Onze Vijfde Tesla en Vijf Tips voor nieuwe Tesla Rijders

Vorige week heb ik onze vijfde Tesla opgehaald: deze keer een rode Tesla M3 SR (RWD). Het is de nieuwe versie en dat is te merken! Vergeleken met onze vorige M3 (LR) uit 2019 is hij echt superzuinig en veel stiller binnenin. Wel even wennen aan de richtingaanwijzers via het stuur. Met de LFP batterijen (geen cobalt etc) kan altijd tot 100% geladen worden (wel langzamer) en die batterijen hebben een levensduur van ongeveer 5000 cycli (2.000.000 km o.i.d.).

Afgelopen donderdag ben ik van Eindhoven naar Rotterdam gereden, het was heerlijk weer buiten, ca 16 graden (dat scheelt behoorlijk!) maar een verbruik van 105 Wh/km had ik toch niet verwacht! Dat betekent ca 9 km per kWh en als je 36 ct/kWh betaalt (thuis of bij de supercharger) dan rij je dus voor 4 ct/km variabele kosten. Bij zulke temperaturen en 100 km/h reed ik met onze oude M3 LR ongeveer 140 Wh/km. Als je via het ‘energie’ icoon naar verbruik kijkt kun je zien dat het nominale verbruik (dus gelijk aan de km aanduiding van het bereik van de batterij) bij de nieuwe 137 Wh/km is terwijl dat bij de oude M3 150 Wh/km was. Overigens is mijn gemiddelde met de oude M3 LR na 110.000 km 163 Wh/km, en met de MY LR uit 2021 na 100.000 172 Wh/km.

Deze Model 3 is de vijfde Tesla die we hebben. Hoewel ik elke keer serieus kijk wat er te koop is ben ik nog steeds heel enthousiast over Tesla. Vooral de voorsprong kwa techniek (hardware en software) en het supercharger netwerk zijn hierbij mijn redenen.

Model S P85+

De eerste Tesla mochten we ophalen in Tilburg in 2013. Het was een Model S Signature P85+. Met die prachtige paarse kleur. Hier staat een blog over de eerste 100.000 km met die auto met tips uit die tijd (2016). In 2018 hebben we na vijf jaar onze eerste verkocht en hebben we een Model S 100 D gekocht (lease deze keer), waarbij ik nog weet hoe veel ik dat bereik vond: 500 km ipv 385 km! Konden we in een keer van Eindhoven naar Arlon rijden, ook in de winter! De reden om te leasen was dat we in afwachting waren van de M3 maar die hadden we wel besteld maar die was nog niet leverbaar. In februari 2019 kwam de M3 LR, en hebben we afscheid genomen van de MS 100 D.

De M3 LR hebben we laten wrappen in een hele speciale kleur. Was net zo duur (2000 euro ex BTW) als een andere dan de standaard zwarte kleur. Als tweede auto (luxe!) hebben we onze MY LR in 2021 gekregen en ook zo mooi (vinden wij) laten wrappen. Met trekhaak, dus onze benzine Twingo van 14 jaar oud kon ook verkocht worden. Die MY LR zijn we nog steeds erg tevreden mee: hond kan makkelijk mee, en het in- en uitstappen is ook makkelijker, vooral voor onze ouders :). Ideale gezin- en vakantieauto. De oude M3 is na vijf jaar dus nu ingewisseld voor een nieuwe M3.

Met de toename van elektrische auto’s zijn er (gelukkig) heel veel nieuwe rijders. Op basis van de ruim 10 jaar ervaring en de ca 450.000 elektrische km die we gereden hebben heb ik mijn top vijf tips gemaakt, vooral handig voor nieuwe Tesla rijders.

TOP VIJF TIPS

  1. Bereik: in je scherm staat een aantal km bereik wat je nog hebt. Sommigen zetten het liever op %, maar ik vind de km aanduiding fijn. Dit bereik haal je als je nominaal rijdt, dit betekent voor de meeste modellen 150 Wh/km, de nieuwe M3 SR dus 137 Wh/km. Dit kun je vinden in het energiescherm bij tab verbruik door als je rijdt te proberen dat te halen en kijken wat hij in dat scherm als bereik aangeeft, als dat hetzelfde is als in je hoofdscherm kun je zien welk getal je aan kunt houden. Die nominale waarde is dus niet wat Tesla verplicht op de website zet (WLTP), maar is een meer realistisch getal (EPA). Je kunt het halen als je in de zomer 100 of 110 km/h rijdt. In de winter verbruiken alle auto’s meer.
  2. Batterijdegradatie: maak je er maar niet te druk om. De standaard batterijen van de meeste modellen tot nu toe hebben een geschatte levensduur (def: 80% restcapaciteit) van 1000 a 2000 cycli, daarbij tel je telkens fracties ook op tot een hele. Dus als je van 40 tot 60% laadt, is dat een vijfde van een cyclus. Als je auto een initieel bereik had van 500 km, is 1500 cycli dan 750.000 km. En dan heb je gemiddeld gezien nog 80% over dus 400 km bereik. Met zo’n 600 Tesla rijders hebben we in de beginjaren dat bijgehouden. Zie hier de blogpost daarover. Het is wel het beste om max op te laden tot 80%, tenzij je gelijk gaat rijden. Met de LFP batterijen is het al helemaal geen issue meer. Je kunt die ook laden tot 100%; volg vooral wat je Tesla zelf op het scherm aangeeft.
  3. Laden onderweg: ik heb altijd een laadkabel bij me maar eigenlijk in die tien jaar nog nooit gebruikt. Ik kan wel thuis laden. Onderweg gaan wij altijd via de Superchargers. Het meest goedkoop en makkelijk.
  4. Plannen van laden: leer vooral je eigen verbruik kennen: is sterk afhankelijk van je snelheid, de luchtweerstand is kwadratisch afhankelijk van je snelheid (en dus ook van de tegenwind). temperatuur van de buitenlucht is ook heel belangrijk. In de winter typisch meer dan 30% verbruik per km. Hoewel we altijd de Tesla navigatie gebruiken bij een vakantietrip om aan te geven wanneer we weer moeten laden, voeg ik vaak wel zelf een tussenstop toe: vaker laden is vaak sneller dan langer met minder stops. En je laadt sneller als je batterij leger is. Ik laat hem nooit onder 15 of 10% komen, want als er een omleiding is wil ik niet zenuwachtig worden. Leidend bij mij is vooral het energiescherm. daar kun je precies bijhouden of je conform de verwachting rijdt.
  5. Onderhoud: af en toe de ruitenwissersproeiervloeistof bijvullen, eenmaal per twee of drie jaar de interieurfilters en afhankelijk van je rijstijl de banden wisselen als het nodig is. Rest niks. Dus niet naar een garage gaan voor onderhoud, is totaal zinloos.

