Mijn eerste rit in de nieuwe VW ID. Buzz

Onze allereerste auto was een VW Kever, licht blauw. We waren net 21 jaar en zo trots. Het accusysteem was maar 6V en ik weet nog goed dat op onze eerste vakantie in de Ardèche in Frankrijk in het donker de bochtige weg nauwelijks konden zien. En dat motorgeluid vergeet ik nooit meer. En nu ruim 40 jaar later rijd ik geruisloos, zonder te schakelen en soepel in de nieuwe VW ID. Buzz.

Ik kreeg een uitnodiging van Van den Udenhout (dank Stephan!) om de auto te proberen. Het is de versie met 82 kWh batterij en 5 stoelen. De auto heeft mooie kleuren, fris en modern, en toch doet hij menig hart kloppen door de associatie met de klassieke VW bus. De auto is best hoog, en om die reden is er een opstapje gemaakt om in te stappen. Dat is even wennen, want voordat je het weet stoot je weer je hoofd, maar dat is uiteraard een kwestie van wennen. Ik vond hem erg lekker rijden. Een mooi afgewerkt interieur, en erg mooi gebruik van LED verlichting: er is een blauwe lijn zichtbaar bijvoorbeeld als je op de navigatie moet letten.

Blue LED indicator for the navigation

Hij trekt lekker vlot op, en op de weg ben je natuurlijk heerlijk hoog. De instellingen in de auto zijn allemaal makkelijk te vinden en overzichtelijk. Wat ik zelf wel belangrijk vind is de lane-keeping, en ik vond dat dat netjes gebeurde. Je moet wel je handen aan het stuur houden, want de auto vindt het snel lastig als je niet actief meedoet. De snelheidsregeling en automatisch afstand houden zijn makkelijk in te stellen via knoppen aan het stuur.

Ik ben even naar huis gereden voor een kleine fotoshoot, en ook om Inge even mee te nemen natuurlijk. Zij vond het ook plezierig om weer eens zo hoog te zitten. Het stuurt wel echt meer als een bus, vergeleken met wat we gewend zijn, maar comfortabel. De laadruimte lijkt in eerste instantie wat raar met een extra vloer met opbergruimte eronder maar later kwamen we er achter dat dat een volledig vlakke vloer maakt als je de tweede rij stoelen helemaal plat legt. Dan zie je wat een enorme ruimte er ontstaat.

Het bereik van de auto is ca 325 km als de accu vol is. Althans dat is wat wordt aangegeven op de meter. Dat zal vast in de zomer meer zijn, maar het verbruik zal sowieso hoger zijn vanwege het forse front oppervlak van de auto. Meer uitgebreid testen is uiteraard nodig om het werkelijke verbruik te bepalen, als functie van temperatuur en snelheid.

Kortom: een plezierige ervaring en een mooie toevoeging aan de steeds ruimere modelkeuzes voor elektrisch rijden. En een beetje nostalgie. En dat is ook mooi!

6 thoughts on “Mijn eerste rit in de nieuwe VW ID. Buzz

  1. Mooi stuk, dank voor het delen. Als kever-man voel Ik natuurlijk 100% met je mee. Je bent zo positief dat ik zou denken dat dit voor jou een serieuze opvolger voor jouw Model 3 is. …. zou wel heel tof zijn.

  2. I love this, it’s a character multiple car. And it’s controversial if you see all the ugly suv’s on the road ……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s