Elektrisch rijden: voor de ZZPer heel goedkoop

Want to buy a Tesla? Use my referral link! 

Kijk hier voor de regels 2014/2015, hier voor de situatie 2016 en hier voor de particulier.

Een kleine zelfstandige, of iemand met bijverdiensten en een BTW en KvK nr (en winst uit onderneming, wuo) kunnen nu elektrisch rijden voor de helft van het geld.  Dat komt omdat je extra veel aftrekposten hebt terwijl je geen inkomensbijtelling hebt als je de auto ook privé gebruikt. We zullen hier kort uitleggen hoe dat werkt. Oorspronkelijk is dit uitgebreid toegelicht in de Keuzegids Elektrisch Rijden. Intussen is er echter het nodige veranderd in de regelgeving en is het achterliggende Excel model vernieuwd. Hier staat het nieuwe excel model van 31 juli 2013. Kijk hier voor auto’s vanaf 1-1-2014 aangeschaft. 

Zoals veel mensen weten heb krijg ik begin volgend jaar eindelijk mijn Tesla Model S: een prachtige elektrische (sport)wagen waar ik maar liefst 400 kilometer aan één stuk mee kan rijden. Update 22 sept 2013: we hebben hem nu binnen! Zie hier onze ervaringen. Alleen de prijs was pittig en ver boven wat ik normaal aan een auto wil uitgeven. Ik was dan ook blij verrast toen Auke Hoekstra mij in 2011 uitlegde hoe ik de auto via mijn bedrijf financieel gunstig kon rijden. Hij gaf me zelfs de excel sheet die hij had gemaakt voor zijn boek “Keuzegids elektrisch rijden”. Op deze site kan je die excel downloaden zodat je alles voor jezelf kunt doorrekenen. Ik heb de excel sindsdien een aantal keren geupdate voor veranderingen in de regelgeving en de nieuwe blogpost en versie vind je hier.

De 0% bijtelling geldt voor 60 maanden vanaf de afgifte van het kentekenbewijs, indien gedaan t/m 31-12-2013. Vanaf 1-1-2014 geldt voor EVs en Plug-in hybrides met minder dan 51% CO2 niet meer de 0% bijtelling, maar wat het wel wordt is nog niet helemaal zeker. Wat nu lijkt is 4% voor EV en 7% voor PHEV. Bovendien worden de KIA en de VAMIL afgeschaft voor toepassing op personenwagens, en krijgt de MIA een plafondZie ook de informatie op de site van de belastingdienst. Hier staat meer informatie met een nieuwe excel sheet voor de regels vanaf 2014.

We gaan eerst even in op de ZZPer met winst uit onderneming, waarbij voldoende winst wordt gehaald (hoogste belastingtarief).

Het begint met de BTW die je als ondernemer niet hoeft te betalen. Dat scheelt direct 21% op de aanschafprijs. Dus een auto van 60k kost ineens nog maar 50k. De BTW-prive correctie van 2,7% is wel van toepassing.

Vervolgens krijg je vier fiscale voordeelregelingen die er allemaal voor zorgen dat je netto (na betalen van je inkomstenbelasting) meer geld over houdt. Als je 52% (wellicht nog corrigeren met de MKB vrijstelling)  belasting betaalt hou je van elke aftrekpost ruim de helft netto over.

De afschrijving is niet uniek voor elektrische auto’s maar wel voor ondernemers. Een auto die voor 50k wordt gekocht en na vijf jaar weer voor 10k  wordt verkocht heeft een afschrijving van 40k. Netto scheelt dat dus 20k.

De MIA of milieuinvesteringsaftrek maakt het mogelijk dat voor elektrische auto’s nog eens 36% van de afschrijving kan worden afgetrokken. Kleine bedrijven die minder dan tonnen investeren hebben daarbovenop ook nog eens de KIA of kleinschaligheids-investeringsaftrek. Daarmee kan nog eens 28% worden afgetrokken. Samen dus 64% extra aftrek. En na vijf jaar hoeft geen rekening meer gehouden te worden met de restwaarde. Dus de aftrekpost is in ons voorbeeld 64% van 50k ofwel 32k. Netto scheelt dat 16k.

De VAMIL of variabele milieuinvesteringsaftrek is een vreemde eend in de bijt. Daarmee kan je zelf kiezen in welk jaar je afschrijft. Ideaal als je in het eerste jaar zoveel aftrekt dat je minder dan 52% belasting gaat betalen. In dat geval kan je de aftrek naar het volgende jaar schuiven. Maar je kunt ook maximaal 75% van de reguliere aftrek al in het eerste jaar aftrekken en daarmee rentevoordeel realiseren. Het voordeel verschilt van geval tot geval en is ondermeer afhankelijk van de rente. Maar het gaat eerder om honderden dan duizenden euro’s.

Al met al kost de auto die de particulier voor 60k koopt de ZZPer netto uiteindelijk maar 14k: dat is nauwelijks meer dan de restwaarde van de auto. Als je dan ook nog bedenkt dat elektriciteit een stuk goedkoper is dan benzine per gereden km en dat je met een elektrische auto geen wegenbelasting betaalt ben je als ZZPer bijna een dief van je portomonee als je geen elektrische auto koopt. Deze voordelen gelden ook voor elektrische auto’s met range-extender die minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoten zoals de Opel Ampera en de nieuwe Toyota Prius Plug-in.

Situatie voor een BV

Er zijn ook veel vragen gekomen over de situatie met een BV (ihb de DGA case). Ook hier gelden de regels met betrekking tot de MIA en KIA winstaftrek. Het voordeel komt dan vooral door de lagere vennootschapsbelasting (VPB). Het voordeel van aftrekposten valt relatief bescheiden uit ten opzichte van de eenmanszaak (WUO). Het is echter wat complexer dan de ZZP situatie, omdat het uitrekenen van de netto effecten voor de DGA niet eenvoudig zijn. Zo geeft de winstaftrek door afschrijving, MIA en KIA een verlaging van de winst en dus van de VPB, maar dus ook een mogelijkheid om de (noodzakelijke) salarisuitbetaling aan de  DGA te verlagen. Dit geeft een hoger eigen vermogen van de BV, en hiermee een hoger dividend, dat dan weer een lagere belasting kent dan het DGA salaris. Zie ook een aantal commentaren onderaan dit blog. Hier staat de nieuwe excel (31/7/2013) voor de BV. Commentaar wordt op prijs gesteld!

Hieronder staat een en ander voor de ZZP case in een rekenvoorbeeld uitgewerkt met behulp van de excel file. De update van 31 juli 2013 bevat ook een tabblad voor de BV situatie.

Naamloos

Ik hoop dat ik wat mensen geïnspireerd heb en dat we binnenkort massaal met elektrische auto’s rondrijden! Pas echter wel op: deze fiscale voordelen gelden voor elektrische auto’s die voor 1 januari 2014  worden aangeschaft. Wie 42% belasting betaalt heeft iets minder voordelen en na 1 januari 2014 krijgt de elektrische auto een inkomensbijtelling van 4%, en Plug-in Hybrides 7%, maar dit is nu nog niet helemaal zeker, zie ook boven.

Hieronder een vergelijk, voor ZZP met 42% belastingdruk, en een BV met 52% privé belastingdruk,  20.000 km, voor 2013 en 2014:

EV2013:2014

Iedereen kan dit eenvoudig narekenen, met behulp van de excel sheets.

————-

Deze blogpost is een Hoekstra/Steinbuch co-productie.

267 thoughts on “Elektrisch rijden: voor de ZZPer heel goedkoop

 1. Wouw, dat is net zoveel als ik nu aan bijtelling kwijt ben, maar dan voor 4x meer auto! Bedankt voor de tip. Nu moet ik alleen nog zzp’er worden…

 2. Je had het al eens kort verteld, en nu ik de berekening zie, begin ik serieus interesse te krijgen. Ik dacht eigenlijk dat het alleen van toepassing is op een eigenaar van een BV, met deze blog is mijn belangstelling als ZZP-er wel gewekt. Ik ga mijn belastingconsulent maar eens raadplegen.

  • Volgens mij moet je bij een BV uitgaan van circa 40% (vennotschapsbelasting plus dividentbelasting). De voordelen zijn in veel gevallen dus ruwweg vergelijkbaar met die van een eenmanszaak.

 3. Maarten, er zijn weinig voorbeelden van aankopen die na de handtekening met dit soort voordelen worden verrijkt. Meestal is het andersom en zijn de benefits vooraf uitgemeten en blijkt komt na een handtekening de kostbare realiteit! Auke & Maarten bedankt, ik ga mijn boekhouder een exercitie op Roos bv laten maken!

  • UPDATE: KIA GECORRIGEERD
   De KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) gaat over kleine investeringen tot een maximum van € 55.248. Dat betekent dat de aftrekpost maximaal 28% van dat bedrag is ofwel € 15.470. Het voordeel bij 52% inkomstenbelasting is dan € 8.044. Met dit maximum was in de blogpost en excel abusievelijk geen rekening gehouden. In de huidige blogpost en excel is dit aangepast.
   En zoals in de Excel al staat en stond: deze berekening kan fouten bevatten. Bovendien ben ik geen fiscalist. Maar elektrisch rijden blijft dus bijzonder goedkoop voor de ZZP’er.

   • yeah, versie 4 is klaar! Berekening van de afschrijving en BTW-correctie netjes gemaakt op aangeven Merijn. Commentaar toegevoegd over belastingtarief MKB-winstvrijstelling op aangeven van reinier. Commentaar over belastingtarief BV toegevoegd.

 4. Interessant artikel. Maar de 3139 euro (totaal na belasting) klopt niet, volgens mij. Moet dat niet 1299 euro zijn?

  • @huning: weet niet precies hoe je op 1299 kunt komen. De 3139 is als volgt opgebouwd: 716 afschrijving + 583 totaal overig ZZP + 1495 bijtelling + 345 btw prive.

 5. Pingback: Een weekend met een Tesla Roadster « steinbuch

 6. zo, nu extra nagenieten van een reeds gemaakte keuze…. De Tesla S Signature heb ik al besteld 🙂 mijn spreadsheek kwam omgeveer net zo uit als de jouwe. Scheelde een euro of 2 🙂

 7. he maarten, helder verhaal. ik heb nog 1 aanvulling. namelijk de MKB-vrijstelling. als ondernemer (ZZP) mag je 12,5 % van de winst belastingvrij behouden. de 52% gaat dus alleen over 87,5% van de winst. dat verlaagt de feitelijke belasting tot 45,5% over 100% van de winst, bij 42% tot 36,75%. Dit geldt overigens niet voor de belasting over de bijtelling, die is namelijk privé. Maakt het dus nog een beetje gecompliceerder.

  • Goed punt, zeker omdat er sinds 2010 niet meer aan het urencriterium voldaan hoeft te worden. Maar voor ZZP’ers die een gecombineerd inkomen hebben (zoals Maarten) ligt het weer anders. Dus ik laat hem even lopen maar je hebt gelijk: in een complete rekenmodule moet dit zeker meegenomen worden. Gek eigenlijk dat die rekenmodule er nog niet is en dat we het met dit ‘kladblaadje’ moeten doen. Je zou zeggen dat de verkopers bij Renault, Nissan of Opel hier veel baat bij hebben. De MKB-winstvrijstelling is overigens 12% en geen 12,5% maar dat is een detail.

 8. Bedankt voor jullie inspirerend verhaal. Elektrisch rijden wordt nu ineens een stuk bereikbaarder!

  Begrijp ik goed dat er in het bovenstaande rekenvoorbeeld (Tesla Model S signature) uitgegaan wordt van een inkomen/winst dat in 5 jaar tijd voor minimaal € 143.682,59 (of € 28.736,52 per jaar) in de 52% schijf valt? Mia € 32.106,46 aftrek, Kia € 24.971,69 aftrek, afschrijving € 60.984,44 aftrek, maandlasten € 25.620,00 aftrek.
  Verder waren een aantal berekeningen me niet helemaal duidelijk:
  Waarom wordt er uitgegaan van een afschrijvingspercentage van 66% in 5 jaar? Is dat een standaardpercentage dat door de belastingdienst gehanteerd wordt?
  Waarom mag er bij de maandelijkse lasten nogmaals afschrijving meegerekend worden?
  Waarop is de restwaarde van 25% van de catalogusprijs gebaseerd?
  Mag je de rentekosten (en dus de aftrek daarvan) ook meerekenen als je de auto zelf financiert? Of is het om die reden gunstiger om een lening aan te gaan bij aanschaf van de auto?

  • Merijn, dankzij jou heb ik een fout in mijn berekening voor de Signature S ontdekt. Dank. De KIA geldt namelijk voor een investering van maximaal € 55.248 en is nooit meer dan € 15.470. Daar heb je bij 52% belasting dus € 8.044 voordeel van. De rest klopt wel volgens mij. Houdt er rekening mee dat de KIA en MIA afgetrokken worden in het eerste jaar.
   Waar haal je de 66% vandaan? De afschrijving is als het goed is het verschil tussen aankoop en verkoopwaarde. (Hoeveel die bedraagt voor elektrische auto’s is een beetje koffiedik kijken maar dit lijkt me een veilige gok.)
   Bij de maandelijkse lasten mag de afschrijving niet nogmaals meegerekend worden maar volgens mij zijn rentekosten gewoon kosten die je wel af mag trekken. Maar ik ben geen fiscalist dus vaar niet blind op wat ik zeg!

   • Dag Auke,
    Dank voor je reactie.
    In de vorige versie van het excel bestand werd ook de maandelijkse afschrijving meegenomen als aftrekpost, maar ik zie dat dat nu veranderd is; vandaar mijn vraag over het nogmaals meerekenen van de afschrijving.
    De 66% haal ik uit uit rij 20 van het excel bestand. De aftrekpost wordt berekend als 0,66 keer de prijs excl BTW plus de afleverkosten. Je houdt dan in de boeken na 5 jaar een restwaarde over van € 30.323,- (34%), terwijl je de auto verkoopt voor € 26.532,- (25% van de catalogusprijs). Dit zou betekenen dat je bij verkoop een boekverlies hebt van € 3.790,-. Dit kan dan in het jaar van verkoop alsnog als aftrekpost meegenomen worden volgens mij. Omgekeerd kan de auto ook voor meer verkocht worden dan de restwaarde in de boeken; dan zou je dit verschil bij de winst moeten optellen.
    Verder moet je bij verkoop van de auto weer btw afdragen. Zit dit al verwerkt in de berekening?

   • Merijn, Je hebt volledig gelijk. Dat de afschrijving geen aftrekpost mag zijn had ik aangepast voordat jij het meldde maar ik heb het even terug gezocht en het stond inderdaad fout in de vorige Excel die jij gezien hebt. Verder heb je gelijk over die 66%. Dat was geloof ik ooit mijn kort-door-de-bocht manier om de BTW op verkoop te verdisconteren maar dat het nu nog zo in deze sheet staat kan echt niet. Heb het aangepast en Maarten zal het zo wel posten. Ik hoop dat je nu geen fouten meer vindt maar als ze er nog in zitten hoor ik het graag.
    Verder heeft reinier een punt met zijn MKB-winstvrijstelling en is de 25% restwaarde zoals gezegd een (ik denk veilige) slag in de lucht.

 9. De investeringsaftek is alleen voor bedrijfsauto’s, geel kenteken valt daar niet onder.

  Bovendien is er naar mijn idee een jaarlijks een btw correctie, van 25%x12% over de cat.waarde, deze mag je wel weer van je resultaat aftrekken, maar het moet wel betaald worden.

  • Beste Mo, de investeringsaftrek (KIA) geldt normaal inderdaad niet voor personenauto’s (geel kenteken) maar er is een uitzondering voor auto’s die in de 0% of 14% bijtelling vallen zoals elektrische auto’s. Ook de BTW correctie vervalt voor elektrische auto’s. Dit in combinatie met de MIA en het vervallen van inkomensbijtelling maakt de elektrische auto fiscaal zo interessant.

 10. Ik zou hier toch heel voorzichtig mee zijn. Als dit populair wordt, reken dan maar dat de overheid weer wat gaat verzinnen om de rijders te pakken. Linksom of rechtsom moeten ze toch hun geld hebben, kijk maar naar de LPG opslag. Daarnaast is het volledig onduidelijk wat deze auto’s gaan doen qua onderhoud of levensduur. Als de regels veranderen heb je dadelijk ineens een peperdure auto in cataloguswaarde die je aan de straatstenen niet meer kwijt raakt. Ik heb zelf alles overwogen een paar maanden terug gekozen voor een 2de hands BMW met G3 inbouw naast mijn privé auto en nu rommelt het alweer inzage de 0% bijtelling / zakelijke auto! Ik denk dat het echt even verstandig is de ontwikkelingen af te wachten.

  • Beste Raymond. Voorzichtigheid is natuurlijk goed en Maarten en ik kunnen en willen natuurlijk zeker niet voor anderen beslissen maar deze voordelen worden na 1 januari 2014 waarschijnlijk lager. Maar je hebt bij nieuwe auto’s de garantie dat zaken als 0% inkomensbijtelling vijf jaar blijven gelden.
   Wel is het mogelijk dat de restwaarde te hoog gekozen is indien bijvoorbeeld over vijf jaar de elektrische auto impopulair zou zijn. Omdat die restwaarde echter sowieso laag gekozen is heeft dit echter slechts een beperkte invloed op de rekensom.
   Voor tweedehandsauto’s heb je inderdaad niet vijf jaar lang zekerheid over de bijtelling dus ik kan me voorstellen dat je ervan baalt dat de 0% voor G3 ter discussie staat.

 11. blijkbaar is een volledige BTW teruggave niet helemaal waar bij gedeeltelijk privegebruik. Er schijnt 2,7% van de catalogusprijs te moeten worden opgevoerd; we zoeken het uit en komen er snel op terug!

 12. moeten we dit niet challengen op ecomobiel 2012? Laten we een soort wedstrijd organiseren en zzp’ers en ondernemers op ecomobiel verleiden om een EV aan te schaffen. Doel wat we in de media kunnen stellen is dan bijvoorbeeld iets van, in 2 dagen 200 EV’s verkocht. Dat met een mooie campagne en promo naar zzp’ ers via vakbladen moet toch aanslaan.

  • Lijkt me een mooi plan. Laten we het de 24e bekijken. Lijkt me ook wel wat voor actie-organisatie Urgenda trouwens. In het kader van de dag van de duurzaamheid.

 13. Verrassende sommetjes. Had op de Toyota-site wel al zoiets gezien voor de plug-in Prius maar dat leek me wat opportunistisch. Ik vroeg me alleen af of er ook rekening is gehouden met het feit dat je nooit meer kan aftrekken dan je verdient. Dus voor mensen met een klein ZZP inkomen (bijv. naast ander werk) gaat die aftrek mogelijk tegenvallen. Ook de aftrek van inkomstenbelasting wordt beïnvloed door hoe hoog je in de schalen zit. Als je ook al een flinke hypotheekrente aftrekt, vallen verdere aftrekposten vaak niet meer in de 52% schaal.

