Op naar 0 verkeersdoden!

Gastblog door Maurice Geraets, directeur NXP, en recent gepubliceerd als blog voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

We leven nu al maanden in een samenleving die half maart abrupt veranderde en nu stap voor stap normaliseert. Het is zeker deze eeuw niet eerder voorgekomen dat we meer dan vier maanden geen echte ochtend- en avondspits meer hebben en dat is uniek in de Nederlandse geschiedenis. De regering is nu, samen met werkgevers en vakbonden, aan het broeden op maatregelen om monsterfiles te voorkomen, als we straks na een lange periode van massaal  thuiswerken weer allemaal tegelijk naar kantoor mogen en dit wellicht ook weer gaan doen volgens de routines van vóór de intelligente lockdown. 

Ondanks dat iedereen inmiddels geleerd heeft dat het op afstand werken veel voordelen heeft en hopelijk structureel onderdeel wordt van onze werkweek, missen veel mensen persoonlijk contact. Dat geldt binnen een bedrijf of organisatie tussen collega’s die al brainstormend tot oplossingen voor technische uitdagingen komen, en ook extern voor contacten met klanten, partners en overheden. Ook daar is een informeel gesprek beter mogelijk als je elkaar echt in de ogen kijkt in plaats van via een online programma. 

Daarom moeten we proberen om een nieuwe balans te vinden tussen werken op afstand en op kantoor. Als er structureel 10 tot 20% minder mensen in de spits de weg op gaan, dan zijn er vrijwel geen files. Nu dreigt er echter OV-angst en bestaat de kans dat zonder maatregelen meer mensen met de auto naar hun werk zullen rijden met alle gevolgen van dien voor files maar ook voor de verkeersveiligheid.

Nu we goede hoop hebben dat het ergste deel van de coronacrisis achter ons ligt en het maatschappelijk leven steeds meer z’n normale loop krijgt, is het dus goed om dus ook eens op het gebied van mobiliteit vooruit te kijken. We kunnen nu de stap maken naar een veel efficiënter mobiliteitssysteem. Daarbij hebben we nu een mooie kans om ons verkeer niet alleen een stuk slimmer te maken, maar ook veiliger. De overheid heeft in de afgelopen maanden heel veel maatregelen genomen die in het teken stonden van gezondheid en veiligheid van ons allen. Veel maatregelen waren zeer ingrijpend en hadden een enorme impact op ons dagelijks leven. Zo waren de wegen wekenlang extreem rustig zonder ook maar een enkele file. Tegelijk viel op dat het aantal verkeersdoden ongeveer gelijk is gebleven en dat is als je er over nadenkt toch wel wrang.

Bij bedreigingen die nieuw zijn en waar we nog geen vat op hebben, wordt alles uit de kast gehaald om ons te beschermen, terwijl als je naar verkeer en vervoer kijkt we vrijwel alle denkbare oplossingen al op de plank hebben liggen om de verkeersveiligheid significant te verbeteren. Deze worden echter gewoonweg niet (verplicht) ingevoerd, voldoende gestimuleerd of gehandhaafd. En dat terwijl er per jaar wereldwijd meer dan 1,25 miljoen doden vallen in het verkeer en een veelvoud daarvan aan zwaar gewonden. 

We introduceerden de 1,5 m samenleving en proberen die krampachtig te handhaven terwijl je tegelijkertijd nog steeds met een auto met 250 km over de snelweg kunt razen waarbij de pakkans nihil is. We hebben tal van bestuurderondersteunende (ADAS)-systemen die nu al meer toegepast kunnen worden en die er voor zorgen dat er gegarandeerd veel minder ongelukken gebeuren en dus veel minder doden en gewonden in het verkeer. Negentig procent van alle ongelukken wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Het gaat dan niet alleen om alcohol, te hard rijden maar ook om afleiding en miscommunicatie. Auto’s met uitgebreide veiligheidssystemen hebben daar geen last van en kunnen op afstand worden voorzien van de laatste updates, zodat er nooit misverstanden kunnen ontstaan. 

