De eerste 10.000 km met de Tesla Model S

Want to buy a Tesla? Use my referral link! 

Na een rit naar Brussel zijn we onlangs de eerste 10.000 km gepasseerd met onze Model S. We hebben de Tesla nu bijna 5 maanden (vanaf 13 september). Ik had eigenlijk wel verwacht dat het een beetje zou wennen, dat gave gevoel, maar ik stap nog elke dag met veel plezier in de auto, om vervolgens die absurde versnelling te voelen (0,7g), en de ‘instant torque’ emotie :), en dat in combinatie met de stilte en de ‘smoothness’.

Na de blogs over het eerste weekend en na de eerste maand, nu een vervolg met wat ervaringen, onderverdeeld in Aandacht, Verbruik & Range, Probleempjes, Tips.

IMG_3798

1. Aandacht

2013_0923_LXTja, wat zal ik zeggen :). Na de eerste paar weken, met ik denk wel twee foto sessies per week, is het natuurlijk wel rustiger geworden. Maar op de weg nog steeds wel regelmatig blikken van de andere weggebruikers, en ik gebruik onze Model S ook regelmatig bij Open Dagen van de TU/eindhoven, of bij hoog bezoek op de TU/e campus en op de AutomotiveCampus in Helmond. Ook Inge vindt het heerlijk om met de auto de andere gender ver achter  zich te laten bij het stoplicht!

Ik denk dat ik ca drie keer per week  testritjes maak met mijn bezoekers: ‘even naar het NS station’. Ik geniet elke keer van de reacties, en soms zijn er erg mooie stukjes over te lezen, kijk hier maar eens naar de ervaring van de FD journalist Hans de Jongh. Ook minister Kamp is het niet vergeten, en dat is denk ik weer goed voor de ambities van het FET voor elektrisch rijden in NL.

Inmiddels is Tesla een begrip geworden in NL, en met de hoge verkopen van eind vorig jaar, in een keer marktleider in het segment volledig elektrisch geworden. Ik hoor nu nauwelijks meer de opmerking “Tesla? Wat is dat”, maar veel vaker: “Tesla! Heb jij er een?”, en heel soms of ik ook een brandblusser bij me heb :).

De Tesla Model S is overduidelijk een gamechanger, en ik gebruik in mijn voordrachten vaak de Model S als voorbeeld, om te laten zien dat software een grote rol gaat spelen in de autoindustrie, en ook dat elektrisch rijden cool is. De recente aandacht in o.a. de Elsevier toont dat aan, en ook de opening van de Tesla store in de P.C.Hooftstraat zorgt voor een positieve en nieuwe perceptie van elektrisch rijden.

2. Verbruik & Range

De winter, met de climate control aan, geeft duidelijk een verhoging van het verbruik. Na de eerste 3000 km zaten we op 225 Wh/km, nu in  totaal op gemiddeld 252 Wh/km. Tegenwind kost energie, en een heuveltje op ook, maar dat komt ook (vrijwel) weer terug. De range is duidelijk minder dan in september: nu  ongeveer 330 km. En dan houd ik me netjes aan de maximum snelheden. Een rit naar Brussel (300 km) gaat prima, maar de heenweg doe ik wel rustig aan (cruise control op 100 km/h), en dan kan ik terug lekker doortrekken. Ik had laatst dus nog 30 km over, daar is ook de foto boven van. Wat opvalt is dat ik 65,1 kWh gebruikt had en nog maar 46 km range op het moment dat ik de 10.000 km op de teller had. Een afstand van 46 km met 230 Wh/km is dus ca 10,6 kWh (46*230/1000) energie. Dus totaal geeft dat een capaciteit van 65,1+10,6=75,7 kWh, terwijl de battery een capaciteit van 85 kWh heeft. De verklaring hiervoor is in het figuur hieronder weergegeven: er is nog 5 kWh extra buffer, dus dat is ca 25 km. En er wordt 3,9 kWh buffer gebruikt als bescherming van de batterij zelf.

tesla-accu

Op het USA forum van de Model S wordt bijgehouden wat het gemiddelde verbruik is van een 180-tal forum leden, daar wordt 337 Wh/m genoemd (=209 Wh/km). Ook leuk om de verschillen met 19″ en 21″ wielen te zien etc. Er is daar een Model S rijder met al 135.000 m = 217.000 km op de teller!