 14. Pingback: Hoe schoon is een PHEV als de Opel Ampera of Toyota Prius Plug-In eigenlijk? « Steinbuch

 15. heren hoekstra en steinbuch, dank voor het beschikbaar stellen van het excel-bestand!
  is het mogelijk – om de financiële en fiscale vergelijkingen compleet te maken – nog 1 of 2 kolommen toe te voegen waarin de vw golf niet op naam van de bv wordt gezet maar op naam van de dga of werknemer, waarna de bv € 0,19 per km aan de dga/werknemer vergoedt voor de zakelijk gereden km’s? ik moet concluderen dat ik simpelweg niet handig genoeg met excel ben om het zelf te doen…

 16. Hoi Maarten/ Auke,
  Heel interessant. Ik overweeg al langer om elektrisch te rijden als het te slecht weer is om te fietsen naar het werk (ongeveer 50 km heen en weer per dag, dus zo’n Tesla is niet per se nodig voor het dagelijks bereik). Maar mijn ervaring leert dat de overheid nogal snel fiscale regels veranderd als er te grootschalig voordeel uit wordt gehaald en er dus te weinig in de staatskas vloeit. Ik rij nu in een Volvo pv544 (Kattenrug – LPG -1960) en heb nog een Kever staan uit ’72. Ben al ruim 30 jaar liefhebber van klassieke auto’s, maar moet er vanaf januari wel ineens MRB betalen. Is het niet lucratiever voor een sleutelaar zoals ik (en het milieu) om een oude auto om te bouwen naar elektrisch? Of zijn die investeringen (accu, aandrijflijn) niet aftrekbaar? Als dat wel het geval is, dan zouden we meteen die hele vloot aan vieze geïmporteerde jaren tachtig Mercedessen van diesel om kunnen bouwen naar elektrisch. Ik ruik wel kansen 🙂

  • Hoi Frits,
   Je slaat de spijker op zijn kop! Ik zou het ook fantastisch vinden: mooie oude wagens op elektriciteit. Als je de auto bedrijfsmatig rijdt kan je voor zover ik weet niet alleen de investering aftrekken maar heb je ook recht op KIA, MIA en VAMIL.Dat hebben agentschap en belastingdienst mij verzekerd. Maar geen garanties en ik ben geen fiscalist dus check even voor je begint met de verbouwing.

  • Hoi Frits,
   Klassiekers ombouwen naar electrisch is precies wat wij bij Femtec ook al hadden geopperd. Collega van mij is liefhebber van Lotus (1960’ers) en andere heeft ook een Kever. Wellicht leuk om het eens over te hebben??

 17. Pingback: Driving an Electric Vehicle for the Money | roelofreineman.com

 18. Ik raad alle deelnemers aan deze discussie aan om aandacht te geven aan de herziene versie van Auke’s spreadsheet, zodra gereed. Samen met Auke heb ik de berekeningen nog eens doorgenomen en daar zijn hier en daar toch wel verbeteringen uitgekomen. Verder is het nog even afwachten wat de nieuwe winstbelasting percentages (voor zzp’er = IB) vanaf 2013 zullen zijn.
  In ieder geval is het nuttig en nodig dat eenieder zich realiseert dat de stimuleringsmaatregelen onverlet laten dat gewoon de volle prijs, aankoop of leasing, verschuldigd is en dat de stimulering pas na de definitieve belastingaanslag (meer dan een jaar later) tot uitwerking kom door middel van minder belasting betalen, althans voor zover er in het betreffende fiscale jaar voldoende winst is gemaakt om mee verrekend te kunnen worden: geld overgemaakt krijgen van agentschap.nl of de fscus is er in het geheel niet bij!!!

 19. Nog 2 vragen wat betreft de model:
  – is bij de Twizy meegenomen de 50 euro per maand huur die je voor de batterij moet betalen?
  – Als ik een half jaar oude Ampera kan kopen, die nog wel BTW verrekenbaar is, maar ondertussen paar duizend euro goedkoper, kan ik dat ook in de tabel invoeren en hoe pak ik dat aan? (de nieuwwaarde bij de catalogusprijs en de aankoopwaarde bij de consumentenprijs?)

  • Deze had ik even gemist. Hoe de aftrekposten werken bij een bijna nieuwe auto weet ik niet. Dus ik weet al helemaal niet hoe ik het in de sheet zou invoeren.
   De huur per maand (bij de modellen van Renault, waaronder de Twizy) kan je apart invoeren in de sheet. Daar is een rij voor gereserveerd.

  • Ten aanzien van dec tweede vraag: de stimuleringsmaatregelen zijn ALLEEN van toepassing voor NIET EERDER GEBRUIKTE bedrijfsmiddelen. Daar staat tegenover dat bij eerder desinvesteren (verkopen) van het bedrijfsmiddel dan na 5 jaar, pro rata (lineair) de fiscale stimulering teniet wordt gedaan door de fiscus met een naheffing.

   • Dank Roel! Nog even voor de lezers over dat verkopen want daar krijg ik veel vragen over. Even in Jip en Janneke taal. Als je een auto van 100.000 euro koopt die je na 1 jaar voor 50.000 euro verkoopt dan heb je 50.000 euro afschrijving.
    Die 50.000 euro kan je aftrekken van de belasting, evanals de KIA en MIA over 50.000 euro.
    Maar als je langer dan vijf jaar wacht maakt het voor de KIA en MIA niet meer uit welke restwaarde je krijgt. Dus dan gelden de KIA en MIA automatisch over 100.000 euro.

   • En nog even over tweedehands auto’s: auto’s ombouwen naar elektrisch is een ander verhaal. Dan worden ze als het ware weer nieuw. In ieder geval kunnen alle kosten gerelateerd aan de ombouw worden afgetrokken voor KIA, MIA en VAMIL en tot nu toe is de donorauto zelf vaak ook afgetrokken.

 20. Mooi werk, die Excel sheet. Hartelijk dank, erg waardevol. Vraag, hoe zit het nu precies met de MIA\VAMIL en de uitzondering waarover gesproken wordt in de MIA\VAMIL Brochure & Milieulijst: NIET IN AANMERKING: “personenauto’s die niet zijn bestemd voor het beroepsgoederenvervoer over de weg”. Valt mijn (toekomstige) elektrische kever (auto op naam van de zaak; ZZP) onder ‘beroepsgoederenvervoer’ als ik deze gebruik om klanten te bezoeken?

  • In de brochure staat inderdaad deze beperking (dat zette mij in eerste instantie ook op het verkeerde been), maar is inmiddels niet meer van kracht, ook voor auto’s die “gewoon” worden gebruikt geldt de stimulering. We hebben Agentschap.nl al maanden geleden de tekst aan te passen, maar dat is blijkbaar nog niet geëffectueerd.

 21. Nog even terug naar Auke’s opmerking over de fiscale afrekening bij eerder verkopen dan na vijf jaar: stel bij de door Auke genoemde auto van € 100.000 is een aftrek van € 40.000 op de bedrijfswinst volgens MIA en KIA tezamen mogelijk. Als dan de auto na 1 jaar verkocht wordt voor € 50.000 dan zijn de werkelijke kosten van waardedaling inderdaad 50 mille (aankoopwaarde minus verkoopopbrengst) en dat komt dan ten laste van het bedrijfsresultaat, maar de fiscus zal ten aanzien van de MIA+KIA aftrek te werk gaan als volgt: 80% van de geldende gebruiksduur van 5 jaar is niet benut en DUS zal 80% van de verleende winstaftrek weer worden bijgeteld (in Auke’s voorbeeld € 32.000) bij het bedrijfsresultaat van het jaar waarin de desinvestering (verkoop) plaatsvond. Per saldo is dan maar € 8.000 vermindering van de winst effectief geworden. Sorry, leuker kan ik het niet maken.
  Let op even op: de pro rata berekening gaat niet in hele jaren, maar exact van datum aankoop tot datum verkoop en dat afgezet tegen 6* 365 dagen!!

 22. Pingback: Tesla Model S in Eindhoven « Steinbuch

 23. Pingback: Tesla Model S EU prijzen en bestellen « Steinbuch

 24. Dat de aanschaf van een el auto of hybride financieel aantrekkelijk is voor een ZZP er is mij duidelijk.
  Vraag: hoe maak ik duidelijk aan de belasting inspecteur dat de stroom voor mijn auto uit mijn eigen stopcontact is gekomen, ik krijg immers geen bonnetje meer zoals bij het tankstation?
  Is een aparte stroommeter noodzakelijk/geaccepteerd?
  Elektrisch rijden kost ongeveer de helft van rijden op benzine of diesel, maar als ik de energie kosten niet kan aftrekken rij ik nog relatief duur.

  • Is al een wat oudere vraag maar toch nog even antwoord: veel werkgevers laten als onderdeel van de deal thuis een lader installeren. Extra veilig, zelfde stekker als een publiek oplaadpunt, vaak iets sneller en… je kunt op zo’n meter precies zien wat de elektrische auto heeft “getankt”. Deze kosten kan je dan ook bruto meenemen c.q. door je werkgever laten betalen uit je leasevergoeding.
   Partijen zoals The New Motion kunnen je daar alles over vertellen.

 25. De 0% bijtelling geldt voor 60 maanden vanaf de afgifte van het kentekenbewijs, en wel t/m 31-12-2013. Vanaf 1-1-2014 geldt voor EVs en Plug-in hybrides met minder dan 51% CO2 de 7% bijtelling. Zie ook de informatie op de site van de belastingdienst.

 26. Gezien al die nieuwe herberekeningen, het feit dat ik geen ‘ boekhouder’ ben en sterk overweeg een Volvo V60 plugin aan te schaffen:
  Wie kan voor mij uitrekenen wat die auto netto voor mij kost (qua aanschafwaarde).
  Gegevens: catalogusprijs 65k Inc BTW, aftrek via eigen BV, 49gr CO2, gebruikmakend van alle mogelijke subsidies (mia, vamil, kia e.d.). Ik hoor namelijk sterk wisselende prijzen.

  Ben benieuwd…

  Alvast bedankt
  Victor

  • hi victor

   het snelle antwoord is 37k, maar… bij aankoop betaal je in eerste instantie 65k, dan kun je een kwartaal later de 14k btw terugkrijgen, en als je rekening houdt met de voordelen van winstaftrek, die je dus pas een jaar later of zo kunt merken, kun je de rest feitelijk ook meerekenen, zodat dan 37k resteert als netto investering (op BV nivo), zie ook de opmerkingen van Roel hieronder. Hieronder volgt de berekening.

   even een snelle berekening: 65k incl btw = 51k ex btw, stel restwaarde = 10k, dus investering is 51-10=41k.
   Je krijgt kia 25% = 14k en mia 36% = 18k extra aftrek in dat jaar, je mag deze beide nemen van het totaal bedrag van 51k, want na 5 jaar hoef je geen restwaarde te nemen.

   Dus als “investering” (lees de waarschuwing van roel hieronder, het is geen investering allemaal…) voor je BV geldt 41+14+18=73k. Dit mag je ten laste van je winst brengen (deels ook via vamil in het eerste jaar meer), dat geeft 20% minder vennootschapsbelasting dus netto voordeel van je 73k winstaftrek in je BV is dus 20% van 73=15k.

   Je netto investering is dus 65k-14k(btw)-15k(winstaftrek)=37k, op BV nivo.
   En je hebt dan na 5 jaar een auto over van 10k waarde, en je betaalt geen wegenbelasting en een lage km prijs! Ik hebt nog even geen rekening gehouden met 2,7%btw correctie etc, maar dat is peanuts.

   Eigenlijk moet je het vergelijken met de aanschaf met een auto met 14 of 20% bijtelling. Dan zijn de verschillen echt groot. Zie hiervoor het voorbeeld op deze site.

   is dit zo duidelijk?

   • Alsjeblieft let op:
    De stimulering heeft geen effect op de investering, ook de restwaarde heeft geen enkele effect op de investering. Voor de genoemde auto is de investering 51 K en daar verandert niks aan.
    Het “snelle antwoord” is te snel en (wellicht daardoor) geheel onjuist.

  • Dag Victor,
   Wisselende berichten die je voorbij ziet komen zijn het gevolg van het het verwerken van de overheidstimulansen in de koopprijs en dat is nou net wat er NIET gebeurt. Jou vraag “wat koste de auto netto, qua aanschaf” is heel simpel: de met de dealer afgesproken koopprijs minus verrekenbare BTW.
   Als gevolg van een goedgekeurde aanvraag bij agentschap.nl kun je in het jaar daarna een aanpassing van je winstbelasting tegemoet zien (MIA en KIa bedragen worden dan in mindering op je belastbare winst gebracht) en dat betekent: Geen geld terug, maar wel een lagere aanslag.
   Daarnaast zijn er natuurlijk de voordelen door vrijstelling van motorrijtuigenbelasting en fiscale bijtelling, die de autokosten duidelijk verlagen. Kortom: aankooprijs en afschrijvingskosten veranderen NIET, wel eenmalig de winstbelasting en gebruikskosten. Wel even rekening houden met het feit dat de auto 5 jaar in gebruik moet blijven en dat fiscale bijtelling- en MRB vrijstelling niet voor de hele 5 jaar van kracht blijven.

 27. Korte weergave van de exacte regels voor fiscale bijtelling:
  Auto’s met minder dan 50 gram CO2 uitstoot per km. die voor januari 2014 (voor het eerste) op naam worden gesteld, behouden 5 jaar een nultarief.
  Er komt wel een verandering vanaf 1 januari 2014.
  Tussen 2014 en 2016 vallen auto’s met een CO2-uitstoot van 50 g/km of minder in een 7% bijtelling tarief. Voor auto’s die in deze periode op naam gesteld zijn geldt ook dat ze in het 7% tarief blijven voor 5 jaar.
  Vanaf 1 januari 2016 vallen auto’s met een CO2-uitstoot van 50 g/km of minder in het bijtellingtarief voor schone voertuigen. Op dit moment is dat het 14% bijtellingstarief.

  Zie ook de site van de belstingdienst

 28. Dank Roel voor nog eens duidelijk aan te geven dat de KIA en MIA geminderd worden op je belastbare winst. Deze probeer ik in mijn eenmanszaak elk jaar zo laag mogelijk te houden. Ik zit dan ook in het 42% belastingtarief en zal dan niet veel voordeel hieruit halen. Is het iets wat in 1 jaar gedaan moet worden of zou je de KIA en MIA ook mogen uitsmeren over 5 jaar, zodat je aan het einde wel dat voordeel hebt?

  • @Sander – De aftrek op de belastbare winst heeft betrekking op het bedrijfsresultaat van het jaar waarin de investering werd gedaan; het is niet mogelijk de aftrek naar eigen goeddunken over meerdere jaren te verdelen. Als de winst in het jaar van investering niet toereikend was om de hele aftrek te benutten, dan ontstaat een negatieve fiscale winst en dat zorgt dan automatisch voor doorschuiven naar een volgend jaar (verrekenbaar fiscaal verlies). Dat heeft wel weer effect op het effect van de aftrek, want het betreft dan een deel van de 42% schijf, maar ook van de 37% (over 2012 = 33%) schijf en zelfs het deel dat vrij is van winstbelasting.

  • Hoi Sander: 42% is nog steeds 4/5 van 52%… Maar je wilt inderdaad aftrekposten op de momenten dat je de meeste belasting betaalt en dan kan het slecht uitkomen dat je de MIA en KIA alleen in het eerste jaar kunt aftrekken. Daarom een kleine “truuk” als aanvulling. Middels de VAMIL kan je spelen met de afschrijving van je aanschafkosten. Meestal wordt dat gebruikt om de afschrijving te versnellen (maximaal 75% in het eerste jaar) maar je kunt hem ook gebruiken om een jaar later te beginnen met afschrijven.

 29. Goedemorgen!

  Gelden voor een VOF dezelfde regels als voor een ZZP’er. Wij hebben een VOF met 2 vennoten. We willen allebei de Outlander PHEV kopen (niet leasen) a 50k incl. btw per auto. Zou iemand aan kunnen geven wat de auto ons dan feitelijk gaat kosten? En hebben we als VOF recht op KIA en WIA?

  Dank,
  Victor

 30. Goedenavond.
  Interessant onderwerp.
  Maar hoe zit het als je een net gestartte, kleine eenmanszaak hebt en in 2013 niet boven de 37% IB zit? Verder maak ik nauwelijks zakelijke kosten.
  Die Outlander PHEV (52000 euro) lijkt me wel wat.
  Ik maak 20000 km per jaar waarvan 3000 zakelijk.
  Geen MRB is al een winstpakker en 0% bijtelling natuurlijk ook, zodat je er lekker prive km’s mee kan maken. Op mijn huidige privé Passat schrijf aardig wat af (300 p/m) en de WB is 120 p/m. Ik ben benieuwd of het voor mij een interessante optie is, maar als ik het zo lees, lijkt het er wel op. Ik hoef de auto overigens niet te financieren.

  • Je kunt je belastingpercentage gewoon invullen. Houdt er ook rekening mee dat je het eerste jaar alleen KIA/MIA afschrijft als je daarmee in een hoger tarief blijft hangen en dat je het jaar erop (of het jaar daarop) de VAMIL inzet voor je afschrijving.
   Er zijn veel meer ZZP’ers voor wie de MIA en KIA (64% investering!) er ineens voor zorgen dat ze minder belasting gaan betalen maar dus ook minder voordeel hebben. Die zouden allemaal de VAMIL slim moeten inzetten.

 31. Zou heel leuk zijn als jullie de Prius Plugin aan de Excel kunnen toevoegen.

  Wordt de wegenbelasting vanaf 2014/2015 ook niet voor hybride plugins alleen op gewicht gebaseerd? Zou mooier zijn om dat ook in de Excel te verwerken. De 0 euro Wegenbelasting geeft nu een vertekend beeld als je het voor 5 jaar berekent. Bedankt voor dit uitstekende hulpmiddel.

 32. Inmiddels ben ik om en nu een eigen landpaal aanschaffen. Wie weet de verschillen in prijzen en functionaliteiten van al die verschillende leveranciers. Het gaat om een eigen laadpaal thuis (eigen terrein) voor een Volvo V60 en ik wil graag inzage hebben in het stroomverbruik ivm zakelijke aftrek.

 33. Ik lees hier dat je de fiscale voordelen pas een jaar later tegemoet ziet. Maar je kunt toch je voorlopigheid aanslag laten aanpassen. Als je daar de lagere winst die je krijgt door KIA en MIA in meeneemt, kun je de voordelen toch al naar voren halen? Je betaalt dan in het jaar waarin je de auto moet betalen al veel minder belasting.

 34. In het excel is voor de PHEV modellen ( o.a. Outlander ) geen rekening gehouden met verbruik van benzine en Kwh. Het werkelijk verbruik is wel gecombineerd. Vlgs opgave Mits. benzine 1,4925 op de 100km en Kwh 0,048 op de 100km, dan wel met een aanname dat per dag 60km 100% elektrisch wordt gereden. Dit is lastig omdat je hier nooit een exact kloppende uitkomst kunt hebben, ik heb dan ook geen 100% oplossing maar ben benieuwd hoe jullie daar over denken.

 35. Ik heb vooralsnog een Row aanduiding (resultaat uit overige werkzaamheden) van de belastingdienst. Weet iemand of de Kia, MIa en Vamil dan ook van toepassing zijn?

   • roel: wil je je dit heel precies uitzoeken aub: stel je hebt een full time dienstverband ergens, maar je hebt ook een kvk nr en btw nr voor overige werkzaamheden. Voor de belastingsdienst zijn er twee situaties: resultaat uit overige werkzaamheden, of winst uit onderneming. In het laatste geval kun je MIA, KIA en Vamil gebruiken, vlgs mij in het eerste geval niet?

   • Aanvulling, naar aanleiding van Maarten Steinbuchs reactie: de regelingen gelden voor “ondernemers”, dat wil zeggen dat de fiscus de aanvrager als ondernemer moet herkennen, voor nieuwkomers kan wel of niet voldoen aan het (verlaagde) uren-criterium bepalend zijn. Een dienstverband erbij is geen belemmering voor zover het de criteria voor ondernemerschap niet aantast.

