De 6 centrale waarden van generatie Einstein

De ingenieur van de toekomst is de student van nu en morgen. Het zijn de jongeren van de nieuwe generatie: generatie Einstein. Op de website van Generatie Einstein heb ik deze interessante tekst gevonden, die ik graag hier herhaal.

——-onderstaande tekst is van de website Generatie Einstein-———–

De jongeren van de generatie Einstein zijn grofweg geboren in het laatste decennium van de vorige eeuw, inmiddels zo’n 12 tot 22 jaar oud. Jongeren die zijn opgegroeid in een wereld gedomineerd door informatie en commercie, waarin ze thuis op tv, op straat en op school constant bestookt worden met boodschappen, speciaal gericht op hen. Het zijn diezelfde jongeren die alles delen op internet, die zichzelf terugvinden in gênante situaties op YouTube, die foto’s van zichzelf en anderen op internet plaatsen, gewoon om lekker te lachen. Die meer vertrouwen op hun vrienden, dan op bedrijven en instellingen, want sinds ze ‘doelgroep’ zijn geworden is de wereld niet zo eerlijk tegen hen. Deze jongens en meiden lopen rond, gaan naar school, stappen op het carrièrepad, gaan stemmen en worden een kracht om rekening mee te houden. Ze zullen hoe langer hoe meer het aanzien van onze wereld veranderen, op hun eigen onnavolgbare wijze. Met ze op een goede manier communiceren wordt daarmee belangrijker dan ooit.

De 6 centrale waarden van generatie Einstein.  Uiteraard is elke jongere een individu, net zoals wij dat zijn. Toch lopen deze waarden als rode draad door hun levens heen, simpelweg omdat ze met elkaar in dezelfde tijd opgroeien. Zie het als een leidraad waar iedere jongere weer zijn of haar eigen unieke draai aangeeft.

  1. Authenticiteit – jezelf zijn, ergens voor staan en duidelijk je eigen mening hebben, dat is belangrijk. En dat geldt voor iedereen, jijzelf, je vrienden, maar ook je ouders en je docenten. Voor communicatie betekent dat een bedrijf dat hip doet maar het niet is respect verliest…
  2. Respect – En respect is bijzonder belangrijk. Respect voor je eigen kunnen, voor je authenticiteit, voor iedereen die iets heel goed kan.
  3. Zelfontplooiing – jezelf ontwikkelen is bijzonder belangrijk, erachter komen wie je nu daadwerkelijk bent, waarom je op deze wereld bent en wat je daarin kunt betekenen, leren jezelf zijn – dat is het allerbelangrijkst.
  4. Samen – niemand is ooit helemaal alleen, we kunnen in ons eentje niets bereiken. Jongeren zijn hiervan doordrongen, werken samen, leren samen, leven samen.
  5. Gezellig – ‘Als het maar gezellig is’, betekent niet zozeer dat er dan chips op tafel staat, de kaarsjes zijn aangestoken en dat je met zijn allen iets gezelligs gaat doen, maar juist dat ieder zijn eigen ding kan doen. Wel samen, maar toch ook weer niet. Met respect voor datgene waar iedereen zich mee bezig- houdt.
  6. Geluk – de jeugd heeft de toekomst en in die toekomst willen zij gelukkig zijn – maar ook al nu. Geluk bereik je door jezelf te kunnen zijn, samen met anderen die ook allemaal zichzelf zijn, met zelfvertrouwen, zonder angst.

De veelkleurigheid en diversiteit van deze generatie maakt dat ze niet te vatten zijn, niet vast te leggen in vaste domeinen. De consequenties voor communicatie? De oude regels gelden niet meer, het doelgroepdenken is dood. —–einde quote van de website—–

Hier staan tips hoe communicatie met deze doelgroep beter kan. En de consequenties voor de ingenieur van de toekomst? En voor de arbeidsrelaties van de toekomst?

One thought on “De 6 centrale waarden van generatie Einstein

  1. Grappige tegenstelling vormt de quote “het doelgroepdenken is dood” op een website geheel geweid aan een enkele generatie…

    Ik merk juist helemaal niet zo’n verschil bij het samenwerken met mensen met verschillende leeftijden. Als er al zoiets is als een ‘generatie Einstein’ dan is de basis daarvoor al gelegd door de generaties ’70 tot nu, die hebben gepleit voor het afschaffen van starre verhoudingen en het invoeren van open communicatie!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s