Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m jan 2014

Hier de nieuwe cijfers elektrisch vervoer t/m januari 2014. Totaal nu 28894  EV en PHEV auto’s in Nederland op kenteken (eind dec: 28673), en daarmee zien we een vrijwel volledig stilvallen van de groei, na de explosie van afgelopen december.

fig 1 jan 14

In tabel vorm:

tabel 1 jan 14

FEV=Full Electrical Vehicle, ook wel BEV Battery Electric Vehicle; E-REV/PHEV = met range extender en Plug-in Hybrid EV.

Opvallend is de afname van Full Electric Vehicles. De reden hiervoor is dat er ook export van EVs plaatsvindt, zie de tabel hieronder.

jan kenteken afgemeld

Ook interessant is de verdeling over de diverse merken, totaal aantal (top 5) hieronder:

tab 2 jan 14

Aan top de Outlander, en de Tesla heeft het grootste marktaandeel van de volledig elektrische auto’s in NL. In januari zijn er nog 7 uitgeleverd op kenteken. Ik verwacht in februari en maart weer een forse toename van de Tesla’s vanwege hun kwartaalcijfers en de daarmee gelinkte productieplanning in de USA.

Het aantal laadpunten:

 tab 3 jan 14
merkt op (*) dat in de maand december 2013 ruim 800 laadpunten niet zijn verdwenen, maar van ‘semi-publiek’ in ‘privaat’ veranderd. Hiermee verdwijnen ze wel uit de statistieken zoals die worden bijhouden.
De cijfers die hier getoond worden zijn samengesteld door Agentschap NL, in opdracht van het ministerie van EZ. Meer informatie komt op deze website.

4 thoughts on “Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m jan 2014

  1. Dat is een 20x meer dan in BE! We verstikken Vlaanderen in het fijne stof.. en onze politici spelen voor struisvogels! Op 13-feb.-2014, om 08:43 heeft Steinbuch het volgende geschreven:

  2. De curve mag van mij best een beetje afgevlakt worden, ja de fiscale prikkel heeft een rol, maar de leveringsproblemen van de Outlander PHEV hebben voor de enorme push gezorgd in nov en dec. Deze leveringen waren in principe al vanaf juni ofzo gepland…gaat toch om zo’n 8000 outlander phev’s in 2 maanden

  3. Dank Maarten, met groot plezier zie ik steeds je maandelijkse cijfers verschijnen. Ze slaan in de VS nog steeds stijl achterover als ik deze aantallen noem (ook laadpalen) in relatie tot het aantal inwoners.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s