 36. Hartelijk dank, Maarten Steinbuch en participanten op deze blog. De blog is voor mij zo inspirerend gebleken dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken en ook een Mitsubishi Outlander PHEV heb besteld. Mijn keuze is gevallen op de Intense+ uitvoering. De initiële investering van 50K vond ik echter toch wat aan de hoge kant. Het is nogal een bedrag. En in mijn business (advies) draai ik toch vooral gewoon uren, waarbij ik blij ben als ik mijzelf een fatsoenlijk salaris kan uitkeren. Daarom heb ik een financiële lease genomen, waarbij het economische eigendom wel bij mij blijft liggen. Looptijd 5 jaar, ik maak tegenwoordig niet zoveel kilometers, vaak alleen maar op en neer naar het station, dus dat heb ik op 10.000 gesteld.
  De benodigde winst om de volledige aftrek te kunnen benutten kan wellicht niet door mij gerealiseerd worden. Ik moet dus straks maar zien hoe ik dit jaar draai en welke aftrek gerealiseerd kan worden. De mrb, bijtelling en lage brandstofprijs voordelen heb ik in ieder geval binnen. En gewoon een goede representatieve en comfortabele auto, waarvan ik verwacht dat ie ook best lekker rijdt. Een auto is toch nog steeds iets meer als alleen maar een rijdende ‘financiële bijtellingsreductie’ machine.

  Qua financials:
  De auto kost iets meer als 50K inclusief
  Voor de onderhandelaars: 3% korting
  De restwaarde is gesteld op 10K, na 5 jaar
  De financial lease loopt via Mitsubishi en Santander en is iets meer als € 700

  Ik heb me laten vertellen dat er nu al meer als 2000 besteld zijn, het loopt dus storm bij Mitsubishi. Ik vraag me af hoeveel mensen net als ik geïnspireerd zijn geraakt door Steinbuch!

  De keuze waar ik nu nog voor sta is die van een laadpunt bij mij thuis, of gewoon een extra groep laten aanleggen met een waterdichte contactdoos. Waarom zou ik dat eigenlijk niet doen? Advies hierover is welkom, ik ben benieuwd!

  • Beste “Staak”. Als de winst dit jaar niet voldoende is om de voordelen van de stimulering te benutten, doe je er goed aan de willekeurige afschrijving van 75% (Vamil) niet in het eerste jaar te gebruiken; de regeling geeft je wat dat betreft vrijheid alom (willekeurig niet waar). Verder kun je het beste even kijken (laten) doorrekenen of het wellicht interessant is (misschien wel negatieve) winst na de hoge winstaftrek van het eerste jaar te middelen met de hopelijk hoge belastbare winsten van de twee voorgaande jaren.

 37. sta op het punt na lang soebatten te tekenen voor een financial lease met de lage landen. Laat die Tesla maar komen. Maar zie nu staan dat zij het juridisch eigendom hebben bij een financial lease. Kom je daarmee niet in de problemen met Kia, Mia etc? Advies is welkom, hoor het graag.

  • Met een financieel leasecontract ben je “economisch eigenaar” en daardoor telt de aanschafprijs bij de gebruiker als investering. Dat is bepalend voor het zelf kunnen benutten van de stimuleringen. De leasemij verstrekt het bedrag van de investering en moet wachten tot het eind van de contractduur voordat de betalingen hoofdsom en rente geheel heeft gedekt. Pas na de contractduur kan de juridische eigendom overgaan, dat is een normale gang van zaken, no problem at all. In het geval de eigendom automatisch overgaat bij de laatste termijnbetaling is het in feite een overeenkomst van “huurkoop”, en dat mag ook financiële lease worden genoemd; niet de meest slimme methode, maar wel vaak toegepast.

   • Ben zelf net als Huub bezig met Lage Landen lease. Bieden huurkoop overeenkomst aan. Wil nu de MIA aanvragen, maar heb daarvoor dan aankoopnota vanuit Tesla nodig? Of is voor de MIA al voldoende om enkele de Leaseovereenkomst te overleggen als de verplichting tot aankoop van de Tesla? Volgens mijn accountant moet er een duidelijke aankoopovereenkomst van de auto zijn ,incl opties etc.

    1. Wie weet hoe ik de MIA en KIA moet aanvragen bij zo’n huurkoop contract

    2. Met welke documenten ik dan bij het Agentschap NL moet indienen voor een geldige aanvraag van MIA? Moet er een aanvullende nota vanuit TESLA worden overhandigd aan mij / of defnitieve bestelling? Heb nu slechts een reserveringsnummer, maar bij Athlon zijn ze nog niet in staat de TESLA’s die gereserveerd zijn definitief te maken….HELP

    3. Als de auto dan niet bij mij op de balans sta, kan ik dan wel zowel KIA als MIA gebruiken?

    4. Heb begrepen dat de subsidies/regeling voor MIA snel zal opdrogen… meer mensen deze info ergens verkregen?

    Dank alvast voor het meedenken 😉

    Johan

 38. Pingback: Een jaar bloggen « Steinbuch

 39. Ik heb de berekening ook gemaakt, maar kom toch niet helemaal uit de kia/mia in de situatie van een bv. In de sheet wordt (volgens mij, ik ben zeer zeker geen expert) een te hoog bedrag voor kia en mia afgetrokken van de kosten.

  De besparing hiervan is m.i. (bij 75k excl. btw) 0,36*75 een extra aftrekpost van 27000 euro. Concreet levert dat bij 20% vpb in de bv een besparing op van 5400 euro, ofwel Euro 90 per maand. Als je dat uit zou keren als dividend gaat er nog 25 % af en resteert er 67.50 per maand.

  Nogmaals ik ben zeker geen expert, maar misschien zijn er die wel op dit forum?

   • Dat is juist, maar kun je aangeven hoe je aan het volgende bedrag bent gekomen:
    Aftrek MIA voor onderneming -€ 183
    Aftrek KIA voor onderneming -€ 103
    Ik kom daar niet helemaal uit.

   • Harm,

    Je zegt dat je 20% VPB rekent. Dat mag (kan je ook invullen) en dan kom je lager uit qua gevolgen van de aftrekpost.

    Maar je laat dan wel het “netto maken” (uit de BV halen) van het geld weg. De belastingdienst is natuurlijk ook niet gek en per saldo betaalt de eigenaar van een BV een belastingpercentage dat in de buurt komt van het belastingpercentage van een zelfstandig. Hetzij doordat hij zichzelf een DGA salaris uitkeert (reguliere inkomstenbelasting) of doordat hij bovenop de VPB dividendbelasting betaalt (samen ongeveer 40% belastingdruk).

    Het is niet aan ons om te bepalen hoe jij als BV je afweging maakt. Als jij het geld bijvoorbeeld nog tot je pensioen in de BV wil laten zitten krijg je in de tussentijd veel rente en betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting. In dat geval moet je een lager belastingpercentage invullen.

    Ik krijg overigens graag feedback over hoe DGA’s dit beleven/berekenen. De excel was oorspronkelijk alleen bedoeld voor ZZP’ers en daar is de zaak veel eenduidiger.

   • Het is voor een eenmanszaak inderdaad veel eenduidiger. Laat ik op een rij zetten hoe het volgens mij is, voor beide situaties. Graag hoor ik dan hoe anderen dit zien, ik vind het zelf namelijk ook lastige materie. Voor de overzichtelijkheid alleen de berekening voor 36% MIA en een investering van 75k. Aftrekpost is derhalve 27.000 Euro.

    Eenmanszaak (op basis van 52 % IB):
    aftrekpost 0,36 x 75k x 0,52 levert een prive voordeel op van 14.040 aan minder te betalen belasting. Dat is het voordeel als privepersoon.

    DGA (BV met 20 % vpb-druk)
    aftrekpost BV levert 0,36 * 75k * 0,2 = 5.400 minder belasting op. Dat bedrag wordt vervolgens aan AB-heffing (25 %) onderworpen voor het naar prive gaat.
    Er resteert dus een privevoordeel van 5.400 x 0,75 = 4.050.

    Het voordeel voor een DGA is dus aanmerkelijk lager dan voor een IB-ondernemer. Of bereken ik het niet goed? Het is niet echt mijn vakgebied, dus ik weet het niet 100 % zeker.

   • Harm,

    Je moet echt niet vergeten om de KIA mee te rekenen hoor. Komt er toch weer 15.700 aftrekpost bij…

    En lees mijn reactie op jouw vraag nog even goed door want jij suggereert nu dat je als DGA maar 20% belasting betaalt tegen 52% voor een ZZP’er. Als dat zo zou zijn zou iedereen een BV i.p.v. een eenmanszaak hebben. Maar zoals je wellicht weet is een BV pas bij een zeer hoog inkomen belastingtechnisch interessanter en zelfs dan is het verschil niet zo groot.

   • Ik heb de KIA weggelaten omwille van de eenvoud van het voorbeeld.

    Een DGA betaalt uiteraard geen 20%, maar 40%. Alleen wordt dit in 2 trappen berekend. Eerst 20% voor de zaak, en daarna over de resterende 80 % nog 25 % om het naar prive te halen. Alleen daar krijg je geen aftrek meer over.

   • Harm,
    Volgens mij is het feit dat het in twee trappen gaat voor het eindresultaat niet van belang.
    Simpel voorbeeld: stel dat je 200k omzet hebt die je via dividend wilt uitkeren.
    Dan betaal je eerst 20% VPB (40k) en over de rest (160k) betaal je 25% (40k).
    Samen 80k belasting. (En dit is zoals je zelf aangeeft 40%).
    Stel dat je nu 100k aftrek krijgt zodat er maar 100k winst overblijft.
    Wederom 20% VPB (20k) en over de rest (80k) 25% (20k).
    Samen 40k belasting.
    Met andere woorden: van die 100k aftrek heb je 40k (40%) voordeel gehad.

   • Auke,
    het wordt een heel technische discussie, maar wel leerzaam:)
    Je eerste voorbeeld klopt zonder meer van 200k blijft ‘in prive’ 120 over. 40% belastingdruk.
    Het tweede voorbeeld is volgens mij anders: resultaat 200k, aftrekpost 100k, belastbaar 100k.
    Belasting op bv-niveau wordt dan 20k. Resteert 180k resultaat na belasting. Een dividenduitkering is uit de reserves, dus na belastingen. De ab-claim is 25% van 180k = 45k.
    Er resteert in prive 135k.
    Naar mijn idee: de 100k aftrek levert 15k voordeel op. Waar ga ik de mist in?

   • Harm,
    Je hebt verdorie helemaal gelijk! Niet jij maar ik ging de mist in!
    Verder heb ik met wat getallenvoorbeelden gespeeld en zelfs als ik ervan uit ga dat het DGA salaris lager mag worden als de aftrekposten toenemen is de impact van de aftrekposten beperkt. Ik kom per saldo op een netto voordeel van ongeveer 20%, hetzelfde als jij.
    Ik zal het in de excel aanpassen zodra ik internettoegang en een moment tijd heb. Dank jou wel en ik hoop dat andere mensen de disclaimer in de excel goed gelezen hebben voor ze een auto aanschafte en hun persoonlijke situatie hebben voorgelegd aan een deskundige (!) accountant of fiscalist.
    Maar klopt het nu dat een BV in zijn algemeenheid veel minder voordeel heeft van aftrekposten dan een eenmanszaak?

   • Spreken over “voordeel” van aftrekbare posten is een beetje de omgekeerde wereld, want het gaat eigenlijk over het nadeel van hogere belasting over de winst. Zowel bij de eenmanszaak als bij de BV zijn bedrijfskosten geheel aftrekbaar en verlagen zo het belastbare bedrag. Maar de eenmanszaak heeft te maken met een hogere winstbelasting (IB) dan de vennootschap (Vpb). Het effect van de aftrekposten gaat bij een eenmanszaak dan ook tegen hetzelfde hogere percentage dan bij de BV.
    Verder is het goed stil te staan bij het gegeven dat kosten danwel aftrekbaar zijn maar kosten gaan altijd voor 100% ten koste van de beschikbare middelen, terwijl de aftrekbaarheid nooit iets oplevert anders dan een gedeelte daarvan minder belasting betalen.

    Voorbeeld

    1. Eenmanszaak
    – Toegevoegde waarde (omzet uren + bruto winst verkochte zaken) = 200K
    zakelijke kosten (totaal) = 120 K —–> resultaat = 80K
    Ink belasting 52% = 41,6K Netto winst = 38,4K (19,2% van Toeg waarde)

    2. Besloten vennootschap
    – Toegevoegde waarde (omzet uren + bruto winst verkochte zaken) = 200K
    zakelijke kosten (totaal) = 120 K —–> resultaat = 80K
    Winstbelasting Vpb 20% = 16,0K Netto winst = 64K (32,0% van Toeg waarde)

    Bij de BV is de toename van het Eigen Vermogen 67% hoger dan bij de eenmanszaak, maar daar staat tegenover dat de EV toename van de BV niet onbelast naar de eigenaar(s) kan gaan.

   • Roel,
    Volgens mij was de essentie dat er een grote rekenfout in het model zat waar Harm mij als eerste op wees. Niet of je het woord “voordeel” mag gebruiken bij een aftrekpost.
    Verder betaalt een eenmanszaak die 80k verdient alleen 52% over de laatste schijf boven 56k. Netto houdt je van 80k circa 45k over (niet 38,4k).
    De 42% hogere toename voor inkomstenbelasting bij de BV is wellicht niet geheel toevallig ongeveer gelijk aan de inkomstenbelasting die de meeste mensen betalen.
    Dus de situatie is voor en BV en eenmanszaak vergelijkbaar, behalve als je veel extra aftrekposten hebt lijkt nu. Als je bijvoorbeeld een Tesla Model S bestelt houd je als eenmanszaak door de MIA en KIA een stuk meer geld over voor de wintersportvakantie dan een BV. Dat vind ik wel een voordeel.

   • Als je een auto aanschaft dan moet het ding ook betaald worden (investering) dat moet uit beschikbare middelen komen, extern gefinancierd of een combinatie van beide. Een jaar later ga je te maken krijgen met de fiscus en dan komt de fiscale aftrek (investeringsaftrek) van ca. 40K voor een Tesla aan de orde. Dat verlaagt het resultaat van 80K uit het voorbeeld tot 40K, de BV zal dan 20% = 8K moeten voldoen en de zelfstandig ondernemer krijgt ook een lagere aanslag die tegen de bij dat lagere bedrag ook met een lager percentage belast wordt, per saldo zal dat, na verwerking van de zelfstandigenaftrek, nauwelijks afwijken van de 8K Vpb aanslag bij de vennootschap.
    Auke, waar is nou het geld voor jouw extra wintersport dan te halen? Sterker nog; als je als ondernemer veel geld uitgeeft (meer dan de jaarwinst investeert = iets anders dan kosten) aan een auto (bedrijfsmiddel) dan gaat dat fors ten koste van je werkkapitaal en ga je voorlopig helemaal niet op wintersport, tenzij je extra wintersport hoger kwalificeert dan je bedrijfsdoelstelling. Vul zelf maar in wat belangrijker is.

   • Roel,

    Ik ben het toch met Auke eens, ik denk dat het buiten kijf staat dat met de fiscale stimuleringsregelingen op dit moment buitengewoon interessant is om over te stappen op een Tesla oid. Als je de Tesla naast een vergelijkbare auto (audi A7/Bmw 5-serie ?) zet, dan zul je echt zien dat het op ‘prive-niveau’ leidt tot kosten die vele honderden euro’s per maand lager zijn dan de genoemde alternatieven. En daarvan kun je heel fijn op wintersport.

    Ik zeg nadrukkelijk op ‘prive-niveau’ want dat is voor mij het enige argument. De keuze voor een BV of niet neem je op verschillende gronden (risico, belastingdruk, etc.), maar uiteindelijk zal het ooit toch allemaal prive moeten worden. Ik kies er dus voor om bij dit soort berekeningen uit te gaan van het effect op mijn prive-(bestedings)vermogen, en niet dat van de BV.

    Voor IB-ondernemers is het plaatje veel en veel gunstiger dan voor BV-ondernemers, met de kanttekening dat er waarschijnlijk niet veel IB-ondernemers zijn die MIA/KIA, kosten en afschrijving (en eventueel nog de hypotheekrente) in 1 jaar af kunnen trekken tegen 52 %. Als je structureel zoveel winst maakt is er waarschijnlijk in het verleden al gekozen voor een BV-constructie.

    Mijn conclusie: het kan zeer zeker interessant zijn om een EV aan te schaffen, maar maak voor jezelf een goede berekening voor je eigen situatie. Elke situatie is anders. Hou daarnaast bij de vergelijking met andere auto’s naast het financiele ook zeker rekening met de verminderde bruikbaarheid (lees: actieradius).

 40. VPB is tot omzet 200k 20% daarboven 25%. Van een DGA stelt de belastingdienst dat je jezelf minimaal 43k salaris moet uitbetalen of indien hoger 56% van de winst uit onderneming. Bij 200k omzet is een DGA salaris van 80k heel aannemelijk maar kan natuurlijk altijd individueel worden aangepast en geaccepteerd door de belastingdienst. Volgens mij is het dan als volgt: 200k (omzet minus kosten) min 80k salaris=Brutowinst 120k – 20% VPB (24k) = 96k Als je dit volledig als divident aan jezelf ter beschikking zou stellen dan betaal je hierover nog eens 25% latent tarief is in dit geval ook 24k (dus voor de BV een totaal van 48k) Het is dus zaak goed te vergelijken wat bij de aanschaf van de auto het totaal van KIA en MIA is want meer dan 48k kun je niet aftrekken! en beiden mogen alleen in haar van aanschaf/kentekening worden benut. Verder heb je in prive jezelf 80k als salaris betaald waarover je ib betaalt volgens de voor 2013 geldende schijven, zijnde circa 35k IB maar hier valt dus niets van af te trekken. Verder kun je met de Vamil natuurlijk versneld afschrijven als dat in samenhang met de winsten in de komende 4 jaar gunstig uit zou pakken. Let wel dat 25 van de investering normaal lineair afgeschreven moet worden en 75% evt versneld kan. Maar goed ik ben geen belasting deskundige dus ook ik kan redenatiefouten maken. Indien gewenst kan ik een vergelijkingsscheet mailen aan geintereseerden om effect bij benadering te bekijken ZZP vesus BV.

  • Hierbij een paar opmerkingen die wellicht kunnen helpen niet te veel van de kern af te dwalen. Een dividenduitkering gaat ten koste van het netto eigen vermogen en zorgt dus niet voor vermindering van de winstbelasting. Verstandige dga’s nemen alleen dividend op wanneer de BV een echt hoge solvabiliteit en tevens een onnodig hoog werkkapitaal. Daarnaast kan het nodig zijn dividend te nemen, namelijk wanneer de fiscus niet akkoord gaart met een (te) forse lening door de dga opgenomen bij zijn/haar vennootschap. Dividend aan dga’s komt in de praktijk zelden voor, dividend is het verkeerde instrument voor structurele inkomensvoorziening, maar ook omdat de doelstelling “continuïteit” gebaat is met het versterken van het EV en vermindering van de afhankelijkheid van externe financiers.
   Met de stimuleringsregelingen die (nu nog) ter beschikking staan kan enerzijds de overstap naar een duurdere hybride of EV gerealiseerd worden (per autoaanschaf eenmalige verlaging van de belastbare winst en voortdurend lagere energiekosten) en anderzijds wordt per autoaanschaf voor de gehele gebruiksduur de fiscale bijtelling terzijde geschoven. In plaats van rekening te moeten houden qua inkomen (salaris, bonus en dividend) met de bestaande bijtelling (en dus extra IB) voor een benzine- of dieselauto, nu een kostbaardere auto rijden zonder enige bijtelling gedurende vijf jaren. Dat betekent in feite dat besloten kan worden tot vermindering van inkomen uit de zaak zonder verlies aan netto besteedbaar bedrag.
   Samenvattend: de regelingen zijn uitstekend en kennen behalve haalbaarheid van de keuze voor een hybride of EV ook nog een bonus, zowel voor het bedrijfsresultaat als voor het privé-budget, zo simpel is het. Overigens degene die denkt dat je met deze regelingen een EV van een ton kunt rijden voor de exploitatiekosten van een veredeld 1,6 liter benzineautootje, die kan maar beter een sprookjesboek gaan lezen.

