Volledig duurzaam rijden? Reken mee

Deze blog verscheen eerder op 5 oktober 2019 als column in de serie Vooruit, in de zaterdag bijlage van het Financieel Dagblad. Omdat er nogal wat reactie op kwam, hierbij nogmaals de tekst, met wat extra informatie.

We hebben in Nederland in 2018 met zijn allen 121 miljard kilometer gereden. Verdeeld over iets meer dan 9 miljoen personenauto’s, is dat gemiddeld zo’n 13.000 kilometer per jaar.

Dit soort getallen zet me altijd weer even aan het rekenen. Als we even aannemen dat vrijwel alle 121 miljard autokilometers nu nog fossiel aangedreven zijn, en we zouden gemiddeld 1:12 rijden, dan hebben we ongeveer 10 miljard liter benzine of diesel verbruikt. De totale CO2-uitstoot van 10 miljard liter brandstof is met 3 kg/liter ongeveer 30 miljoen ton.

Een liter benzine bevat ongeveer 10 kWh energie. Daar komt bij dat voor de het hele proces van verkrijgen, raffineren en transport van de olie, nog eens 7 kWh per liter nodig is. Onze fossiele auto’s hebben dus 100+70=170 miljard kWh per jaar nodig. Stel nu dat over een jaar of twintig alle auto’s elektrisch zijn geworden. Uitgaande van een verbruik, inclusief laadverliezen, van 200 Wh/km, hebben we voor 121 miljard kilometer 24 miljard kWh nodig. Dat is zeven maal minder dan de energie die fossiele auto’s gebruiken. Ook kan deze energie in theorie zonder CO2-uitstoot worden opgewekt met bijvoorbeeld zon en wind. Maar is dat realistisch?

KZKo_tqAIKRifAfJoZ6L187JA4oVorig jaar reden alle Nederlandse automobilisten samen 121 miljard kilometers. Kunnen we de energie die daarvoor nodig is volledig opwekken met schone energie?Foto: Getty Images/iStockphoto

20%

Als we in de toekomst allemaal elektrisch gaan rijden, hebben we maximaal 20 procent meer elektrische energie nodig dan nu.

In Nederland verbruiken we al jaren ongeveer 120 miljard kWh aan elektrische energie. Als we allemaal elektrisch rijden, hebben we dus 20% meer elektrische energie nodig dan nu. Eigenlijk zelfs veel minder als je rekening houdt met het elektrische verbruik van de petrochemische industrie (die bovengenoemde 70 miljard kWh, maar slechts een deel daarvan wordt in NL gebruikt denk ik). Dat valt dus reuze mee. Waarschijnlijk valt deze toename in het niet bij de toename van de vraag door de totale elektrificering van onze samenleving: warmtepompen thuis, rekencentrales, energievraag van de industrie en het zware transport enzovoort. Bovendien kunnen we de auto’s prima midden op de dag of ‘s nachts opladen. Op die momenten wordt maar een klein deel van de capaciteit van het elektriciteitsnet gebruikt.

Met een modern zonnepaneel kun je 300 kWh per jaar opwekken. Er zijn dus 80 miljoen panelen nodig om die 24 miljard kWh te maken waarmee we allemaal elektrisch kunnen rijden, even afgezien van eventueel benodigde opslag. Dat is een oppervlak van 120 miljoen vierkante meter panelen.

Naar schatting is er in Nederland 1,2 miljard vierkante meter dakoppervlak. Daarvan hoeven we dus slechts tien procent te benutten om duurzaam op zon te kunnen rijden. Nogmaals: gemiddeld dus. In de winter moeten we het vooral van de wind hebben.

6 thoughts on “Volledig duurzaam rijden? Reken mee

 1. Bij een elektrische auto moet je niet te voordelig rekenen onder invloed van wishfull thinking.. Er zijn meer dan laadverliezen..
  De accu ontlaadt zelfs ook als de auto gewoon stilstaat..
  Je hebt ook verliezen bij het naar hoogspanning brengen van zonnestroom en windstroom.. En ook weer verliezen als je van deze hoogspanning weer naar laagspanning 220 volt gaat..
  En je hebt ook energieverliezen/verbruik in het hele traject van bouw van windpark en onderhoud en afbraak..
  Niet om het verhaal van elektrische auto’s negatief te praten maar om inclusief te zijn..

 2. Mijn kennissen geloven me niet als ik ze vertel dat 25% van de benzine feitelijk wordt gebruikt voor het rijden en de rest 75% aan warmte “verloren” gaat.

  • Niet om negatief te zijn in deze, want ik ben gewoon positief over elketrsich rijden en haat die benzine/diesel dampen (vooral ook scooters).
   Maar,.. ik heb zo’n hekel aan dat onvoorwaardelijk positieve over alles wat maar met zonnepaneel of anders te maken heeft. Laats was ik bij mijn buurman en die zegt, ja roland de andere buurman produceert al zijn elektriciteit zelf met zijn zonnepanelen.. Hij heef dus helemaal geen stroom meer nodig van de energiemaatschappij..
   Kijk dat is nog erger dan mensen die ophoren van dat benzine auto’s 75 % aan warmte verliezen.. Gewoon omdat mensen daar ook nooit een gedachte over gehad hebben..
   Andere buurman zegt nadat andere buurman ook zonnepanelen heeft gekocht.. Ja, dat wil ik ook wel.. Mijn eigen energie opwekken.. Zeg ik egen hem.. Nou dat is niet zo hoor.. Buurman dumpt (5 % van zijn stroom op het net,.. eist daar een belachelijke saldering/vergoeding van 20 cent voor.. En steelt dan al die stroom in de avond en in zeker in de hele winter 100 % van ons.. Nee zei de buurman.. hij heeft zijn eigen energie.. Nee hoor, zei ik. Hij heeft toch geen batterijen.. Dus na enige verdereuitleg daarover.. Nou dan wilde hij geen zonnepanelen..

   Dus er is meer onwetendheid dan wetenheid op alle zijden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s