Overigens heb ik (met onze afstanden dus) nog nooit overdag te hoeven bijladen, hoewel ik eenmaal bij de supercharger in oosterhout ben geweest om het te proberen. Elke nacht dus aan de nachtstroom, en ik rij dus voor ca 0,04€/km!

3. Probleempjes

Tot nu toe hebben we 4 problemen gehad. Toen we de auto 2 weken hadden, en ik met een volle demorit eens flink stroom gaf, viel de motor in een keer helemaal uit, toen moest ik stoppen (uitrollen dus), en daarna weer in de ‘D’, en toen deed hij het weer. Ik heb toch maar een week later Tesla gebeld, en die konden inderdaad zien dat er iets was gebeurd, maar wat was niet erg duidelijk. Voor de zekerheid hebben ze toen de hele motor en vermogenselectronica vervangen (1 dag werk). Een tweede puntje was een zwart scherm, en een noodzakelijke reset van het scherm door de scroll wieltjes tegelijk in te drukken. Is verder niet zo een issue, maar je heb ineens zo’n ctrl-alt-del gevoel….

Een paar weken later gaf de auto de melding dat de 12V accu een te lage spanning had, en die hebben we laten vervangen met een betere (iets zwaarder). Tenslotte heb ik de eerste kleine aanrijding gehad, voor het provinciehuis in Den Bosch, waarbij iemand achteruit met zijn trekhaak in mijn front reed. De schade was bepekt, maar het was toch weer even uitvogelen hoe het dan zat met het eigen risico etc van de verzekering. Bovendien: de eerste schade doet toch wel echt een beetje pijn…

4. Tips

Het is verstandig om af en toe de bandenspanning te controleren. Bij mijn P85+ hoort dat voor 2,6 en achter 2,8 bar te zijn, en bij ca 9.000 km kwam er een waarschuwing dat de spanning te laag was, en dat heb ik toen gecontroleerd, en de bandenspanning was overal ongeveer 2,4 bar. Een betere bandenspanning geeft ook weer een verbetering van het gebruik.

Wat ik heel handig vind, is een tip geweest van iemand op het Benelux Tesla Forum namelijk om je rechter scroll wieltje op het stuur te programmeren, zodat je de helderheid van het grote display kunt instellen. Ik gebruik dat echt heel vaak, erg handig!

Iets anders is achteruitrijden: ik doe dat steeds op de buitenspiegels, en zet als het donker is vaak de mistachterlamp aan, dat geeft extra licht, erg handig!

Een andere tip is een coating. Wij hebben afgelopen week de auto laten behandelen met Modesta, bij DetailToday in Schaijk. Ik dacht dat het niet nodig was, en we hebben vanaf het begin de auto voorzichtig gewassen. Toch zaten er na bijna 5 maanden een hoop krassen op en ik vond dat toch wel zonde. Ik heb de auto weggebracht en de buitenkant met die coating laten doen, een 10 mu soort glaslaag is dat. Het resultaat is echt heel erg mooi!

1655551_778680025493435_1718022892_o

Samenvattend: we genieten er elke dag van, het is een geweldige auto, en een prachtige showcase voor de toekomst van automobiliteit. Een gamechanger!

12 thoughts on “De eerste 10.000 km met de Tesla Model S

 1. Dag Maarten, leuk om te lezen. Ik zit nu aan 6000 km en kom gemiddeld aan 242Wh/km, vooral omdat een groot stuk van mijn woon-werk verkeer een mooie rustige 80km/h weg is. Dan keldert het verbruik. Snelheid heeft inderdaad veel invloed. Dat is bij een ICE natuurlijk ook zo, maar dan zie je het minder nauwkeurig. Nog geen enkel probleem gehad. Wel een keer meegemaakt dat ik in Oosterhout 2 of 3 keer moest insteken voor het laden startte. Waarschijnlijk was dat een specifiek en tijdelijk probleem van de supercharger, want de andere Tesla’s hadden hetzelfde probleem. Maar een paar minuten laten hing iedereen weer vol aan de stroom.

  Bij rustig rijden zonder veel optrekken is 400km haalbaar, maar praktisch tel ik ook met 300-350 km range, en dan mag je af en toe eens laten zien wat hij kan.

  Alles bij elkaar inderdaad perfect. Dit is het bewijs dat verbrandingsmotoren voor personenverkeer gedoemd zijn op termijn. Accu’s zullen wellicht concurrentie krijgen van brandstofcellen voor energie opslag, maar de electrische aandrijving heeft zijn superioriteit al lang en breed bewezen.