 41. ik volg deze draad met veel interesse… als DGA met een vriendin als zzp-er, waarbij we samen op zoek zijn naar een nieuwe auto. Ik hoop dat iemand hier met me mee wil denken, voordat ik naar een fiscalist stap..

  wat ik me nou afvraag; er moet inderdaad voldoende inkomen zijn om aftrek mogelijk te maken, echter kun je een deel van de aftrek over jaren uitsmeren. Klopt de volgende redenatie dan?

  Wanneer we een EV van netto investering 90K kopen, dan klopt het rekenmodel wat er is gemaakt (aftrek tegen 52%) wanneer:
  – 90K
  – 90K x 36% MIA = 32,4K
  – 90K x 28% KIA = 25,2K

  oftewel totaal 147,6K afgetrokken kan worden tegen 52%, toch? Dan geldt voor de VAMIL dat je die 36% willekeurig mag afschrijven voor zover ik begrijp, of geldt dat dan voor de gehele investering (dus inc die 90K)?

  Stel we schaffen zo’n EV aan op de eenmanszaak van mijn vriendin en in een bepaald jaar blijft er relatief weinig over aan winst (vanwege die grote aftrek) over in haar onderneming. Wanneer we samen (zij en ik als fiscaal partner) dan alsnog in de 52% vallen als totaal, hebben we per saldo nog steeds dat voordeel, toch? Of mis ik hier een schakel?

  Leuk, al dat rekenen 🙂

  • Bjorn,
   Ik weet niet hoe het zit met een eenmanszaak die weinig inkomen overhoudt maar waarbij de partner wel goed verdiend zodat inkomen overhevelen interessant kan zijn. Als je hier meer van te weten komt houdt ik me aanbevolen!

   De VAMIL zegt dat je met de afschrijving zelf mag spelen. In jouw geval de 90k. Die kan je naar volgend jaar schuiven.

   Ik kan je (met dank aan John Timmer van Analysiz) ook een andere tip aan de hand doen. Als je in jaar 1 een voldoende grote aanbetaling doet kan je de MIA of KIA alvast aftrekken van de belasting. De aanbetaling moet dan >50% van de hoogte van de aftrekpost zijn. .

  • Drie kanttekeningen hierbij:
   Vriendin met Eenmanszaak en Bjorn zelf hebben ieder een eigen belastingverantwoordelijkheid, dus ieder zijn/haar belasting aangifte.
   Let op: KIA is wel 28%, maar maximaal 15K
   Genoemde 52% IB is alleen haalbaar wanneer het bedrag aan fiscale aftrek geheel met winstbedrag hoger dan 56K verrekend kan worden, zoniet dan raakt het delen van lagere tariefschijven.

   • @Roel; ieder een eigen belastingverantwoordelijkheid, die snap ik. maar we zijn fiscaal partner en bij de aangifte tel je alles bij elkaar op waardoor het toch wel geldt?

 42. In de excel sheet wordt helaas geen MIA of KIA berekend als de brandstof op benzine wordt gezet. Echter staat het volgende in de MIA lijst van 2013:
  E5076 “Zeer zuinige personenauto” – E = alleen 13,5% MIA.

  En voor de KIA geldt:
  Zeer zuinige auto’s en nulemissieauto’s komen wel in aanmerking voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Of een personenauto zeer zuinig is, leest u bij
  “Personeel en Loon: Hoogte privégebruik bij zeer zuinige, zuinige en overige auto’s in 2013 en later”.

  Hieruit blijkt dat ook voor een auto met 14% bijtelling de KIA regeling geldt.

  • Bart,
   Je hebt gelijk. Er staat een update van de Excel op stapel waarin dit verwerkt wordt. Maar om eerlijk te zijn was de nieuwe MIA regeling (13,5% voor een brandstofauto) met ontgaan. Bedankt voor de tip!

 43. Inmiddels rijden we in mijn eenmanszaak al ruim twee jaar met twee elektrische autos. En heb 532 zonnepanelen.
  WAAROM?
  1. Veel minder co2. Uitstoot, de wereld schoon achterlaten,
  2. Nederland wordt minder afhankelijk van olie import.
  3. Minder geluidshinder.
  4. Goed voor de onthaasting, bij het snelladen neem ik koffie en
  Of kan even email kijken enof bellen,
  Het wordt ook een sport zo zuinig mogelijk te rijden en heb dus ook vrijwel geen snelheids boetes meer!

  Ja ja, en daarnaast
  5. Geen bijtelling
  6. Geen wegenbelasting
  7. Lage onderhoudskosten, want geen knalpijp geen versnelingsbak geen olie verwisselen, geendistributieriem.
  Letop, laat niet onnodig airco filters vervangen, doordat je zuinig gaat rijden gebruik je de airco bijna niet, de standtijd kan minimaal naar dubbel van het fabrieksadvies ,komen ze er nog schoon uit. En last maar voor de meeste hier blijkbaar not least,

  8. Aanzienlijke fiscale stimulering.

  Globaal kort samengevat komt die als volgt eruit te zien, (het exacte weet je pas bij je definieve aangifte, dus maak je daar niet druk over) :

  Afgerond globaal, ter indicatie:

  Auto ca 51000 minus btw = 42000
  Dit bedrag x 140%. ( 36% mia en zeg. 4% kia)
  Geeft bruto afschrijfbaar 59000
  Datwil zeggen bij
  IB 52% 30.000 ‘korting’ de auto kost 42-30k = 12000
  IB 42%. 24.000. ,, 42-24. = 18000
  IB 33%. 20.000. ,, 42-29. =. 22000

  Voor de BV, ja. “Slechts” 12000 of 15000 voordeel op de aanschaf, naast die andere genoemde voordelen.
  Omdat ik het afgerond heb zal het voordeel inderdaad nauwkeuriger uit te rekenen zijn, en met de vamil mag je
  Inderdaad het eerste. Jaar. 75% of minder en het 2e jaar
  De rest afschrijven, maar op zulke grote voordelen. Zijn dat peanuts. Mijn inziens.

  Dus als u zich afvroeg waarom ik als TonS Mosterd, zie ook
  Op http://www.tonsmosterd.com zoveel zonnepanelen kan hebben en
  Met twee elektrische autos kan rijden. Dan weet u nu waar abraham de mosterd haalt.

  Vriendelijke groet.
  Voor nadere info mail me. Ton uw mosterd en mayonaise maker!

 44. En…
  Als je dan die tesla S voor 30.000 netto koopt,
  Of de mitsubishi van 51000. Voor 22000 of minder netto…
  Dan kun je je boekhouder of accountant meteen een verzoek tot vermindering van je voorlopige aanslag Laten doen en hoef je de komende maanden meteen al een paar duizend per maand minder te betalen en heb je voor het eind van het jaar je voordeel al vrijwel binnen!!
  Op de verzekering kun je ook flink besparen door de juiste maatschappij te kiezen, zoek op electrische auto verzekeren.

  En zon spreadsheet maakt het leuk maar veranderd niks aan deze
  Goedkope milieu bijdrage die je nu kunt doen!
  Groeten ton

 45. In het eerste stukje , dat waar deze blog mee begint, staat de verkeerde uitleg van vamil…
  Dit moet zijn

  Vrije afschrijving milieuinveteringen.

  Dit tegenover alle andere afschrijvingen die niet “vrij” zijn maar volgens binneb de diverse wetten aangegeven beperkingen gedaan dienen te worden. Bv meestal 5 jaar. Dus in de praktijk. Zes jaar op de balans, of minder dan de helft van de woz mag niet meer afgeschreven worden of sommige dingen op. Tien jaar. Etc,

 46. In het eerste stukje , dat waar deze blog mee begint, staat de verkeerde uitleg van vamil…
  Dit moet zijn

  Vrije afschrijving milieu investeringen.
  =. =. ==

  Dit tegenover alle andere afschrijvingen die niet “vrij” zijn maar volgens binnen de diverse wetten aangegeven beperkingen gedaan dienen te worden. Bv meestal 5 jaar. Dus in de praktijk. Zes jaar op de balans. 2x stukje afschrijven en 4 x heel jaar.

 47. Klopt het dat de spreadsheets die je kunt vinden op internet van de dealers een te rooskleurig beeld geven van de 0% bijtelling PHEV’s?

  Vorige week ben ik bij een dealer geweest. Deze kwam direct met een spreadsheet. In deze sheet staat vermeldt dat je voor een auto van +/- 40.000 ex.BTW een netto investering hebt van iets meer dan 6000 euro. Echter, hier wordt geen rekening gehouden met het effect van de MKB winstvrijstelling van 14%. Als je door alle aftrekposten (MIA,KIA,VAMIL en reguliere afschrijving 36%+28%+75%+25% = 164% kan aftrekken dan is het netto voordeel bij 52% IB: 164%*(52%*(1-14%) = 73,3%

  Dan kost een auto van 40.000 euro netto 10.680 euro i.p.v. 6.000 euro! Nog steeds goedkoop maar nogal al een verschil!

  Ik lees hierboven bij de reacties wel dat het effect van de winstvrijstelling afhangt van de samenstelling van het inkomen? Kan iemand dit toelichten?

 48. Hallo montagne,
  Als je mijn vorige stukje nog eens naleest, dan zie je dat de 75% vamil niet opgeteld kan worden maar de mate van afschrijving weergeeft. (na-commentaar maarten steinbuch: dat is wat Montagne netjes doet: hij telt het op 75+25 tot 100% afschrijving, niet allemaal in een jaar natuurlijk, maar over 5 jaar gemeten)

  Daarnaast is de kia afhankelijk van het totaal bedrag aan investeringen dat je in een jaar doet, dus ook burostoelen of een nieuwe computer tellen mee, blijft dit totaal onder de 50.000 dan heb je die 25% bruto meer af te schrijven daarboven zakt het percentage snel.
  Daarom rekende ik hier eerder even met 4%, koop je ook een nieuw bedrijfspand en kom je boven de 300.000 totaal uit dan is de extra aftrek 0%.

  DE MKB aftrek verlaagt het belastbaar inkomen zolang dat positief is, onder 0 verandert deze in een bijtelling!

  Kortom een spreadsheet van een dealer geeft ook een indicatie, maar kun je eigenlijk pas invullen als het jaar voorbij is, want dan weet je de uitkomsten van totale investeringen, totale inkomsten en brutowinst, en aan de hand daarvan bepaal je of je afschrijven wilt tot de maximale 75% op deze investering.

  De bijtelling, staat los van de investering en afschrijving.
  De wegenbelasting wordt middels een speciale aanvraag tijdelijk op nul gezet, zodat
  onze wetgever er altijd op terug kan komen.

  Kortom het bij elkaar optellen van de percentages zoals je daarnet deed, klopt niet (altijd).
  De gemiddelde autoverkoper/dealer is geen fiscalist,
  Koop bv de elseviers belastingalmanak daar staat het duidelijk in.

  Doe zoals ik: koop de auto geniet ervan en verbaas je achteraf over de voordelen!

  • De standaard fiscale afschrijving bedraagt 100% verdeeld over 5 jaar. De Vamil maakt het mogelijk 75% fiscale afschrijving “willekeurig” toe te passen en voor de rest gelijkmatig over de 5 jaar. Het is aan te raden de willekeurige afschrijving te gebruiken wanneer de effecten van MIA en KIA al gepasseerd zijn, in het tweede en/of derde jaar dus, om zo het dan hoogste IB tarief als correctie te kunnen benutten.

 49. Beste Ton,

  Bedankt voor je uitgebreide reactie. Mijn punt is dat de berekeningen/tabellen van verschillende dealers die op het internet de ronde doen uitgaan van 42% of 52% korting (afhankelijk van het IB tarief bij een EMZ of VOF), terwijl dit in werkelijkheid minder is door de MKB winstvrijstelling van 14% (in 2013).

  Als je met alle regelingen een totaal aan aftrek/afschrijving van 10.000 euro hebt (bij 52% IB), scheelt je dat netto 4386 euro i.p.v. 5200 euro waar de dealers mee rekenen. Dealers zijn geen fiscalisten, maar ze zien wel iets belangrijks over het hoofd in hun berekeningen (in hun voordeel natuurlijk).

  Over de aankoop: Ik ben nog even wat berekeningen aan het maken, het is pas maart en de omzet en winst over dit jaar nog onzeker! De meerprijs van een PHEV vind ik pas interessant als je alle aftrekposten in de 52% schaal kunt laten vallen.

 50. Montagne heeft gelijk, met die MKB vrijstelling houden ze geen rekening. Maar ze vergeten nog wat: Zie hier:

  Click to access Investerings_berekening_Outlander_PHEV_voor_zzp_en_eenmanszaak.pdf

  Een berekening van de site van de dealer uit alkmaar.
  Hij neemt een restwaarde van € 0 na 5 jaar. Mijn fiscalist vertelde dat er een restwaarde van 10 a 15% aangehouden moet worden. Ook dat maakt het plaatje weer iets onaantrekkelijker. (alhoewel het gehele plaatje, in 2013, toch nog zo aantrekkelijk is dat ik een outlander besteld heb).
  Of heeft mijn fiscalist het verkeerd? Die dealer heeft hulp gehad van BDO accountants.

  • Er mag 100% worden afgeschreven in 5 jaar, 10% of wel andere notering dan ook is niet nodig. Dealers geven inderdaad en te mooi beeld, ondanks de advisering van BDO. Ik heb de betreffende Misubishi dealer daarvan op de hoogte gebracht, maar deze vond het niet nodig iets aan te passen. Opel NL heeft dat gelukkig wel gedaan, nog niet100% zuiver, maar de grootste fouten zijn er nu uit.

 51. Ik ben me al een tijdje aan het orienteren op een elektrische auto. Hybride of de Tesla Model S.

  Echter… toen las ik de post hierboven van Roel Hindriks:

  “n ieder geval is het nuttig en nodig dat eenieder zich realiseert dat de stimuleringsmaatregelen onverlet laten dat gewoon de volle prijs, aankoop of leasing, verschuldigd is en dat de stimulering pas na de definitieve belastingaanslag (meer dan een jaar later) tot uitwerking kom door middel van minder belasting betalen, althans voor zover er in het betreffende fiscale jaar voldoende winst is gemaakt om mee verrekend te kunnen worden: geld overgemaakt krijgen van agentschap.nl of de fscus is er in het geheel niet bij!!!”

  En dat heeft me sterk aan het denken gezet. Je koopt een auto voor een meer dan stevig bedrag. En daarmee neem je een voorschot op winst (en dan dus aftrek, MIA, KIA, VAMIL e.d.) in de toekomst. Maar stel dat die winst er niet komt? We leven in niet al te rooskleurige tijden. Ik ben ZZP’er en heb drie jaar prima gedraaid. Maar resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst!

  Je ziet het nu goed om je heen. Mensen met twee auto’s voor de deur en een tophypotheek. En dan wordt er bijvoorbeeld 1 werkeloos. En de huizen worden minder waard…. de gevolgen zijn dan duidelijk.

  Kortom… ik dank Roel hartelijk voor zijn realistische blik. Ik houd die ton lekker op de bank! Gaat het slechter de komende tijd zing ik het wel uit. En heb ik niet de kans mijn huis uit te moeten en te moeten leven in die Tesla 🙂

  Overigens; ik vernam dat de LiON batterijen in de Tesla gewone 18650 cellen zijn. Maar dan wel heul veul daarvan. Welnu; die zitten dus ook in alle battery packs van mijn notebooks. En die zijn na een jaar of 2 wel helemaal op. En de Tesla dan? Om al die subsidies te krijgen moet ik er dus wel 5 jaar mee rijden. Dat is ruim 200.000 km. Wat kost zo’n accupack?

  • Ernst, over de Li-ion accu’s; jouw laptop gaat waarschijnlijk iets minder voorzichting met deze cellen om. EV’s beschermen hun accu’s tegen de gebruiker en omstandigheden. Battery management heet dat. De boordcomputer staat niet toe dat de accu’s tot een dermate laag niveau ontladen worden dat het schadelijk is voor de levensduur. Tesla geeft niet voor niets tot 8 jaar garantie op de duizenden cellen die in de Model S zitten. Reken er op dat ze daarna nog 80% van hun originele capaciteit hebben. Daarna laat je er nieuwe batterijen (of wellicht een Mr. Fusion?) in plaatsen.

   • Natuurlijk. (Overigens zit in een battery pack voor een laptop ook electronica om de cellen en de omgeving te beschermen tegen te diep ontladen, hoge temperatuur, te hoge/lage stroom e.d.).

    Echter; het chemische proces in een LiOn cel is niet 100% omkeerbaar. Er is dus altijd slijtage. En bij een electrische auto die energie terugwint bij remmen (zoals de Tesla) is er dus continu een laden/ontladen cyclus. En even die 400 pk. (= ruwweg 300 kw) trekken uit deze accu zal een enorme stroom vergen (bij 400 volt dus iets van 750 ampere). Een enorme opdonder voor zo’n pack.

    Nee; ik houd mijn hart vast en ik denk dat we in de komende jaren nog wel verhalen zullen horen over problemen met dergelijke packs.

 52. Ben zelf ook ZZPer voor 1,5 jaar nu. Opdracht loopt door voor de rest van het jaar wat dit jaar wederom een goed jaar maakt. Volgend jaar is wederom een uitdaging en onzeker voor een opdracht.
  Ik zit in de ICT, ben gadget verslaaft en deze “Ipad op wielen” is praktisch een droom voor mij….
  Investeren in deze auto betekend het maximale eruit halen, maar wel de voordelen achteraf genieten.
  Dit is precies de keuzes die een ondernemen moet nemen, risico nu nemen en of veilig spelen voor later…
  Helaas voor mij, is deze hele beslissing nog onduidelijk. Weet nog niet eens of ik wel een Financial lease kan krijgen met zulk een kort werkverleden als ZZPer.
  En als ik hem kan krijgen, hoe groot is het risico ?
  Indien ik volgend jaar een nieuwe opdracht heb, ben ik voor de komende 5 jaar een gelukkige ZZPer. Minimale kosten voor de auto en de kosten die ik heb, zijn aftrekbaar en werken in mijn voordeel.

  Betreffende die accus. Tesla geeft 8 jaar garantie erop en onbeberkt aantal kilometers. Zit dus wel pluis naar mijn idee. Kosten van een accupak ? Geen idee. Voor de eerste 8 jaar niet interessant vanwege garantie…

  Roel Hendriks heeft gelijk en heeft mij zeker aan het denken gezet.
  Ik weet ook niemand die mij hierin kan adviseren (helaas). De accountant die ik heb, heb ik eerst de excel bestanden moeten doorsturen zodat hij begrijpt wat ik bedoel…en wacht nog steeds op antwoord…

  • Grappig m.b.t. die accountant; die van mij exact hetzelfde! Heb hem ook verwezen naar deze site.

   Ik vermoed dat 1,5 jaar ZZP betekent dat je financial lease voor een Tesla gevoeglijk kunt vergeten. Er is denk ik geen financierder die dat nu zal aandurven. Wellicht een VW Up! maar ruim een ton financieren als ZZP’er in de ICT? No way.

   Het is inderdaad erg aanlokkelijk, deze berg electronica op wielen. Ik rij in een Peugeot 508GT met ruim 200 pk. en dan zou de Model S daar nog wel een paar schepjes bovenop doen. Maar de financieele rust die ik nu ervaar ondanks de crisis door reserve op de bank ga ik niet opofferen voor een auto.

