Opening Tesla winkel Amsterdam

131219-26-pc-hooftstraat-tesla-store

Gisteren ben ik als Tesla fan en ook als FET lid naar Amsterdam geweest, om de opening van de eerste Tesla Store in Nederland mee te maken. Natuurlijk hadden we al een filiaal  in Eindhoven, maar de store op de P.C.Hooftstraat heeft de uitstraling die Tesla nu overal ter wereld uitrolt. De IMG_3380locatie is geweldig, midden tussen moderne winkels in een mooie winkelstraat. Ik kwam aanrijden met mijn Tesla, en draaide de P.C.Hooftstraat in. Daar stonden de mensen buiten (zie ook de foto hierboven), en gelijk werd er gewezen naar mijn mooie Tesla (unieke kleur zo langzamerhand – Signature rood). Ik kon niet vlakbij parkeren, en ben dus maar onder de AH gaan staan in de parkeergarage op het museumplein (ja, elke keer weer spannend hoe smal de toegang is, voorzichtig rijden met zo een brede auto….maar ging goed, ik hoefde nergens uit te stappen…1 schade deze week vond ik wel genoeg). Toen teruggelopen, en ben Tesla’s gaan tellen zodra ik op de P.C.Hooftstraat kwam: 7 stuks (wit, grijs bruin).

IMG_3383In de nieuwe store was het heel erg druk. Mooie store, met alle design kleuren, gadgets etc, eigenlijk identiek aan de winkel die ik in Washington D.C. eerder had gezien. Een fel rode Tesla stond in het midden geparkeerd.  Ik heb ondermeer gesproken met de VP Diarmuid O’Connell en met de PR-verantwoordelijke  Paula den Dungen. Ook leuk om weer een paar mensen van het Tesla Forum te hebben ontmoet! Goed om ervaringen weer uit te wisselen: de unieke rijervaring: het rustgevende, de power en de aandacht…

tesla store opening 3Vanochtend ook op het RTLNieuws aandacht voor de unieke winkel, het concept om zo auto’s te verkopen is slechts een van de vernieuwende innovaties van oprichter Elon Musk. In dit blog van Leilani Münter staat perfect bij elkaar geschreven waar het eigenlijk om gaat bij de transitie naar duurzame mobiliteit en waarom en hoe Tesla daarin een belangrijke aanjagende rol pakt.

Hier staan nog wat foto’s van Edi99 van het Tesla Forum.

Het persbericht in het FD van vandaag:

Nederlandse basis voor Tesla
Frank Gersdorf, Amsterdam
De kleine Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s Tesla heeft Nederland als Europese basis gekozen, onder meer vanwege de focus op duurzaamheid en innovatie. Dat zegt Diarmuid O’Connell, vicepresident van Tesla Motors, in een showroom van de fabrikant in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam die vandaag de deuren opent.
Tesla produceert in Californië één type elektrische auto, het Model S. Sinds augustus worden de Europese bestellingen afgeleverd vanuit een eindassemblagefabriek en distributiecentrum in Tilburg. Tegelijkertijd hevelen de Amerikanen hun hoofdkwartier in Europa over van Maidenhead bij Londen naar de Amsterdamse Zuidas. `We vestigen ons in Nederland omdat Nederland een zeer aantrekkelijke markt voor ons is’, zegt O’Connell, een voormalige hoge functionaris van het Pentagon die in 2006 overstapte naar Tesla, dat toen drie jaar bestond. Van de Roadster, het eerste model en de voorganger van Model S, verkocht de fabrikant er 150 in Nederland, op een totaal van een kleine duizend in heel Europa. Ook Model S vindt hier gretig aftrek. Van het type dat ongeveer 70.000 kost, rijden er nu zo’n duizend op de Nederlandse wegen. De fabriek in Palo Alto maakt dit jaar 20.000 voertuigen.
Dat de Nederlandse markt soepel elektrische wagens opneemt, komt volgens O’Connell door de speurtocht in Nederland naar `duurzame oplossingen’, die gevoed wordt door `de zorgen over de gevolgen van klimaatveranderingen voor de zeespiegel.’ Zwitserland is ook een goede markt voor Tesla en ook daar liggen ­milieuzorgen aan de basis van het succes. `Dat heeft alles te maken met de aandacht van de Zwitsers voor hun gletsjers en infrastructuur’, aldus O’Connell Maar Zwitserland mist de `logistieke voordelen’ van Nederland en viel daardoor af als Europese basis. Noorwegen, de grootste markt, diskwalificeerde zich om dezelfde ­reden. Het vierde land waar veel Tesla’s rijden, Duitsland, is te groot. `We zouden er een kleine vis zijn in een heel grote vijver.’ Nederland is extra aantrekkelijk, aldus de Amerikaan, door de `vriendelijke markt voor technologie en innovaties’ en de `goede samenwerking met de RDW’, de dienst die voor Tesla de toelating voor heel Europa regelt. Als de afzet in Europa blijft groeien, is er `over vijf tot tien jaar’ wellicht een volwassen autofabriek in Tilburg voor de opvolger van Model S, een elektrische auto voor de massamarkt. O’Connell: `Als we een zeker volume hebben bereikt, is het zinvoller om de Tesla’s hier te bouwen. In Nederland, waar we toch ook al ons hoofdkwartier hebben.’
19 December 2013
——-
Hier is een leuk videoverslag van Vincent Everts met Diarmuid O’Connell 

One thought on “Opening Tesla winkel Amsterdam

  1. Pingback: De eerste 10.000 km met de Tesla Model S | Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s