 2. Maarten, leuk stuk. Ofschoon mijn MS een weekje later kwam heb ik jouw probleempjes niet gehad, ik zit inmiddels op een dikke 14.000 Km. Ik cross het hele land door van Baarn (woonplaats) naar het noorden, naar het zuiden, oost en west. De kunst is inschatten waar je heen gaat en je snelheid aanpassen indien noodzakelijk om je range te vergroten. Het blijft een top auto.

  Er zijn natuurlijk wel verbeteringen te melden voor de MS, maar voor deze introductie van een echt nieuwe auto, wereldwijd, door een nieuwe automaker moet je toch je hoed afnemen.

  Op naar de Model X. Want die in- en uitstap…

 3. Leuk om het daadwerkelijke verbruik in Wh/km uit te drukken, dan kun je gaan vergelijken hoe efficient de auto met energie omgaat. Bij deze vergelijkbare data van mijn Prius Plug-in: 40.349 km waarvan 12.446 km electrisch op 2018 kWh. Zo kom ik op zo’n 162 Wh/km.

 4. Helder verhaal, makkelijk leesbaar geschreven. Leuk om je ervaringen met de Tesla te lezen.
  Ik rijd sinds vorige week met een big smile elektrisch rond: in een BMW i3. Het verbruik daarvan is wel een heel stuk lager dan ik van andere elektrische auto’s lees. Ik zit na 1700 km op een gemiddelde van 13.5kWh/100km met een uitschieter van 9.6kWh/100km op een afstand van 186 km (was tevens de range voordat de range extender aansloeg). Elektrisch rijden is in ieder geval verslavend!

 5. Inderdaad, dure gehypte lifestyle auto’s voor mensen die zich eigenlijk met een fiets moeten verplaatsen. Duurzamer en nog goedkoper!
  Momenteel zijn kleine hybride of plug-in hybride auto’s de enige verantwoorde keuze. Gebruiksvriendelijk en milieubewust.

 6. Pingback: Het eerste jaar met de Tesla Model S | Steinbuch

 7. Pingback: Tesla Model S na 50.000 km en een tweede vakantietrip | Steinbuch

 8. Pingback: Tesla Model S after 50,000 km and a 2nd holiday trip | Steinbuch

 9. Pingback: Tesla Model S after 50,000 km and a 2nd holiday trip | Steinbuch

 10. Hoi Maarten, ik heb afgelopen week de BMW i3 REX getest. Omdat ik hoe dan ook de 200-grens wilde doorbreken ben ik meteen maar dezelfde dag van het ophalen nog aan mijn zuinigheidsrit begonnen. Na 4 uur rijden (50-60-80 km/u) doorbrak ik de 200 km actieradius en had ik nog 13 km over. Ik vind de BMW i3 verreweg de leukste elektrische auto die ik tot nu toe gereden heb. Omdat de auto zo licht is is de acceleratie tussen de pak ‘m beet 15-80 km/u echt ongehoord. Zelfs snelle sportauto’s kunnen daar niet aan tippen. Geef gas en je vlieft er werken vandoor en dat met toch maar 170 Pk aan boord. De wegligging is absurd goed en dat ondanks de totaal belachelijke bandenmaten van de Bridgestone Ecopia EP500 – Voor: 155/70-R19 – Achter: 175/60-R19. De grip is ongelofelijk goed en dat had ik totaal niet verwacht. Wat mij betreft is dit met afstand de leukste auto die ik ooit heb getest. De fun is niet uit te leggen, je moet ‘m zelf gereden hebben. Dit commentaar uti een review van een Amerikaan is denk ik veelzeggend: “Acceleration: I saved the best for last. The i3 is really a blast to drive. I have the REX i3 which is about a half a second slower than the BEV and have been timing myself from 0-60 in around 7,6 seconds. It’s not Tesla fast, but it is a really a quick little car and is much faster and more fun to drive than my ActiveE (BMW ActiveE = elektrische BMW gebaseerd op de 1-serie, red.) was. The instant power in the 10 mph to 50 mph range is amazing and feels quicker than my Porsche Boxster did when accelerating at those speeds. This is indeed a fun car to drive, and drives so much better than anyone would expect just from looking at it.” De gehele erg goed geschreven review is te lezen op: http://bmwi3.blogspot.nl/2014/06/after-2000-miles-likes.html

 11. Pingback: Onze eerste 100.000 km elektrisch rijden | Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s