Geniet er van!

Bij tab ‘Verbruik’ in het energiescherm kun je zie wat je de afgelopen 10, 25 of 50 km hebt gehad als verbruik. Bij de aanduiding ‘voorspeld’ die je dat in het vb boven bij 107 Wh/km je een bereik zou hebben van 513 km. Vergelijk die waarde wat er in je hoofdscherm staat.

Bij tab ‘Rijden’ in het energiescherm kun je bijhouden hoe je rijdt tov wat Tesla inschat (grijze lijn): hier wordt rekening gehouden met de temperatuur, hoe hard je waar kunt rijden en de weersomstandigheden etc.

13 thoughts on “Onze Vijfde Tesla en Vijf Tips voor nieuwe Tesla Rijders

  1. Ik heb dezelfde ervaring met 2 verschillende M3-uitvoeringen. Het onderhoud is minimaal, luister ook beslist niet naar de nieuwste kletspraat over banden die niet lang mee zouden gaan. Het tegendeel is waar.

    • heel leuk en informatief Maarten! Ik rij nog steeds in mijn eerste Tesla, een Model s75 uit 2017. In die tijd sprak je nog enthousiast met andere eigenaren bij een supercharger (zo ook met jou een keer ergens in Frankrijk) en riepen kleine kinderen nog ā€œkijk, gaaf, een Tesla!

      een vraag: wat is jouw mening over de invloed van superchargen met mijn 2017 model S op de levensduur van de batterij. Voor mij is het superchargen nog gratis maar als de batterij sneller degenereert is dat gratis voordeel snel weg!

  2. Hi Maarten – qua onderhoud zou ik op een gegeven moment wel filters verwisselen- na 160.000 km begon bij ons de airco toch wel erg te stinken. Remblokken is ook zoiets – mijn MS 2018 rijdt na 200.000 km nog steeds met de originele – maar ook daar komt een keer een eind aan -;). Juist omdat de auto zo weinig onderhoud nodig heeft is het wel goed je daar bewust van te zijn. ā€‚

  3. dank voor de Info Maarten , wij hebben dezelfde ervaring met 5 x Tesla, steeds beter en zuiniger en een groot voordeel van wrappen is de lage co2 uitstoot vergeleken met spuiten, daarom wordt de Aptera alleen maar gewrapped en niet meer gespoten ! Scheelt mega veel Co2 en fijnstof

  4. Hey Maarten,

    leuk om je blog altijd te lezen, een vraag aan jou:

    Wat adviseer je?

    Situatie nu: Ik rij nu een Model 3 LR uit 2019 met lage bijtelling, die loopt in April af, dus moet wat anders.

    A) deze overzetten naar prive voor 22k

    B) nieuwe Model 3 SR (LFP) 2024 met nieuw interieur etc voor 44k + nieuw lagere bijtelling voor 5j

    C) nieuwe Model Y ook voor 44k, evenduur als de nieuwe 3, maar dan met interieur van 2023, wel hoger instap.

    Wat is wijsheid?

    • Ligt een beetje aan je situatie
      Ik vind de MY ideaal als je meer personen of ouderen hebt en of een hond

      Ik zou als het mijn enige tesla zou zijn voor de MY gaan
      Maar wellicht eind van het jaar de nieuwe versie en dan een tijdje prive met de oude M3 rijden

      • Denk dat de Model Y Jupiter Refresh van Q4 2024 = 2025 model, wel flink meer zal kosten dan de ā‚¬44.000 incl BTW die de Model Y RWD nu kost

        Dus heb de Y RWD nu besteld, deze prijs is echt zeer aantrekkelijk

        hopelijk wel de variant met BYD Blade batterij, die kan constanter 175kW laden

        de std versie CATL zakt snel terug in snelladen van 170kW naar 100kW (al heeft CATL wel minder degradatie laat data zien van gebruikers)

  5. hi Maarten! Wat een leuk blog. Ik had een vraagje: onze Tesla heeft bij de navigatiefuncties de functie ā€˜omleiden om te besparenā€™. Hier kan je het aantal minuten stellen. Gaat dit besparen over tijd besparen (dat je sneller op je bestemming bent) of accu besparen (dat je zuiniger rijdt en zo meer procent energie/stroom overhoudt)?

Leave a comment