Veel mensen dachten aan het begin van het jaar dat massaal thuiswerken niet mogelijk was. Nu blijkt het tegendeel waar. Laten we dan nu ook op het gebied van de verkeersveiligheid eens echte stappen vooruit zetten en technologieën verplicht stellen die echt bijdragen aan onze veiligheid. Afgelopen maanden hebben laten zien dat er veel meer mogelijk is, de samenleving bijzonder veerkrachtig is en flexibeler dan we altijd dachten. Op naar 0 verkeersdoden!

Maurice Geraets, NXP

6 thoughts on “Op naar 0 verkeersdoden!

 1. Thuiswerken is wellicht ideaal voor het milieu maar het persoonlijke contact en lichaamstaal zijn ook belangrijk. Verder was er dacht ik iemand op de TUE met een onderzoek bezig naar hoe files kunnen ontstaan. In het verleden reed ik vaak vanuit het zuiden naar Eindhoven en vaak was er een file bij Maarheeze zonder duidelijke reden. Waarna even later iedereen weer op volle snelheid rijdt. Wellicht heeft het terugschroeven van de maximale snelheid van 130 naar 100 daarmee te maken. Ik begrijp alleen niet waarom dat overdag geldt en niet in de avonduren.

 2. 250 km/h rijden op de snelweg is wellicht minder gevaarlijk dan 80 rijden in de stad. De elektrische auto laat zien hoe de software alles kan regelen. Waarom snelheidsbegrenzing op basis van de weg waarop je rijdt niet verplicht is, is een raadsel. Technisch kan het: de snelheidslimiet op elke weg is bekend.
  Wat elektrische auto’s gevaarlijk maakt (ik heb een Tesla) is het enorme koppel icm het gewicht. Je rijdt makkelijk veel te hard en het is makkelijk te voorspellen dat dit zwaardere ongelukken gaat opleveren. Autofabrikanten zouden afspraken moeten maken voor beperkingen op hun elektrische auto’s. Zonder overheidsingrijpen zal dat niet gebeuren, of je moet de beperking van de snelheid tot 180 km/h van Volvo serieus willen nemen.

 3. Mooi dat de ambitie van 0 verkeersdoden wordt genoemd en ik lees enkele suggesties voor verplichte invoering van technieken. De meeste zaken zijn als ik het juist interpreteer gericht op autogebruik. Helaas zijn er ook veel verkeersdoden en verkeersslachtoffers te betreuren bij andere vervoermiddelen zoals de fiets. Dat zijn ook vaak de kwetsbare verkeersdeelnemers. Ik ben benieuwd naar suggesties op dat gebied of gedragsverandering eventueel ondersteund met techniek of “prompts”. Er is een Datataskforce Verkeersveiligheidsdata waarbij gewerkt wordt met 4 werkagenda’s en werkgroepen. Genoeg werk te verzetten inderdaad.

 4. Mobiliteit blijft risicovol door de eeuwen heen. Mensen zoeken prikkels, waarbij de bijbehorende kans op beschadiging wordt geaccepteerd. Vraag is of het voertuig of de infra of medegebruikers het risicoloos kan maken.
  Het zou mij zinvol lijken die prikkel in sport te zoeken. Beproefde sporten zijn de zelfverdediging sporten. Niets fout om aan een rijbewijs 3 maal sporten in de week te verbinden.

 5. De hint naar autopilot lees ik tussen de regels door. Maar na de tweede vakantie op autopilot door Europa kan ik alleen maar van mening zijn dat het heel ver weg is. Autopilot heeft mij écht nodig om het tot Italie te redden, ik moest diverse malen ingrijpen om niet op een vangrail in het midden van de weg te eindigen!

  Daarnaast zal een bedrijf als Tesla eerst zo veel vertrouwen in haar systeem moeten hebben dat ze de volledige vervolgschade bij gebruik en fouten voor haar rekening neemt. Dat zal Tesla NOOIT doen. Het is wat dat betreft echt een bagger bedrijf.

  Ik heb nu 10-11% degradatie in mijn accupakket. Dit is exemplarisch en absoluut niet wat je van Tesla standaard kunt verwachten. Over het algemeen zijn ze hierin erg goed, maar ik heb helaas ene slecht exemplaar te pakken. Het mega irritante aan Tesla is, dat ik uiteraard naar een SeC ben geweest om het te laten onderzoeken. Resultaten deelt Tesla niet met klanten. Ze doen net of het hun accu nog is. Zo lang je geen 30% degradatie hebt, doet Tesla niets.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s