   Liever als (zit ook in de ICT) opdrachten opdrogen geen enkele zorg dan een fraaie auto voor de deur. Zoals Roel duidelijk zei; je krijgt geen geld van het agentschap of de belastingdienst. Je gaat minder belasting betalen. Spijker… kop. Want die aftrekpost moet je wel eerst verdienen. En als je bijvoorbeeld ziek wordt – ik zie dat in mijn omgeving – dan heb je gewoon direct een groot probleem. Geen idee wat een 2e hands Model S zou doen maar ik vrees het ergste…

   • Een auto koop je als je hem nodig hebt; dat geldt ook voor een Tesla model S. Alleen aanschaffen vanwege fiscale redenen zou mijn keus niet echt zijn. Maar als je toch een nieuw vervoermiddel nodig hebt, waarbij je meestal vooraf je budget bepaalt, en je calculeert volgens de methoden die in deze blogpost uitgebreid worden bediscussieerd, dan is een Model S een goede overweging zolang die binnen je budget past. En in dit geval krijg je dus meer auto voor hetzelfde geld vanwege de vele fiscale voordelen.

  • @Martin Als je een duidelijke (individuele) vraag hebt waarvan het antwoord nodig is om een gefundeerde beslissing te nemen, stuur die dan maar even naar mij, moet gek gaan as ik die niet kan oplossen.

 53. Roel Hendriks en Ernst hebben IMO helemaal gelijk.
  Overigens garandeert Tesla de batterij gedurende 8 jaar. En de zero-belasting is gegarandeerd 5 jaar (indien voor 1 januari 2014 op kenteken). De TCO komt dan wel degelijk lager uit dan een Volkswagen Golf. Of is dat ook al YOLO?

 54. Ik heb momenteel een BV (wil dit jaar teruggaan naar eenmanszaak)en heb een certificaat voor de V60. Omzet zeker 110.000/jaar tot en met 2014. Daarna wellicht terug in loondienst, maar met behoud van eenmanszaak (echter minimaal inkomsten). Twijfel nu, na bovenstaande discussies, of ik moet doorzetten met de aanschaf van de V60 (78k). Los daarvan, is de 100k winst, voldoende om volledig te kunnen profiteren van de fiscale mogelijkheden? Bij boekhouders schijnen alle regelingen ook nog niet helemaal duidelijk te zijn. Iemand advies?

 55. Ik heb de discussie van de BV qua kostenniveau niet helemaal gevolgd, maar het spreadsheet bevat een grote fout: de aftrek is alleen relevant voor de VpB, niet voor de AB (scheelt 40 – 20 = 20%). De AB doet namelijk niets met de kosten van de BV. De AB is alleen relevant als men de keus heeft voor WUO of BV. Als dat het geval is kan deze worden meegenomen voor de onderlinge vergelijkbaarheid, zodat in privé de effecten kunnen worden vergeleken.

 56. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m mrt 2013 | Steinbuch

 57. Geweldige sheet en discussie. Zeer leerzaam.
  Toch nog een vraag die ik (voor een BV) nog niet langs heb zien komen: Als de investering in het eerste jaar groter is dan de winst (formeel dan, want in geval van financial lease hoeft het hele bedrag niet werkelijk betaald te worden), worden dan toch de voordelen (van KIA en MIA) helemaal benut? Bijvoorbeeld doordat een compensabel verlies ontstaat dat in de jaren erna met de winst mag worden verrekend?

 58. Beste heren,

  (zover ik goed gelezen heb, geen reacties van dames)
  Ik zie allerlei BV / DGA constructies voorbij komen, met rekenvoorbeelden.
  Graag zou ik hulp / advies krijgen over het volgende:
  Prive rijd ik een Prius II uit 2008, deze wil graag omlaten bouwen tot een plug-in hybride. Een bedrijfje (AEP) in Eindhoven kan dat doen. Kosten weet ik nog niet.
  Verder ben ik bezig een Stichting op te zetten (hier maak ik de keuze voor een stichting want ik wil (groot) zakelijke klanten vragen om deze stichting te sponsoren (afhankelijk welk bedrijf en welk bedrag, wil ik (groene) reclame gaan maken voor hun product, website, mailing maar ook de Prius laten bestickeren.
  De Prius wil aan de stichting verkopen, dat gaat door eerst prive-geld in te leggen en die vervolgens aan mezelf (als verkoper) terug te betalen. Op deze manier en dat de auto straks ‘plug-in’ is en voldoet aan de CO2 eis, 0% bijtelling als ik de auto van de Stichting gebruik. Brandstof en verzekering zal ik zelf betalen (want de stichting heeft eigenlijk (nog) 0 euro in kas. MRB is voor de omgebouwde Prius tot 2015 vrij , heb ik gezien. 0% bijtelling voor 60 maanden mits voor 01-01-2014 het leasecontract afgesloten is. Ik zag ergens dat er spraken is van een ‘nieuw’ voertuig als de bestaande auto ‘omgebouwd’ zal worden, klopt dat ?
  Over aftrek VAMIL, KIA weet ik i.c.m. een stichting eigenlijk niet veel van.

  Mijn stichting, gaat zich inzetten in een stukje educatie (basisscholen), voorlichting geven aan bedrijven o.a. het MKB, sponsorships met grote bedrijven aan te gaan, om zowel burger, bedrijfsleven en overheid, dat er een dubbele winst valt te behalen. Het motto van de stichting is : een dubbele winst: bespaar groen en poen.www.eco-ok.nl

  @Ton Leuke reclame trouwens, 30 seconden zwart beeld. Het volgende potje mosterd wat ik zal aanschaffen is met jouw naam erop ;-). Wat ook een leuke site is: http://www.blackle.com ( de zwarte versie van de meest gebruikte zoekmachine, kijk maar eens. Nou, ik hoor het graag , bedankt alvast en de toekomstige Tesla rijders heel veel genieten met deze mooie en zuinige wagen. Ik hoop jullie club in de nabije toekomst te komen versterken……..zoef …….in 6 seconden naar de 100, zonder geluid / uitstoot. Oh ja, ik heb sinds 1 jaar m’n dak vol met ZONNE-panelen !
  Dus met ZONNIGE groet, Willem-Jan Hermans

 59. Goedendag,

  Ik heb even een vraagje, wat nou als je een volvo v60 plugin hybrid importeert met bijvoorbeeld 8000 km. Krijg je dan niet al die aftrekposten? Of krijg je dit altijd als je je auto op Nederlandsepapieren zet?

  • He Ruben,

   In Frankrijk kun je hem nog nieuw kopen en dit jaar geleverd krijgen – Als hij nieuw is en op NLse kenteken wordt gezet kun je gewoon van alle aftrekposten gebruik maken. Mijn vader heeft het ook laten doen met hulp van de mensen van deze website http://www.deleeuw-import.nl . Ze zorgen ook voor al het papierwerk etc.

 60. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m apr 2013 | Steinbuch

 61. Pingback: Op zoek naar een schone auto (deel 5) | Henri Bontenbal

 62. Heb nog een aantal vragen over de regelingen en het rekenmodel:

  1) Mag je later nog wijzigingen aanbrengen in je belastingaangiftes (bijvoorbeeld door het schuiven met aftrekposten via VAMIL) als blijkt dat dat gunstiger uitpakt? (Je weet namelijk nog niet vooraf hoeveel winst je in een bepaald jaar gaat behalen.)
  2) Is het niet voordeliger om de btw privé correctie toe te passen o.b.v. een kilometeradministratie i.p.v. het forfait van 2,7% als je veel zakelijk rijdt?
  3) Klopt het dat je het eerste jaar (2013) extra kunt aftrekken, zodat je een heel laag inkomen overhoudt dat je vervolgens middelt met de voorgaande twee jaren (2011+2012) om gemiddeld net buiten het 52% tarief te vallen?
  4) Worden de MIA en de KIA gelijk verdeeld over 5 jaar of volledig in het eerste jaar benut?
  5) Reken ik als zzp’er (zonder andere inkomsten) juist met een maximaal belastingtarief van 44,72% (52% * 86%) ivm de MKB winstvrijstelling?

  • @Merijn. Hieerbij geef ik je graag hierbij mijn inschatting van wat de juiste antwoorden op je vragen zijn:
   1. De Vamil regeling voor variabele afschrijving geeft inderdaad de ruimte om de afschrijving (anders dan steeds 20% per jaar) om fiscale redenen toe te passen naar eigen inzicht, in de meeste gevallen is het tweede fiscale jaar dan ook het beste.
   2. Dat mag, maar dat vereist wel dat per BTW aangifte (per maand of per kwartaal) een sluitende km registratie beschikbaar is waaruit de verhouding privé versus zakelijk gebruik blijkt.
   3. Voor aangifte van de IB kan een “slecht” jaar inderdaad gemiddeld worden met twee voorgaande jaren, voor VPB niet, hoeft ook niet omdat daar geen staffel in de (winst)belasting geldt als bij IB.
   4. MIA en KIA gelden één keer en wel voor het jaar waarin de investering tot stand kwam, daar moet je het mee doen.
   5. Lijkt me niet, ook bij benutten van de MKB bepaling blijft het feit overeind dat (na vaststelling van het belastbare bedrag) de 52% IB wordt toegepast. Het feit dat voor de MKBer een deel van het resultaat niet meetelt heeft alleen maar effect als daardoor de 52% fase niet bereikt wordt.

   • @Roel. Bedankt voor je reactie!
    Wat betreft punt 5:
    Omdat je eerst al je onkosten/aftrekposten moet verrekenen en daarna pas de winstvrijstelling kunt toepassen (over de overgebleven winst en dus niet als extra aftrekpost), klopt de 44,72% volgens mij wel.
    Een voorbeeld (waarbij alles binnen de 52% schijf blijft):
    A) 200.000 omzet, 0 onkosten, 200.000 winst, belastbaar in box 1 172.000
    B) 200.000 omzet, 50.000 onkosten, 150.000 winst, belastbaar in box 1 129.000
    Door in geval B 50.0000 euro onkosten af te trekken (bijv. door aanschaf auto) ontstaat er in box 1 maar een uiteindelijk verschil van 43.000 euro belastbaar inkomen i.p.v. 50.000 euro. Je belastingvoordeel is dan 22.360 euro (44,72% van 50.000) i.p.v. 26.000 euro (52% van 50.000).

 63. Pingback: » Waarom elektrisch rijden voor ZZP-ers spotgoedkoop ishetkanWel.nl

 64. Zeker interessant. Ben me al een tijdje erop aan het orienteren. Mijn omzet icm kosten vorig jaar wat nog niet voldoende om het echt interessant te laten zijn, maar dat lijkt dit jaar anders te worden. Vroeg me af of je grofweg kan zeggen dat vanaf een bepaald bedrag winst voor belastingen het als (kleinere) ZZPer serieus interessant is. Bijvoorbeeld ongeveer vanaf 30000 winst (dus omzet ex btw – kosten) voor belastingen?

  Aanverwant, maar deels off-topic: vroeg me verder af of alle dealers kosten voor rijklaar maken berekenen, of dat je gewoon goed rond moet shoppen om die niet te hebben?

 65. Na een negatief stuk vorige week in de Volkskrant over het elektrisch rijden en de wisselbatterijen van de Efluence (Renault), op zaterdag in diezelfde Vk, een positiever bericht over de tesla S, die in de winter met de slechtst denkbare condities toch nog een actieradius van 186 miles of ca 300 kilometer had. En was er vanmorgen 3 juni 2013, een ingezonden brief in de Volkskrant van jawel onze blogger dhr Steinbuch,
  hierin wordt nogmaals onderstreept dat het elektrisch rijden zich moet ontwikkelen.
  Als early adopter kan ik bevestigen dat de ontwikkeling er is, in maart 2011 ging ik
  via de BP snellader in Delfgauw naar Amsterdam alwaar ik na 4 uur langzaam laden, en een klantbezoek weer via Delfgauw terug ging. een jaartje later via
  Delfgauw en Vande Valk snellader in Vianen naar Veghel, (ja, flink om) nu staan er al ruim 60 snelladers. en als ik in Rhoon (ANWB), of Ridderkerk Vande Valk, snellaad, kom ik met mijn 18KW accu in de i miev probleemloos in Zierikzee, met de slechts 80% lading! Ja, met de tesla S is dat straks nog eenvoudiger! En ja als de renault e fluence een chademo stekker voor de snelladers had, dan had ik die vorig jaar al gekocht. Tesla heeft die stekker nu wel beloofd, hoewel ik het nog niet zwart op wit heb. Als tesla in of Bij Utrecht een gratis(!) supercharger zet, zou er in Zwolle ook een moeten komen,

 66. Erg duidelijk stuk dit! Ook handig het Excel overzicht, heb er al veel plezier van gehad.
  Gelden deze MIA, KIA en VAMIL aftrekken ook als je een auto gaat leasen op basis van operational lease?

 67. Bij operational lease wordt de leasemij eigenaar dus die heeft die voordelen dan. (let op kia is 0tot28% afh van situatie). Bij mistergreen.nl zijn nog enkele teslas voor levering sept of okt beschikbaar ze zijn in elektrisch rijden gespecialiseerd.

 68. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m mei 2013 | Steinbuch

 69. Beste Spaarpotrijders,

  Ik ben eigenaar van een eenmanszaak en heb een vraag over het Excel sheet:

  Ik kan wel aardgas als brandstof selecteren, maar dan wordt er geen rekening gehouden met de belastingvoordelen (MIA/KIA/VAMIL) die volgens mij ook op een aardgasauto van toepassing zijn. Ik dacht dat het dezelfde voordelen zijn als die voor een elektrische auto van toepassing zijn.

  Als voorbeeld heb ik een Volkswagen High Up! ingevoerd als benzine auto, en een Volkswagen Eco Up! op aardgas als vergelijk.

  Wie weet of ik in het schema de “elektrische waardes” aan mag houden voor deze aardgasauto?

  Mijn dank is groot!

 70. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m juni 2013 | Steinbuch

 71. De excelsheet is voor de eigen BV nog niet aangepast aan de laatste inzichten? De MIA en KIA bedragen worden voor 40% meegerekend in de aftrekposten. Dit zou mijns inziens 20% moeten zijn. Ik heb dat “opgelost” door voor de MIA en KIA een extra regel toe te voegen in de sheet. De overigen posten heb ik dan wel voor 40% als aftrekpost meegerekend.

  • Hoi Frank, ik weet niet hoe ik hier dingen moet posten. Als je mijn sheet wil ontvangen laat dan even je email achter. Stuur ik hem toe.
   Overigens scheelde het “rekenfoutje” in de sheet mij 7000 euro netto over de looptijd van 60 maanden (negatief dus).

   Desalniettemin blijft het positief. Als ik mij qua diesel en energiegebruik netjes gedraag dan rijd ik een auto van ruim 80K voor netto iets meer dan 700 euro in de maand.

   Gr. Gerwin

   • Dank Steenboek!

    Toch bij mij twijfel over gerwin’s redenering. Disclaimer vooraf: “Ieder gevoel van fiscale deskundigheid berust op louter toeval.”

    Voor een goede beoordeling van de diverse situaties is doorrekenen naar netto een must. Immers, juist de fiscaliteiten maken het verschil. Reden dat een ZZP-er die wel lekker winst maakt, het voordeligst uit is. Want aftrekken in de 52% is lucratiever dan in de 42%.
    Dat geschreven hebbende, als je de van bruto naar netto berekening wilt maken voor een BV, dan moet je met de totale belastingdruk rekenen. Oftewel van winst naar schoon in de broekzak. Als je van een fiscale regeling 1 euro extra van de winst mag aftrekken, dan bespaar je mijn inziens 20% VPB en over die 80% die je dan overhoudt moet je 25% DB betalen voor het in je broekzak zit. Het resultaat is 20% + 20% besparing. Die 40% van de eerdere versie zit er dus helemaal niet naast. Toch? Shoot!

   • Frank,

    Ik denk dat het zo zit.

    Je hebt 100 winst en je hebt een auto van 100 gekocht. Dan mag je 64% aftrekken vanwege MIA en KIA. Ergo, je hebt nog maar 36 winst. Je VPB daalt met 7,2K. Voor je dividendbelasting heb je echter 100-7,2 K winst= 92,8K, daar betaal je ca. 18,6 (20%) over als je het naar prive wil halen in plaats van 20 (zou je de MIA/KIA aftrek niet gehad hebben). Totale voordeel ca. 8,6K

    Voor de bedrijfskosten (onderhoud, verzekering, etc. ) mag je de 40% voordeel regel wel op laten gaan.

    Maar goed, feel free to shoot back.

   • Gerwin, je hebt helemaal gelijk dat het wat zuiniger is. Alleen die 20% DB begrijp ik niet. Het is toch 25%? Waarmee het totaal voordeel op 9,6 (60 -> 69,6) komt.

   • Man oh man wat lastig, zeker als je vlak voor lunch (low glucose) gaat rekenen.

    Even opnieuw – andere route, zelfde resultaat:
    Je hebt 100 bruto winst en je hebt een auto van 100 gekocht. Dan mag je 64% aftrekken vanwege MIA en KIA. Ergo, je hebt nog maar 36 winst. Je VPB daalt dan van 20% van 100 (=20) naar 20% van 36 (=7,2). Je betaalt dus 12,8 minder VPB.

    Er valt dus 12,8 extra aan dividend uit te keren, hetgeen na aftrek van 25% DB uitkomt op 9,6 extra. Kortom, deze KIA/MIA/Vamil-regeling levert je 9,6% netto extra op. Daarbij dus 2 jaar MRB-vrijstelling en daarna waarschijnlijk een iets vriendelijker fiscaal tarief dan non-EVs. En on top of that 5 jaar bijtellingsvrij en daarna waarschijnlijk 7%.

    Hoe je dat nou weer in de spreadsheet zet… Er is vast wel een belastingambtenaar of CDA Tweede Kamerlid die meeleest.

 72. Ik ben ZZP er net een CNG auto gekocht. Helaas niet de doekoe voor een Tesla S. Toch heb ik er wel een beetje moeite mee dat je zoveel subsidie krijgt op een auto. Het moet gestimuleerd worden maar het slaat wel door. Vooral voor de range extenders modellen. Feit is dat veel van deze auto’s nooit ingeprikt worden en uitsluiten op benzine rijden. En dan is het milieu de sjaak!

  Maar ik vind het stiekem wel fijn om ook een keer subsidie te krijgen 🙂

  VW UP van €16250 netto €6750…

 73. In de TCO tab zit er een (significant!) foutje in het berekenen van de BTW (b.v. cel H20). Als je dat doet vanuit de totaalprijs incl BTW dan is de BTW niet TP*0,21 (i.e. in de formules in rij 20), maar TP/1.21*.21. Het is namelijk 21% van de prijs excl. BTW en die is TP/1,21.

 74. Er zit nog een fout in deze berekening. De VW en de BMW zijn auto’s waar BPM in zit. Het is dan niet juist om de cat.prijs te delen door 1,21 om de aanschafkosten excl. BTW te berekenen. De BPM moet eerst uit de cat.prijs worden gehaald, vervolgens deel je dat bedrag door 1,21 en tel je de BPM er weer bij op. Dat is de juiste manier om de cat.prijs excl. BTW te berekenen.

