SuperTrots op Stella van Solar Team Eindhoven

1374074_505273836234547_1303342196_n
Wat een geweldige prestatie van een geweldig team! In een keer bij de wereldtop, met een klasse apart, de eerste 4-seater ter wereld, die gemiddeld zelfs in Nederland energiepositief is. Ik was al trots, maar ben nu SUPERtrots!
555930_505859792842618_304586904_n

Hier het officiële persbericht van de TU/eindhoven:
Solar Team Eindhoven wereldkampioen in Cruiser-klasse World Solar Challenge 2013
Gezinsauto op zonne-energie van Technische Universiteit Eindhoven is ’s werelds beste
De studenten van het Solar Team Eindhoven moesten er nog even op wachten, maar op zondag 20:00 uur lokale tijd werd het tijdens de officiële prijsuitreiking in Adelaide dan toch echt duidelijk: Stella, ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie, is wereldkampioen in de Cruiser-klasse van de World Solar Challenge 2013.
Verloop van de wedstrijd
Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) waren met de auto Stella sinds het begin van de race al geruime tijd koploper in de Cruiser-klasse, maar kregen dankzij een combinatie van technische mankementen en slecht weer te maken met een inlooptijd door de teams van Duitsland en Australië in de laatste etappes. Uiteindelijk finishte Stella, op vrijdag 11 oktober om 13:03 uur Darwin tijd, na een rit van 3.000 kilometer met gemiddeld 3.2 inzittenden personen. De gemiddelde snelheid tijdens het rijden van de Challenge bedroeg 72 kilometer per uur. Topprestaties als 120 kilometer per uur rijdend met vier personen waren geen uitzondering.
Jurering
Na de tijdsfinish en de officieuze binnenkomst in het centrum van Adelaide, was er op zaterdag 12 oktober nog één obstakel te overwinnen. Een jury beoordeelde Stella, de auto van Solar Team Eindhoven op aspecten als comfort, gebruiksgemak, geïntegreerde innovaties zoals het intuïtieve stuur, maar ook op kofferbakruimte en fileparkeren. Uniek – en dus goed voor veel punten, was de kentekenregistratie in Nederland.
Overwinning
De combinatie van tijdsduur, bijladen op het elektrisch net, het aantal inzittenden gedurende de wedstrijd en het uiteindelijke jury-oordeel bepaalde dat Solar Team Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven de enige echte Wereldkampioen is op het gebied van gezinsauto’s op zonne-energie. Event Director Chris Selwood van World Solar Challenge over de overwinning van Stella: “Ik feliciteer Team Eindhoven met deze innovatie, praktisch design en een vooruitziende blik, op het gebied van zonneauto’s in de toekomst. ‘Stella’ is een prachtige zonnewagen in een gebied van uitzonderlijke auto’s en teams.”
Nederland is sterk vertegenwoordigd in de zonnerace. Eerder deze week werd Delft met Nuna7 kampioen en het team van Twente derde in de Challenger-klasse.
Solar Team Eindhoven
De ontlading is groot bij de studenten van TU/e. Met het winnen van zonnerace onderstreept het team haar visie: de gezinsauto van de toekomst bouwen. ‘We hebben de nieuwe standaard neergezet.’ Aldus Lex Hoefsloot, team manager. ‘Na anderhalf jaar kei hard werken, hebben we niet alleen bewezen dat ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie realiteit is, maar we hebben ook nog eens de World Solar Challenge voor gezinsauto’s gewonnen.’
Over de 2013 Bridgestone World Solar Challenge
38 teams van over de hele wereld gaan de competitie aan in een 3.000 km durende wedstrijd door de outback van Australië. Studenten van TU Eindhoven nemen deel aan de Cruiser klasse. Hierin ligt de nadruk op een praktische en gebruiksvriendelijke zonneauto in plaats van enkel een snelle auto.
 
 
Voor meer actuele informatie zie www.solarteameindhoven.nl of www.tue.nl/ste
Beeldmateriaal van Solar Team Eindhoven is rechtenvrij te gebruiken en te downloaden via
www.flicker.com/solarteameindhoven onder vermelding van TU Eindhoven / Bart van Overbeeke.
Filmmateriaal
Video-updates van Solar Team Eindhoven via
Twitter

@SolarEHV #WSC13

Over Technische Universiteit Eindhoven
Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is een onderzoek gedreven en ontwerpgerichte technologie-universiteit in Eindhoven, met een sterke internationale oriëntatie. De universiteit is in 1956 opgericht, en telt zo’n 7.200 studenten en 3.000 medewerkers. De TU/e richt zich voornamelijk op maatschappelijke uitdagingen op het gebied van Energy, Health en Smart Mobility.

2 thoughts on “SuperTrots op Stella van Solar Team Eindhoven

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s