  Verder valt mij op dat het tarief in ct/km voor rep+ond (dit heb ik even berekend) niet wijzigt als het jaarkilometrage wordt veranderd. Bij 10.000 km/jr zijn de kosten per kilometer voor rep+ond immers veel hoger dan bij 50.000 km/jr. De rep+ond kosten voor de elektrische auto’s zijn goed ingeschat, maar het tarief voor de VW Golf is veel te laag. Een auto in het C-segment kost bij een looptijd van 5 jaar 2,2 tot 2,3 ct/km aan rep+ond. Daar komt nog ongeveer 0,9 – 1,0 ct/km aan banden bij (zonder het gebruik van winterbanden)

  • En nog een denkfoutje (volgens mij) in de “BV” tab. Bij in rij 50 “Totale verdiensten” wordt *netto* IB inkomen opgeteld bij *netto* dividendinkomensten en bij *bruto* vermogenstoename in de BV.

   1000 euro bruto vermogenstoename in de BV is mij niet evenveel waard als 1000 euro netto inkomen via de IB of dividend route, want vermogenstoename wordt nog 25% belast voordat ik er prive/cash iets mee kan.

   Dus de totale verdiensten zijn wat scheeft wat leidt tot een ietwat vertekende vergelijking met cel B50 aldaar…

   Of zeg ik nou wat geks hier?

 75. Bij de berekening van de BTW privé correctie gebruiker wordt de volgende formule gebruikt: =ALS(D$17=”Particulier”;0;(1-D18)*0,027*D$5/12)
  Dit impliceert dat de BTW correctie van 2,7% van de catalogusprijs weer mag worden afgetrokken van je resultaat voor het berekenen van de inkomstenbelasting. Volgens mij is dit niet juist. Kan iemand hier uitsluitsel geven?
  Als de BTW correctie niet aftrekbaar is voor de IB, dan moet de formule gewijzigd worden in:=ALS(D$17=”Particulier”;0;0,027*D$5/12)

   • Sinds wanneer is belasting een aftrekpost? Volgens onze huidige en vorige accountant is dat (natuurlijk) niet aftrekbaar.

   • Volgens mijn boekhouder was dit geen belasting maar een forfaitaire correctie dus aftrekbare onkostenpost. Ik ben geen fiscalist dus ik baseer me alleen op wat ik hier en op andere plekken hoor en lees. Op het Tesla forum is er ook het e.e.a. over geschreven van deze post: http://www.teslamotorsclub.com/showthread.php/13907-Belgium-and-the-Netherlands-Leasing-Financing-and-Tax-incentives?p=391727&viewfull=1#post391727
    Als iemand kan aantonen (met bron of referentie) waarom het wel of niet aftrekbaar is, zou ik dat graag horen.

   • Merijn’s stelling is nog niet met een referentie aangetoond in mijn optiek. Ik heb verwezen documenten nagelezen, maar ik heb het er niet letterlijk in gelezen. Er wordt wel gesproken over verbanden tussen IB en (die losgelaten worden), maar dat betekent nog niet dat de BTW correctie mag worden afgetrokken van de inkomsten.

    Verder stelt iemand in dit forum dat de BTW correctie (2,7%) peanuts is. Dat ligt er maar helemaal aan met welk alternatief je het vergelijkt. Bijvoorbeeld, ik rijd nu een Skoda Fabia (aanschaf 18k) en heb 14% bijtelling. Zit in 52% tarief. Die bijtelling kost me dus netto 1334 euro. Nu overweeg ik deze auto te houden danwel een Toyota Prius Plugin te kopen. Als de BTW correctie (2,7%) niet aftrekbaar is, kost me dat 1100 euro. Voordeel van deze 0% auto tov de Skoda Fabia is op dit vlak bijna weg door deze BTW correctie.

    Een aftrekbare BTW correctie zou de aanschaf van een 0% auto beduidend veraangenamen als je het vergelijkt met een ongeveer half zo dure 14% auto.

    Vooralsnog ga ik ervan uit dat Henry gelijk heeft. BTW correctie niet aftrekbaar.

    Ik ga uit van ZZP situatie.

 76. Na bijna een volledig uur gebiologeerd naar alle reacties te hebben gekeken en geprobeerd (tevergeefs) jullie enig zins te kunnen volgen neem ik het besluit om jullie een lompe vraag te stellen waar ik zelf niet uit kom.

  Ik wil een Tesla model S bestellen met een nieuwwaarde van 80.000 euro. Wat gaat mij dit als zzp’er kosten aan het eind van de streep na aftrek van alle posten?

  Ik hoop op jullie antwoord

  • Als 80k ex btw is en je genoeg verdient (dus in de hoogste belastingtarieven valt na aftrek), ca 20k (incl 5 jaar btw 2,7% bijtelling), indien gekocht in 2013

   • Nog een n00b vraag: Moeten alle kosten in één jaar opgevoerd worden, waardoor je voor de maximale 52% voordeel al snel op een winst van €150k moet zitten (als ik het tenminste allemaal goed begrijp) of kan het maximale voordeel ook behaald worden voor de ZZPer die ongeveer op een ton winst zit?

    Is het verder correct dat de auto eerst volledig zelf aangeschaft en afgerekend moet worden en dat alle voordelen pas het jaar erop bij opgave inkomstenbelasting te voorschijn komen (met uitzondering van BTW).

    Ik ben zeer geïnteresseerd, maar hik aan tegen de aanschafprijs. En dat terwijl mijn huidige shortlease gewoon aan bruto €900 ex per maand zit en dus veel duurder is.

   • Via de vamil kun je het over een aantal jaren uitsmeren, en ja, het is alleen maar aftrek dus initieel moet je het hele bedrag betalen

 77. Twee aspecten lijken me nog niet voor iedereen voldoende duidelijk, wil ik graag proberen zinvol aan te vullen:
  BTW correctie. De 2,7% heffing tegelijk me de laatste BTW aangifte van een kalenderjaar betreft een forfaitaire correctie voor het feit dat gedurende het jaar steeds alle gefactureerde BTW in aftrek is genomen op de maandelijkse (of kwartaals) aangiften en wel omdat de BTW over privé-gebruik niet voor verrekening in aanmerking mag komen. De betreffende BTW-plichitge (dus nooit de berijder van de auto in privé) is gehouden de correctie toe te passen, het betaalde bedrag komt ten laste van het bedrijfsresultaat en heeft dus ook effect op de winstbelasting.
  MIA en KIA. Beide bedragen die (voor de vaststelling van de verschuldigde winstbelasting, IB of VpB) in mindering op het bedrijfsresultaat gebracht mogen worden zijn van toepassing op het resultaat van het jaar waarin de investering werd gedaan, let op uitstel van het benutten van de aftrek kan niet. Dat betekent dat het bedrijfsresultaat (inkomsten na aftrek van alle normaal al verrekenbare bedrijfskosten) substantieel hoger moeten zijn dan € 56.000 om het voordeel tegen 52% te kunnen waarderen. Is de aftrek MIA + KIA bij elkaar 30K en bedraagt de bedrijfswinst 60K dan wordt slechts een fractie van de stimuleringsaftrek gehonoreerd met 52% voordeel, het overige gaat terug naar 42% en zelfs naar 37%.
  VAMIL. Deze faciliteit maakt het mogelijk de afschrijving op een bedrijfsmiddel naar eigen goeddunken toe te passen. Per saldo wordt de totale aftrek niet hoger dan zonder Vamil, want een auto mag altijd in 5 jaar geheel worden afgeschreven. De Vamil maakt het wel mogelijk om bij voorbeeld in verband met de MIA en KIA aftrek in jaar 1, voor datzelfde jaar geen waardeafschrijving toe te passen en dat pas (en dan fors) in het tweede en/of derde jaar te doen. Kortom met de afschrijving kan onder de Vamil bepaling wel geschoven worden naarmate de behaalde jaarwinst dat het meest effectief maakt.
  Onder de werking van VpB (vennootschapsbelasting) is een en ander minder ingewikkeld omdat daarbij de winstbelasting 20 of 25% bedraagt.
  Tot slot nog: Je kunt rekenen wat je wilt, maar bij aanschaf moet gewoon de koopprijs van de auto in volle omvang worden betaald, dus dat bedrag moet wel zonder problemen aan de bedrijfsvoering van dat moment kunnen worden onttrokken; voor het gros van de ZZPers is dan een Volvo V60 al buiten bereik, laat staan een Tesla. ZZPers doen er goed aan om niet meer aan de aanschaf van een auto uit te geven dan het bedrag dat “overcompleet” op de bankrekening staat.

  • Vooral de laatste alinea’s zijn erg belangrijk. Ik lees hier in de reacties vooral een stemming van “gratis geld”. Terwijl dan altijd de realisatie moet zijn dat er ook risico’s zijn. Je betaalt gewoon het volle pond, erg veel geld, voor een auto. En in de tijd daarna hoop je dat je aanspraak kunt maken op al die aftrekposten. En als dat niet doorgaat?

   Als je ziek wordt? Als je bedrijf slechter gaat? Als de regels veranderen? Als je toch opeens die reserve nodig had, dak van je huis gaat lekken of zo?

   Dan heb je een dure auto voor de deur maar geen geld…

   En ja, hij is fraai. Maar het is dus een auto. Een bedrijfsmiddel. Vervoer. Niet meer dan dat. Is dat de risico’s waard?

   Persoonlijke situaties verschillen maar ik blijf absoluut zeker bij mijn huidige auto en een hoop reserve op de bank. Lekker gevoel en met een paar jaar als dat geld er dan nog is lekker van leven. Investeren in een auto? Niet voor mij.

 78. Ik denk dat als je rekening moet houden met het mogelijk lekken van je dak je bij voorbaat al niet naar een auto van 100.000 euro moet gaan kijken. Hoe interessant het ook is voor de maandelijkse lasten.

  • Dat lekken van het dak was uiteraard maar een voorbeeld… ik bedoelde dus dat er in het leven allerlei ongeplande gebeurtenissen zijn. Zeker als ZZP’er. Zeker nu. En dat het dan m.i. verstandig is om reserves te hebben.

   Pas ook weer meegemaakt; een leuk stel. Mooi huis. En dan gaat het fout tussen die twee. Geen geld op de bank; alles zit in dat huis. Dus wat moet je dan?

   Leuk ZZP’er. Leuk verdienen, mooie Tesla kopen. Tonnetje lichter. En dan gebeurt er iets ernstigs. Heb je een mooie auto voor de deur. Die je misschien niet nodig hebt. De mooie subsidies komen dan misschien helemaal niet meer.

   Dat risico is natuurlijk gewoon ondernemersrisico. Dat begrijp ik ook wel. En iedereen zal er anders over denken en ik gun mensen 100% die Tesla of Ampera (hoewel; goden wat is dat ding lelijk; maar dat is een andere discussie). Heb zelf op een haar na de duurste Tesla willen bestellen. Totdat ik om me heen keek en eens wat beter nadacht. Gratis geld bestaat niet. Komt altijd gepaard met risico’s. En dan sneeuwt hier in de discussie een beetje onder…

   • Heb zelf een dure elektrische auto besteld en heb een uitgebreide scenario en risicoanalyse uitgevoerd. Voor de zakelijke aanschaf van een (dure) elektrische auto signaleer ik voor mijn persoonlijke situatie de volgende risico’s:

    1. Verandering in belastingwetgeving en subsidies. Dit risico is m.i. afgedekt als de auto in 2013 een kenteken krijgt en op naam komt te staan, de fiscale voorwaarden m.b.t. MIA/KIA/VAMIL/0% bijtelling staan immers vast, ook de bijtelling voor 60 maanden á 0%, hier kan de overheid niet op terug komen.

    2. Terugbetalen MIA/KIA als de auto niet de gehele periode van 5 jaar wordt gereden. a. Als de auto total loss is vervalt de KIA/MIA niet, dit risico is afgedekt. b. Als de auto wordt gestolen vervalt de KIA/MIA wel. Belangrijk is dus bij de verzekering een nieuwwaarderegeling te hebben die zo lang mogelijk van toepassing is (3 jaar of meer). Als je auto ergens tussen 3-5 jaar wordt gestolen kost je dit het verschil tussen de nieuwwaarde en de dagwaarde (50-75% van de aanschafprijs?) plus het bedrag aan KIA + MIA * IB tarief * 1-gedeelte van de periode van 5 jaar dat je de auto in bezit had). In dat geval heb je 3 jaar of meer leuk gereden en koop je vervolgens een voordeligere auto. Dit risico lijkt me ook nog te overzien.

    3. Extreme daling winst onderneming. Indien je de aanschaf niet binnen 1 jaar volledig kan of wilt aftrekken, dient het over meerdere jaren uitgesmeerd te worden. Als je rekening houdt met een IB tarief van 52%, maar door verslechterde bedrijfsvoering in de 42% schijf valt of het zelfs helemaal niet meer kan aftrekken (indien minimale winst of zelfs verlies), dan kan de netto aanschafwaarde op papier meer dan 50% meer zijn. Gelukkig kan je bij verlies de MIA/KIA over 9 volgende jaren en 1 voorgaand jaar afschrijven. Met de VAMIL kan je ook de afschrijving over flink wat jaren verspreiden. Hiermee kun je het risico minimaliseren.

    Mocht ik zaken over het hoofd hebben gezien of het mis hebben, dan hoor ik het graag!

   • Goede analyse (ben geen financieel expert). Maar je risicoanalyse gaat voorbij aan het maar 1 keer kunnen uitgeven van een ruime ton. Ja; je analyse laat zien dat er – mits zoals jij doet je er goed over nadenkt – een aantal risico’s zeg maar te verzekeren zijn.

    Mijn punt is dat je op het moment van aanschaf een ton minder liquide bent en een voorschot neemt op de toekomst. Dat is bij ondernemen, bij investeren altijd zo natuurlijk. Het kan altijd fout gaan. Dat is niet erg maar wordt in alle discussies over de enorme dure aanschaf van auto’s zoals de Tesla m.i. enigszins ‘verzwegen’.

    Wat bij de Tesla een vraagstuk is hoe groot de 2e hands markt op korte termijn wordt. En hoeveel men er dan voor geeft. Niemand heeft mij enig antwoord op die vraag kunnen geven. Dus met die auto voor de deur en een liquiditeitsprobleem(pje) de auto moeten verkopen? Geen idee wat het oplevert maar ik hou mijn hart vast. Want heeft die koper ook al die belastingvoordelen? In ieder geval in 2014 al een stuk minder.

    Investeren als ondernemer in productiemiddelen is prima, maar investeren in luxe vervoer? Voor mij van twijfelachtig nut als het gaat om dergelijke bedragen.

    Zoals altijd; YMMV (Your Mileage May Vary).

   • Montagne heeft er serieus over nagedacht. Dat hoort ook bij een beslissing om een kostbaar bedrijsmiddel aan te schaffen.
    Onder punt 3. wordt gemeld dat de MIA/KIA effecten over meerdere jaren uitgesmeerd kunnen worden, dat is niet juist. Als de winst niet voldoende hoog is om de hele winstaftrek onder 52% te benutten dan gaat 42% en 37% van toepassing zijn en wanneer er (mede door MIA/KIA) fiscaal verlies wordt gemaakt dan gaat het verliesbedrag mee naar het volgende jaar of jaren als “verrekenbaar verlies”, en ook dan geldt dat alleen 52% van toepassing is wanneer het verrekenbaar verlies geheel in het hoogste segment (met 52% IB) valt.
    VAMIL: de spreiding van afschrijving is wel af te stemmen op de winstgegevens (normaal mag dat niet) maar niet over meer dan 5 jaar en omdat de standaard fiscale afschrijving voor auto’s al 100% in 5 jaar is, levert VAMIL dus eigenlijk nauwelijks een voordeel op; alleen een beetje rentevoordeel.

   • Ernst, natuurlijk snap ik dat het enkel een voorbeeld is en ik bedoelde het ook niet cynisch. Het lijkt me gewoon (dus in feite ben ik het met jou eens) dat je pas naar auto’s in deze prijsklasse moet gaan kijken als je de zekerheid hebt dat dit soort ongemakken vrijwel uitgesloten zijn.

   • Terechte punten, zaken Roel ook steeds aangeeft. Het is ook nog zo dat je je 5 jaar moet commiteren aan het ondernemerschap om van de regelingen gebruik te maken. Je moet maar vertrouwen hebben dat de overheid in die periode b.v de 0% bijtelling niet verhoogd wordt naar pakweg 7%. En je moet in die jaren flink boven de 56K zitten om volledige aftrek te benutten.

    Conclusie: mijn Tesla Model S komt binnen nu en 6 weken 🙂

    @Maarten: die van jou was gepland in augustus. Wanneer komt hij? Moeten we rekening houden met vertragingen

   • de bijtelling geldt telkens voor een periode van 5 jaar vanaf kentekendatum, dus ook al verandert de wetgeving, de bijtelling blijft hetzelfde (0 dus voor in 2013 gekocht).
    Ik ga de Tesla volgende week ophalen, jippi!!

   • De overheid heeft de 5 jaar periode ingesteld. Ik kan me niet voorstellen dat de belasting/bestuursrechter een intrekking honoreerd. Maar zeg nooit nooit. Als de euro valt, de pensioenfondsen kapseizen. De banken omvallen. Of het Middenoosten plotseling in de EU ligt, is alles mogelijk. Zelfs een staatsgraai.
    Tot die tijd kunnen we duurzame, calculerende burgers zijn.

    Mijn Tesla S order stond op aug/sep en is inmiddels opgeschoven naar okt/nov.

 79. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m juli 2013 | Steinbuch

 80. Heel interessant artikel (en reacties). Voor mijn situatie zal het financieel aantrekkelijk (en leuk) zijn om een Tesla Model S te gaan rijden. Maar nu de hamvraag: hoe kom je nog voor 13/12 2013 (zonder veel meer te betalen dan de catalogus prijs) aan een Tesla model S?

  • Beste lodewijk,
   Ik liep tegen hetzelfde probleem aan. De enige mogelijkheid voor mij was een productieplek overnemen van een leasemaatschappij.

   Gegroet

 81. Beste Roel Hindriks, of anderen die serieus verstand van fiscaliteiten hebben,

  Bedankt voor je verhelderende bijdragen. Echter, ik begrijp een stelling van een van je reacties nog niet helemaal:

  “…BTW correctie. De 2,7% heffing tegelijk me de laatste BTW aangifte van een kalenderjaar betreft een forfaitaire correctie voor het feit dat gedurende het jaar steeds alle gefactureerde BTW in aftrek is genomen op de maandelijkse (of kwartaals) aangiften en wel omdat de BTW over privé-gebruik niet voor verrekening in aanmerking mag komen. De betreffende BTW-plichitge (dus nooit de berijder van de auto in privé) is gehouden de correctie toe te passen, het betaalde bedrag komt ten laste van het bedrijfsresultaat en heeft dus ook effect op de winstbelasting…”

  Wat voor een effect heeft dit dan op de winstbelasting?

  Volgens mij moet gewoon bij de laatste kwartaal btw aangifte 2.7% worden opgegeven en betaald van cataloguswaard auto incl bpm/btw. Dus ruwweg 1050 per jaar voor een Ampera. Is dus bijna 90 p/mnd.

  En dat staat niet goed in de xls van Steinbuch vermeld (die halveert dat bedrag ongeveer > of is dat het effect op de winstbelasting waar jij het over had? Die 2,7% frofaitatire afdracht mag je toch niet weer van je winst afhalen?)

  Overigens mag ik als startende zzp-er (voor het 2e jr ruim in het hoogste tarief) ook nog gebruik maken van Willekeurige Afschrijving naast Vamil/MIA en KIA. Die kan ik beter eerst benutten voordat ik de Vamil toepas toch?

  Ik twijfel er nog sterk over om tot een aanschaf over te gaan. Financiering is geen enkel probleem, maar ik vermoed een spectaculaire waardedaling van een te dure Ampera nog los van de administratieve vrijheid die ik nu heb

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • Voor wat betreft de BTW: als een organisatie “BTW plichtig” is, dat wil zeggen met BTW belaste diensten of leveringen uitvoert, dan moet de (veerplicht) aan klanten in rekening gebrachte BTW periodiek worden aangegeven en afgedragen richting Fiscus. Daar staat tegenover dat BTW over bedrijfskosten en inkopen op de aangifte voor afdracht in mindering gebracht kunnen worden: zo blijft alleen te betalen Belasting over over de Toegevoegde Waarde over. Als de BTW over autokosten niet per factuur wordt uitgesplitst naar wel aftrekbaar (bedrijfsmatig gebruik van de auto) en niet aftrekbaar (betrekking hebbend op privé-gebruik) dan moet bij de laatste BTW-aangifte van een kalenderjaar een forfaitaire correctie voor de (wettelijk onterecht) voor het privé-gebruik ook verrekende (teruggevorderde) BTW worden betaald, dat is sinds enige tijd 2,7% van de nieuwwaarde van de auto(‘s). Die 2,7% zijn bedrijfskosten, want het bedrijf moet dat betalen, en daardoor daalt de bedrijfswinst met minder winstbelasting tot gevolg. Een en ander neemt niet weg dat het betalen van kosten NOOIT tot een positief resultaat leidt, maar hooguit tot een minder kostbaar effect dan het betaalde bedrag leidt.
   Willekeurige afschrijving
   Proficiat dat je ruim in de 52% IB valt, prima prestatie voor elke ZZPer, maar Vamil en Willekeurige afschrijving voor starters tesamen kan nooit meer teweeg brengen dan 100% van de investering afschrijven. Afschrijven is overigens niet meer of minder dan een fiscale maatregel om te zijner tijd weer te kunnen investeren in een vervangend bedrijfsmiddel. Vamil en andere vormen van willekeurig afschrijven bieden alleen maar de mogelijkheid de waardedaling EERDER ten laste van de winst te brengen; het maximale gewin daarbij is enig rentevoordeel. Als in het eerste of tweede jaar al maximaal is afgeschreven dan zal de afschrijving in de jaren daarna minder kunnen zijn zodat dan een hogere winst het gevolg is met overeenkomstig meer winstbelasting te betalen (IB danwel VpB).
   Sorry, ik kon het niet korter uitleggen, succes met je Bussiness, blijf ervoor zorgen dat je maximale belasting mag betalen, dan schiet je er ook maximaal mee op (een BV is dan wel nuttiger).

 82. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m aug 2013 | Steinbuch

 83. Misschien een hele domme vraag maar ik stel hem toch.
  Een snelle afschrijving op een auto levert een liquiditeitsvoordeel op in die eerste periode want je betaalt dan minder belasting, dat is mij duidelijk.
  Echter over de hele levensduur schrijf je over welke auto dan ook, zuinig of niet evenveel af; stel even 100%.
  Dus stel ik schrijf de electrische auto in 2 jaar af naar waarde nul want dat mag.
  Dan heb ik toch in het jaar daarop helemaal geen aftrek meer en dus kan ik dan weer volop winstbelasting betalen (dan betaal je dus die overliquiditeit weer terug).
  Naast het liquiditeitsvoordeel in de eerste periode, heb je en passant wel ook een lager eigen vermogen want er is minder winst aan de reserves toegevoegd.
  Ik heb nog niet 100% duidelijk dat je echt rijker of armer wordt, in de totale levensduur. Je hebt alleen in het begin minder belasting betaald, maar later betaal je meer omdat er niets meer af te schrijven valt.
  Dan zou je de auto na een jaar of twee voor weinig moeten verkopen aan privé, dan pak je misschien voordeel.
  Kan iemand dit duidelijk uitleggen ik hoop dat ik iets over het hoofd zie, want ik wil graag zo’n electrische auto…

  • @FD: De constatering is juist voor wat betreft het effect van de Vamil, dat levert inderdaad alleen een mogelijkheid van verschuiven op, met alleen enig rentevoordeel als gevolg. De MIA en KIA maatregelen staan los van afschrijvingsmethodiek, die geven een vermindering van belastbare winst, nadat alle bedrijfskosten incl. die van afschrijving, op de bedrijfsopbrengsten in mindering zijn gebracht.

 84. Dag Maarten,

  ik wou je alleen even bedanken voor deze prachtige post. Je opmerking dat ik een dief van mijn eigen portomonnee zou zijn, als ik geen Model S zou kopen, heeft me een paar maanden geleden overstag doen gaan. Het lezen van deze post is waarschijnlijk de meest lucratieve bezigheid van mijn leven geweest. Nogmaals dank (ook aan moedertje staat)!

  Guido

 85. Beste mensen, nog even een “relativerende post” mijnerzijds. Na urenlang gerekend, gewikt en gewogen te hebben, kwam de eye-opener van mijn eigen accountant. Hij zei “Gerwin een auto koop je niet alleen op fiscale gronden, je mag ook best geld uitgeven aan wat je leuk vind”. Dat mijn accountant dat nu moet zeggen!

  Ik besef mij dat je ook in de gelukkige omstandigheid moet zijn dat je geld uit kan geven aan een EV. Deze post is dan ook niet bedoeld om tot onverantwoorde risico’s aan te zetten. Maar ik zie vol genoegen uit naar het moment dat ik mij onder de elektrische rijders mag scharen en kan bijdragen aan minder (lokale) verkeersuitstoot. Ik zou nooit tot aanschaf van een (dure) nieuwe auto zijn over gegaan als de overheid daar niet toe stimuleerde. Maar goed ik voel me daar niet schuldig over. Als ik kijk wat ik maandelijks allemaal afdraag dan zie ik dit maar een keer als een mazzeltje.

  Nog een paar weekjes geduld en dan komen de V60 PIH en de I3 hier op de oprit te staan. Nu nog even een goede laadvoorziening thuis regelen. Daar zou je ook een blog aan kunnen wijden. We worden mijns inziens nu allemaal met te dure thuislaadoplossingen het bos in gestuurd. Mijn lol is om een goede, maar kostenefficiënte laadvoorziening te regelen.

  Veel veilige en plezierige, elektrische kilometers toegewenst.

  • Goede suggestie om informatie over thuislaadpunten uit te wisselen. Met 5 tot 8 euro per maand kosten ben ik mijn winst met elektrisch rijden al weer grotendeels kwijt.
   Coen Smit

 86. Hallo specialisten 🙂

  Ik verdiep me al tijden in allerlei fora en dit blog, de excelsheet enzovoort, maar kom er nog steeds niet uit hoe de aanschaf van een plugin-hybride voor mij ongeveer uitpakt. Ik snap de enorme voordelen voor ondernemers die 70/80k of meer winst maken, maar ik krijg het plaatje niet scherp als je als ZZPer minder winst maakt dan dat. En het lijkt me top om een plugin-hybride/electrische auto te rijden!

  Hoop dat jullie me kunnen helpen het scherp te krijgen.

  Ik ben ZZPer en mijn omzet komt dit jaar op zo’n 60.000 incl. btw.
  Mijn bedrijfskosten zijn ongeveer 10.000 incl. btw.
  2013 zal het eerste jaar worden dat ik geen startersaftrek heb, de rest van de aftrekposten heb ik wel.

  De Tesla zit natuurlijk niet in mijn range 🙂 Binnen wat ik in schat dat wel in mijn range zou kunnen zitten, zou ik het liefste een Mitsubishi Outlander PHEV gaan rijden, geeft de meeste allround mogelijkheden, maar die kan ik natuurlijk niet meer op kenteken krijgen in 2013. Een Chevrolet Volt (ook prachtig) die nu ongeveer 33.000 excl btw kost, lijkt daardoor èn aantrekkelijk èn misschien wel haalbaar.

  Niemand, dus ook ik niet :), kan 5 jaar vooruit kijken, dus ik zou het liefste pak ik zoveel mogelijk voordeel het eerste jaar. Ik weet immers wat er dit jaar ongeveer binnenkomt. Volgend jaar weer afwachten. Maar hoeveel dat is met bovengenoemde omzet/winst, kom ik dus niet goed uit.
  Hoeveel zou de netto investering voor de Volt zijn voor mij denken jullie? Een bedrag van maximaal rond de 20k (ex btw) zou ik voor mijn situatie financieel verantwoord vinden. Als ik dus zo’n 13.000 belastingvoordeel op de Volt dit jaar zou kunnen pakken, dan zou het goed uit kunnen.

  Wat is jullie inschatting voor mijn situatie / voor de situatie van andere ZZPers die ongeveer mijn omzet/winst draaien?

  ——————————
  – Nog van belang voor mijn risico-inschatting:
  Stel dat mijn omzet dramatisch terugloopt en ik toch bijvoorbeeld over 2 jaar in loondienst ga, hoef ik dan geen geld terug te betalen? Niet als ik mijn zaak er dan gewoon naast blijft houden toch? Ook al maak ik dan geen of nauwelijks winst. Ik begrijp dat de afschrijvingsvoordelen dan vervallen, maar vandaar uit risicobesef mijn interesse in hoeveel ik dus zeg maar ‘direct over 2013’ qua voordeel kan pakken.
  – Ik rijd nu een zuinige Seat Ibiza Station op diesel, maar ik rijd niet zoveel kilometers en met het terugkomen van de wegenbelasting op deze auto, wordt deze auto ook weer minder aantrekkelijk. Overigens heb ik deze Seat nog geen jaar geleden (eind 2012) gekocht, 2e hands voor zo’n 14k incl btw.

  Als ik de Volt (of liever nog de Outlander PHEV 🙂 ) voor ongeveer het geld zou kunnen rijden als deze Ibiza, of voor iets meer is ook oke, dan zou dat natuurlijk super zijn.
  (hebben nu 1 baby, maar wie weet over 4 jaar 3 kids..? Dat past niet in de Volt, wel in de Outlander… maar goed 🙂 das een ander verhaal).

  • Wat veel mensen en lezers van dit blog op het eerste gezicht over het hoofd dreigen te zien, is dat de impact op cashflow een heel ander plaatje kan geven dan de gemiddelde maandelijkse kosten over een periode van 5 jaar.

   De mooie berekeningen houden stand bij goede jaarlijkse cijfers (genoeg winst om ook het maximale voordeel te behalen, hetzij via IB hetzij via de dividend route voor DGA’s in BV’s)

   Cashflow levert een heel ander plaatje op: financier je een deel (financial lease)? Wat is dan de aanbetaling? De BTW moet je eerst afdragen voor je hem 1,5-4,5 maanden later weer terugkrijgt, etc. En je moet misschien nog een laadpaal laten neerzetten, enzovoorts.

   Ik zou dan ook aanraden een cashflow berekingen te maken voor enkele scenario’s. Als alles goed gaat en je kunt de auto nu aanschaffen, dan is dat een makkelijke berekening. Maar wat als het tegenzit? Enzovoorts…

   • Goed punten Maarten. Nu zit het voor mij persoonlijk wel goed met de cash-flow, ik heb een behoorlijke buffer. Ik zou niks hoeven financieren, maar zou niet het risico willen lopen de hele buffer kwijt te zijn door een dure auto. Daarom dat ik me afvroeg of iemand in kan schatten hoeveel je gelijk aan voordeel kan pakken op een Volt van 33k ex btw, als je zo’n 50k (incl btw) winst maakt als ZZPer. En of dat voordeel uit dit eerste jaar gewoon blijft staan als het onverhoopt de jaren erna minder gaat. Als dat voordeel zo rond de 13k is nu gelijk, dan kan ik het risico prima hebben.
    (maar je hebt gelijk dat dat anders kan liggen als je moet gaan voorfinancieren)

 87. Pingback: Elektrisch rijden: voor ZZP en BV vanaf 2014 | Steinbuch

 88. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m sept 2013 | Steinbuch

 89. Zijn er mensen met ervaring met het installeren van een ‘eigen’ laadpunt?

  Ik wil in ieder geval een 230V 1 fase laadpunt maken. Maar ik vraag me af of ik een 230V 2 fasen laadpunt kan maken, met gebruik van een Mennekes type 2 mode 3 kabel. Volgens mij heb ik zo’n laadpaal van € 1000 helemaal niet nodig. Of vergis ik mij? Klaarblijkelijk moet er ‘communicatie’ plaats vinden tussen auto en lader/stroompunt, en dat gebeurt via een signaal op de control pilot pin. Als ik mijn installateur een extra groep met een 2 fasen aansluiting laat maken, waarbij dat signaal wordt afgegeven (hoe, dat moet ik nog uitzoeken), dan kan ik hopelijk heel die paal omzeilen.

  Als er belangstelling is dan zal ik jullie van het vervolg op de hoogte houden, en ook de kosten die hier bij komen kijken.

  Hieronder volgt het lijstje met de mode 2 aanpak, maar dat kan dus nog gewijzigd worden naar een mode 3 oplossing:

  Elektrische laadpaal
  Zelfinstallatie door Erik van der Staak
  Benodigdheden:
  – 17 meter afgeschermde buitenkabel (aanschaf 20 meter)
  – Kunststof kast
  – Buiten contactdoos 220V
  – Ophanghaak
  – Roestvrijstalen paal + bevestigingsmateriaal
  – Betonnen verankering
  – Extra groep 16A met schakelaar en stroomverbruikteller
  Installatie:
  – Paal + kast + CD + binnenwerk + verankering op parkeerplaats op eigen terrein
  – Grondwerk 11 meter buiten, 50cm diep, waarvan 1,5 meter bestrating
  – Gat boren buitenmuur onder het maaiveld
  – Isoleren gat buitenwand in kelder
  – 2,5 meter kabel in kelder bevestigen
  – Gat boren verticaal in meterkast
  – Kabel verticaal doortrekken en bevestigen wand
  – Groep met schakelaar en teller aanleggen
  Optioneel:
  – Type 2 mode 3 connector in de (laad)kast.
  – Wijzigingen in de groep (?)

  • @staak01

   Ja. Rijdt zelf in een Tesla S en heb ook over laadoplossingen moeten nadenken uitmondend in een wandlader. Maar disclaimer: mijn ervaring reikt niet verder dan dat. En electriciteit moet je aan professionals overlaten.
   Het zou overigens helpen als je vertelt om welke electrische auto het gaat. En indien een Tesla S, of die met duolader is uitgerust.Dat bepaalt mede de mogelijkheden en behoeftes.

   Als je wilt aanhaken op een bestaande (thuis)installatie is de eerste vraag: ‘Wat voor aansluiting heeft die?’ Moderne of gemoderniseerde standaardaanslutingen zijn 3 fasen wisselstoom (AC), 3x 25A bijvoorbeeld. (2 fasen bestaat niet) Die drie fasen leveren 3x 230 Volt x 25 Ampere is maximaal 17.250 Watt oftewel ruim 17kW. Ze worden verdeeld over het huis. Daar kun je een groep bijzetten waar je de autolader mee voedt. (Let op: die groep moet een klasse B aardlekschakelaar krijgen.)
   Installaties die zijn uitgerust ‘slimme meters’ kunnen aan de auto-communicatiemodule aangeven hoeveel stroom er beschikbaar is. Daarover verderop meer. De wasmachine en droogtrommel blijven draaien, alleen laadt de auto minder snel. Bij een installatie met 1 fase kunt u de netwerkbeheerder vragen die te moderniseren en aan te passen aan de normen.

   Voor een 3x 25A betaalt u vastrecht a reason van zo’n 18 euro per maand. Wilt u een stap zwaarder (ook daarover verderop meer) dan gaat u naar 3x 35/40A en betaalt u zo’n 78 euro per maand. Die latste instllatie levert 3x 230Vx 40A= 27,6 kW.
   Een Tesla S laadt standaard maximaal 3x 230Vx 16A= 11kW.
   Een Tesla S met duolader laat maximaal 3x 230Vx= 22kW.
   De 85 kW batterij van de Tesla S heeft een netto standaard capaciteit van ongeveer 72 kW. Het laden duurt dan dus 6,5 uur respectievelijk 3,25 uur van onderwaarde naar bovenwaarde. Wanneer ‘Max Range’ wordt ingesteld, komt daar nog 10% bij.
   Met dat in gedachte kijken we naar uw wensen en mogelijkheden.

   Neemt u een simpele Schuko-wandcontactdoos (WCD) dan biedt u de auto 1x 230x 16= 3,7 kW aan. De WCD heeft blauw neutraal, bruin fase en geel/groen aard contact. Tesla levert standaard een kabel mee met aan de ene kant een Type 2 vrouwtje dat in de Tesla gaat. Aan de andere kant de mobiele connector met een Schuko-adapter. De kabel bevat een communicatiemodule en kan soms met de ‘slimme meter’ communiceren over de stroomsterkte. Dat houden ze dan een krappe dag vol. Opschalen dus.

   Neemt u een CEE-wandcontactdoos dan kunt u de installatie opwaarderen naar 3x 230x 16 (of zelfs 32A). De meegeleverde Tesla mobiele connector-kabel wordt dan aan adaptorzijde voorzien van CEE-stekker, maar de kabel kan maximaal 16A aan.
   De ‘slimme meter’ en communicatiemodule-benadering blijft bij de 16A versie hetzelfde. U laadt dan met 11 kW. En inderdaad, u heeft dan geen Modus 3 wand- of paallader met type 2 contact nodig. Dat wordt bij 3x 230x 32A anders.
   Het verschil maakt uit in aanlegkosten en vastrecht. Geld versus snelheid dus.

   Overigens, de meeste openbare laadpunten zijn 11 kW. Daarvoor is een type 2 – type 2 kabel nodig die los moet worden aangeschaft voor 300 a 400 euro. De Modus 3 communicatie loopt dan van auto via de communicatiemodule in het laadpunt.

   Om de duolader van de Tesla S volledig te kunnen benutten, gaat u naar de 78 euro per maand vastrecht variant. Dan heeft u ook een Modus 3 laadpunt nodig. Met vaste of losse type 2 – type 2 kabel.

   Lang verhaal en nog niet alles beschreven. Ik hoop dat u er wat mee kunt.

 90. Ok, FairFrank, hartelijk dank voor je antwoord. Ik zal er iets later gedetailleerd op terug komen. Voor nu alvast 2 opmerkingen:

  1. Het betreft een Mitsubishi Outlander PHEV
  2. De installatie werkzaamheden in de meterkast zullen door een gediplomeerd elektriciën worden uitgevoerd. Overig werk lijkt me niet zo moeilijk en doe ik zelf.

  • Oh, dat is een heel ander verhaal. Een batterij van 12 kWh, what are we talking about.
   Als je huisinstallatie 3x 25A is, dan is een extra groep prima voor een 1x 230x 16A.
   Wel een aandachtspunt lijkt me de aardlkschakelaar type B en de contactdoos als die buiten is. Er staat immers altijd spanning op. Dus die moet wel water- en kindsafe zijn. Dat is een verschil met een Modus 3 lader.

   • Dag FairFrank, ja, we praten over een delta van slechts 2 uur laden, want met de standaard bijgeleverde kabel met CCID-box en Schuko-stekker van Mitsubishi laadt de auto al vrij snel in 5 uur volledig op. Maar ik vind het interessant om te kijken of er zelf een oplossing realiseerbaar is om hem gelijkwaardig aan de laadpaaloplossing in 3 uur op te laden. Uit jouw analyse maak ik op dat dat mogelijk is.

    Maar even checken of ik het begrijp:
    Als ik een CEE wandcontactdoos maak in mijn eigen laadkast, en de nieuw aan te leggen groep voorzie van een aardlekschakelaar type B, en ik de juiste kabel gebruik, dan kan ik de ‘slimme meter en communicatie module’ emuleren en laden met 11 KW ipv 3,7 KW ?

    Als dit zo is (en anders graag je commentaar):
    – Wat voor stroomkabel (hoeveel aders, hoe dik) kan ik leggen tussen de meterkast en de laadkast?
    – Welke laadkabel (tussen de laadkast en de auto) heb ik dan nodig? De ‘gewone’ type 2 mode 3 kabel? Heeft die zo’n CEE connector?

    En dan kom ik op mijn (vooralsnog) laatste vraag, waarom is die type 2 mode 3 kabel zo duur? Kan ik die zelf niet maken? Of desnoods mijn elektriciën?

   • Op basis van de 2 onderstaande antwoorden van Mitsuhishi maak ik op dat vooralsnog zelf een zelflaadoplossing op basis van type 2, mode 3 te maken, te veel gedoe is, en daarom blijf ik bij de standaardlaadkabel en maak daarvoor de oplossing zoals beschreven boven in mijn past, dus een eigen 230 laadkast met een eigen groep.

    Antwoord 1: Mitsubishi
    Geachte heer Van der Staak,

    Goed dat u contact met ons opneemt inzake uw vraag.

    De auto met 230V – 16A laden via de type2 mode3 kabel kan alleen als er gebruik gemaakt wordt van een laadpaal die het mode3 signaal laadprotocol hanteert.
    Tussen de laadpaal en de auto vind communicatie plaats over een data lijn die ook in de laadkabel is opgenomen. Via dit data-signaal wordt gecontroleerd of de kabel goed is aangesloten en worden de auto en laadpaal voorbereid op het starten van de laadstroom. Een type2 mode3 kabel direct op het stroomnet en de auto aansluiten zonder tussenkomst van een laadpaal met betreffende mode3 software is dus niet mogelijk.

    De standaard 10A laadkabel welke af fabriek bij de auto wordt geleverd wordt in een 230V randaarde stopcontact geplaatst en is dus wel direct op het net aangesloten. Echter in deze laadkabel zit een CCID (in-line) box die de functie van de laadpaal overneemt voor wat betreft de mode3 communicatie.

    Mocht u nog verdere vragen hebben dan vernemen wij dat graag.

    Met vriendelijke groet,

    Mitsubishi Klantenservice

    Antwoord 2 Mitsubishi
    Geachte heer van der Staak,

    De auto met 230V – 16A laden via de type2 mode3 kabel kan alleen als er gebruik gemaakt wordt van een laadoplossing die het mode3 laadprotocol hanteert.
    Tussen de laadpaal en de auto vind communicatie plaats over een datalijn die ook in de laadkabel is opgenomen. Via dit datasignaal wordt gecontroleerd of de kabel goed is aangesloten en worden de auto en laadpaal voorbereid op het starten van de laadstroom. Een type2 mode3 kabel direct op het stroomnet en de auto aansluiten, zonder tussenkomst van een laadoplossing voorzien van een mode3 laadprotocol, is dus niet mogelijk. Het is mogelijk om een dergelijke laadoplossing zelft te bouwen, maar daarvoor is alleen een 16A aansluiting niet voldoende. In de aansluiting moet een mode3 laadprotocol aanwezig zijn. In feite bouwt u dan dus zelf een laadoplossing, die op de markt al aanwezig en veelvuldig getest is. Mitsubishi Motors bouwt uiteraard zelf geen laadoplossingen, om die reden kunnen wij u niet informeren over de techniek die schuilt achter een laadpaal.

    De standaard 10A laadkabel welke af fabriek bij de auto wordt geleverd, wordt in een 230V randaarde stopcontact geplaatst en is dus wel direct op het net aangesloten. Echter in deze laadkabel zit een CCID (in-line) box die de functie van de laadpaal overneemt voor wat betreft de mode3 communicatie. Deze laadkabel met CCID-box is niet leverbaar voor het laden met 16A, omdat bij het laden van 16A, direct op het net, de belasting op de groep, bekabeling en stopcontact maximaal is. De enige wijze waarop Mitsubishi Motors een veilige manier van laden voor iedere consument kan garanderen is via het 10A laden (direct op het net of 16A laden met een Mode 3 protocol via een laadpaal/oplossing.

    Wij hopen u hiermee naar behoren te hebben geïnformeerd.

    Met vriendelijke groet,

    Mitsubishi Klantenservice

   • Op de Linkedin groep Fuelswitch voer ik ook een discussie over dit onderwerp, en Andrej Pieterson antwoordde mij dat hij een goedkope laadpaaloplossing kan leveren.

    Dus dit is misschien wel interessant voor mensen die een goedkope laadoplossing zoeken.

    ###

    Andrej Pieterson • tja duur.. een laadpunt voor thuis met mode 3, vaste kabel en een geijkte mid gekeurde kwh meter leveren wij voor een paar honderd euro. En daar geld ook de mia vamil regeling voor. Dan ben je in een keer klaar en dat heb je zo verdient met alle knutsel uren die je uitspaart.
    Het signaal kun je omzeilen met een weerstandje. De laadkabels zijn idd vrij prijzig al hebben we die ook een stuk scherper van duitse kwaliteit.

    ###

    En op deze wiki pagina staat alvast wat meer informatie die nodig is voor mensen die helemaal zelf een mode 3 laadoplossing willen bouwen.

    http://en.wikipedia.org/wiki/IEC_62196

   • @staak01
    Duidelijk antwoord van gestaalde perfectie.

    Handig om een Type 2 kabel te hebben voor de openbare laadpalen onderweg: http://www.ratio.nl/nl/catalog/articles/4894/mode-3-type-2

    En thuis dan maar een 3-fasen 16A Modus 3 lader op de 3-fasen 25A thuisinstallatie, die inmiddels is voorzien van een extra groep en Klasse B aardlekschakelaar. Of u het beste op 1 groep van 1 fase of zelfs van 3 fasen kunt aansluiten, weet ik niet. Het maakt verschil tussen 3 of 5 aders en dikte ervan.
    Dat weet de electricien.
    En dan ben je weer waar u was: de vele aanbieders vs knutselen. Maar een paar honderd euro all-in moet toch te doen zijn met MIA en Vamil.

   • Fase 2 in het laadproject bereikt. De elektricien heeft een nieuwe groep met aardlekschakelaar geplaatst en de aansluiting in de paal verzorgd. Natuurlijk onverwachte ontwikkelingen: er waren al twee aardlekschakelaars in mijn meterkast. En volgens NEN 1010 moet een installatie in maximaal 2 stappen worden kunnen uitgezet. Een 3e aardlekschakelaar is dus één stap te veel. Dit betekende het plaatsen van een extra hoofdschakelaar. Omdat dáár dus geen plaats voor was moest er een groepenblok verplaatst worden. En een extra kastje worden gemonteerd. Daarnaast natuurlijk een meter geïnstalleerd. Geen moderne digitale meter, maar een heerlijk ouderwetse zwart blok met draaischijf, plaats genoeg daarvoor.

    De volgende stap gaat dus worden om een mode3 laadprotocol laadpunt te installeren in mijn laadkast. Ik heb het gevoel dat er ontzettend gemystificeerd wordt, … of misschien ben ik langzaam van begrip, dat laat ik in het midden. In ieder geval vind die zogenaamde intelligente communicatie alleen plaats tussen het laadpunt en de auto. Van mijn meterkast naar het laadpunt hoeft er niet meer dan een drie-aderige kabel, 230V, 1 fase geschikt, te liggen. Ik heb in ieder geval nu een 5-aderige kabel liggen, dus wie weet wat dat nog voor de toekomst voor echt snelladen kan brengen, wanneer die oplossingen echt betaalbaar worden.

    Iemand heeft me al gezegd dat het alleen een kwestie van een weerstandje is om die zogenaamde intelligente communicatie te omzeilen. We gaan het uitzoeken.

    Mensen die een beeldverslag van mijn laadpaal avontuur willen zien kunnen op mijn website kijken: http://vanderstaak.org/content/zelfbouw_laadpaal

  • Heb je fotos op de site bekeken. Ziet er mooi uit. Ik doe voorlopig min of meer hetzelfde. Ik heb een aparte groep aangelegd en ga voorlopig 10A laden met de bij de outlander meegeleverde kabel (voor noodladen, zoals ze het noemen). Kan lekker s’nachts, of het nu 5 of 3 uur duurt, maakt dan iets uit. Dat warmteverhaal geloof ik ook niet. Zolang je maar zorgt dat alles op een aparte groep zit. Nu gaat er 10 A door de groep en met een laadpaal 16A, dat zou dus meer warmte moeten geven.
   De 5 aderige draad heb je niet nodig om in de toekomst te upgraden naar mode 3 laadpaal (zoals je op je site schrijft). Met 5 aderig kun je in de toekomst met 400V 32 A gaan laden (krachtstroom of 3 fasen). (Weet overigens niet of de ouitlander dat aankan).

 91. Een vraag over de bijtelling. Ik heb twee voertuigen aangeschaft op mijn holding die onder de 49 g/km vallen en dus bijtellingsvrij zijn. Ik wil die beide voertuigen zowel zakelijk als prive gebruiken. Ik krijg de auto’s in resp. november en december. Nu begrijp ik dat ik de auto’s pas per 1 januari prive kan rijden, omdat ik anders over het hele jaar bijtelling moet betalen (dus ook van mijn oude auto, die ik alleen zakelijk reed). Iemand hier ervaring mee? Klopt dit?

 92. Hallo Auke en Maarten,

  Om te beginnen: Weet ik niet of ik er al melding van is gemaakt en dit ondertussen is aangepast maar:
  Volgens mij klopt rij 20 (BTW) niet. Deze wordt berekend op basis van rij 5 en 6 (dit is al inclusief BTW). Dat wil zeggen dat 21% BTW wordt berekend over 121%.
  Er zijn verschillende manieren om het BTW bedrag wel correct te noteren.
  ipv A20=(A5+A6)*0,21 moet het zijn:
  A20= A21*0,21 of
  A20= ((A5+A6)/121)*21 of
  A20= (A5+A6) – A21
  etc…

  Kunt u dit bevestigen?

  Adil

 93. Complimenten voor en dank aan allen die bijdragen aan deze rijke info bron. Veel vragen die ik had zijn inmiddels opgelost. Een paar zaken zijn me nog niet duidelijk:

  1 Wat is de invloed in het reken model voor kosten reductie van a) de omvang van de winst uit onderneming b) de omvang van het aantal zakelijke km per jaar?

  2. Is er sprake van (zakelijk vs. privé) ritten registratie/rapportage plichten in deze regeling? Of meer in het algemeen, welke extra activiteiten levert dit op voor de kwartaal opgaven en/of andere rapportages aan de belastingdienst?

  3. Heb ik goed begrepen dat het binnen de variable afschrijfregeling mogelijk is om ook een deel ten laste van 2012 te laten komen (hoewel afgesloten en IB al betaald over dat jaar). En dan bijvoorbeeld 2013 over te slaan en de overige 4 tranches ten laste van de volgende jaren (2014-2018) te laten komen.
  Daarbij zou ik ook nog willen variëren in omvang per jaar nav de verwachte/gerealiseerde inkomsten?

  PS Achtergronden bij vraag 1 zijn: ad a) de belasting schijvenindeling in mijn bedrijfsaangifte (2012) is gebaseerd op het totaal van i)winst uit onderneming en ii) overige inkomsten uit werk en wonding. ad b) het aantal zakelijke km is bij mij beperkt (2500) en ook veel minder dan het privé gebruik, Mijn reiskosten voor vliegen zijn groter ivm internationale projecten)

  Bij voorbaat dank voor reacties

 94. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m okt 2013 | Steinbuch

 95. Beste Steinbuch,

  Is er ooit een update gemaakt van de excel, mét de lager MIA bij zeer zuinige auto’s? Dus 13,5% ipv 36%?
  Ik overweeg om vóór 1-1-14 nog een Toyota Auris (50-95gr CO2) te kopen op mijn eenmanszaak, maar volgens mij kan dit zo nu niet invoeren in het bestand van 1 juli 2013.

 96. Ik sta op het punt een Volvo V60 Hybrid aan te schaffen via Financial Lease. De auto wordt geleverd in 2014. Maar kan ik de volvo al wel dit jaar op de balans zetten d.m.v. orderbevestiging? En kan ik dan ook (maximaal) gebruik maken van KIA zonder nog iets betaald te hebben (betaling begint pas bij levering volvo) ?

 97. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m nov 2013 | Steinbuch

 98. Pingback: My 10 TOP 2013 blogposts | Steinbuch

 99. Beste Maarten, da’s toch wel erg grappig. Vanochtend had ik het na het terugbrengen van de Nissan Micra DIG-S CVT met de PR-man Nissan Nederland een gesprek over precies dit onderwerp. En toen ik dus ging Googelen kwam ik – hoe kan het ook anders? – op deze webpagina terecht. Hij had van de week een gesprek gehad met de directeur-generaal Fiscale Zaken van het ministerie van Financiën hierover. Het werd mij tijdens dat gesprek duidelijk dat er een groot gebrek aan kennis van zaken is op het ministerie van Financiën. Eigenlijk vind ik dat best wel bizar.

  • Dat is me nogal wat om iemand een gebrek aan kennis te verwijten omdat iemand anders dat oproept. Voorlopig laveert men bij het Min van Fin listig tussen o.a. eco-stimuleerdynamiek (van 5 jaar 0% naar 1 jaar 25% bijtelling), industriebelang (go slow), fiscalevangst-optimalisatie (kilo-watt-uur-kwartje van Kok?), das gesundes volksempfinden (subsidieslurpers) en de politieke waan van de dag (Mesjokke mevrouw de Voorzitter). Moet je ook maar kunnen. Dreigt er eindelijk een electro-motive doorbraak te komen, is het ook weer niet goed.

  • Dat is me nogal wat om iemand een gebrek aan kennis te verwijten omdat PR-iemand-anders dat toetert.
   Voorlopig laveert men bij het Min van Fin listig tussen o.a. eco-stimuleerdynamiek (van 5 jaar 0% naar 1 jaar 25% bijtelling), industriebelang (go slow), fiscalevangst-optimalisatie (kilo-watt-uur-kwartje van Kok?), das gesundes volksempfinden (subsidieslurpers) en de politieke waan van de dag (Mesjokke mevrouw de Voorzitter). Moet je ook maar kunnen.
   Dreigt er eindelijk een electro-motive doorbraak te komen, is het ook weer niet goed.

 100. Bedankt voor de geweldige tip! Ik ga het zeker eens berekenen allemaal en dan een overweging maken.. Het ziet er voor zover aantrekkelijk uit. Zelf denk ik er aan om de Kia Soul binnenkort aan te gaan schaffen.

  • hoe je van 36.300 investering dus slechts 4050* zelf moet investeren!
   oftewel waarom heb jij geen elektrische auto?

   goedemiddag

   regelmatig vragen andere ondernemers aan mij hoe ik dat toch doe met al die zonnepanelen en al die elektrische autos.

   Hieronder een vereenvoudigde opzet om u als zelfstandig ondernemer uit te leggen hoe het nu zit met de investeringssubsidies.

   vaak wordt vergeten dat de gehele investering naast de extra aftrek mag worden afgeschreven.

   Daarnaast weet blijkbaar niet iedereen dat, als je daardoor belasting technisch op negatief uitkomt dat je dat kunt verrekenen met
   de betaalde belasting in een eerder jaar, en dat je dat terug kunt vragen.

   de investering = 100
   Mia = 36

   Kia = 28 (KAN OOK 15 OF zelfs MINDER ZIJN, dit HANGT AF VAN: de in dit jaar totaal gedane investeringen in uw/een bedrijf, boven de afgerond 60.000 euro is het minder dan 28)

   totaal ……… = 164 % bruto af te schrijven,

   UW………………IB tarief………………… 52% 42% 36.25 %=
   DAN totale aftrek en afschrijving …. 85.% 68% 59%

   dus bij een investering van 100,
   per saldo netto te investeren……. 15% 32% 41%

   DE AFTREK wordt
   belastingtechnisch over dit jaar 75% en volgend jaar 25% toegekend,
   en je mag DAAR zelfs nog mee schuiven. ( VAMIL. willekeurige aftrek milieu- investeringen)
   EN JA, elektrische autos mogen tot 0 afgeschreven worden.!!

   Let op:
   indien binnen 5 jaar verkocht = gedesinvesteerd wordt; dan naar rato van de verkoopprijs terugbetalen!

   voorbeeld:

   elektrische bestelwagen kost 30.000 plus btw 6300 = 36.300,
   btw vraagt u terug
   blijft 30.000, soms zijn er plaatselijke subsidies, maar daarnaast voor iedereen…
   landelijke subsidie ev bestelwagens 3000,- (deze is er niet voor personen autos)
   blijft 27000

   u heeft minder dan 60.000 geinvesteerd en u betaald 42 % IB
   dan is uw netto investering 32% van 27.000 oftewel slechts 8640,–

   u heeft minder dan 60.000 geinvesteerd en u betaald 36 % IB
   dan is uw netto investering 41% van 27.000 oftewel slechts 11070,-

   *u heeft totaal dit jaar minder dan 60.000 geinvesteerd en u betaald 52 % IB
   dan is uw netto investering 15% van 27.000 oftewel slechts 4050,—

   Let op:
   indien binnen 5 jaar verkocht = gedesinvesteerd wordt dan naar rato van de verkoopprijs terugbetalen!

   ik heb voor de leesbaarheid het hier en daar afgerond naar beneden.
   verder zie je dus dat accus huren niet slim is, als het kan meteen meekopen!

   maar leg dit gerust eens voor aan uw boekhouder of accountant !

   hoe je dus mits/mits van 36.300 dus slechts 4050 zelf betalen moet! (mits 52% IB en mits 28% kia’

   verdere voordelen: wegenbelasting o, bijtelling 4%, onderhoud heel laag, want geen knalpijp, distributieriem, olie verversen en
   door het regeneratief remmen veel minder slijtage van remblokjes, en het is leuk, en goed voor onze wereld,
   en ons land wordt weer een beetje minder afhankelijk van energie-import.

   Met vriendelijke groet,

   ton ,

   van Tons mosterd

   waar ook Abraham de mosterd haalt!

   zodoende weet hij dat.

   http://www.tonsmosterd.com

   en ik hoef dus geen copyright dus kopieer maar lekker door……

 101. Pingback: Wordpress Themes Business Free 2013 | Game Hackers

 102. Pingback: Goedkoop Ipad Huren | krijg je iPad nu nederland

 103. Pingback: Best Wordpress Themes For Rhonj Blogs 2013 | Game Hackers

 104. weten jullie dat je zonnepanelen zakelijk kunt aanschaffen in combinatie met electrisch rijden
  je hoeft maar 10 % elektriciteit voor de auto af te nemen en de rest mag je prive gebruiken. De panelen zijn zo het goedkoopst

 105. Pingback: Green Tax Battle Electric: EV’s slimmer laden | Steinbuch

 106. Pingback: Rekenkamer rapport Fiscale Stimulering Elektrisch Rijden | Steinbuch

 107. Elektrisch rijden is een mooi streven voor de toekomst. Echter is er naar mijn mening nog iets teveel onduidelijkheid over elektrisch rijden. Ik zelf rijd sinds een tijdje elektrisch, maar ik wist eigenlijk ook niet waar ik moest beginnen. Daarom hoop ik jullie met een tip te kunnen verblijden. Op https://www.zakelijkelektrischleasen.nl staat veel informatie over elektrische auto’s. Dit heeft mij genoeg informatie kunnen geven om een beslissing te kunnen nemen.

 108. Interessant! Mooi om te zien dat dit artikel ook in 2019 nog relevant is. Zelf ben ik een tevreden klant bij Shortlease Nederland ( https://shortleasenederland.nl ). Zij denken ook op dit punt goed met me mee. Binnenkort ook maar eens kijken naar de mogelijkheden om elektrisch te rijden.

 109. Pingback: Elektrisch rijden voor iedereen interessant | Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s