Ons eerste weekend met de Tesla Model S P85+

IMG_2824We zijn ooit begonnen met een Kever, en later een Jetta (ook VW), een Opel Kadet, 3 maal een tweede hands Espace (heerlijke wagen!) en de afgelopen 6 jaar een Renault Kangoo (en als 2de auto een Twingo, lief).  Al ons geld in onze boerderij gestoken, zonde om dat in een auto te stoppen naar ons idee.  Dus allemaal tweede-hands gekocht. Tja, en dan ben je boven de 50, je wisselt van baan (14 jaar geleden). En je koopt een nieuw huis (de boerderij dus, ook 14 jaar geleden) en wat moet je dan als je trouw bent aan je partner? Een nieuwe gave auto dus! Zo kwam het dat we afgelopen vrijdag onze EERSTE helemaal nieuwe auto hebben opgehaald.  En dan gelijk een stapresponsie kwa beleving. Namelijk een Tesla Model S Performance Plus (P85+) Signature ipv een Renault Kangoo :).  Een uurtje voor dat we hadden afgesproken kregen we van Gert-jan van Tesla al een email met foto dat hij bijna klaar was. Leuk!  We kwamen met de trein in Tilburg aan, en namen een taxi. De taxi chauffeur was een voormalig Iraanse vluchteling, “oh, Tesla, dat is die leuke auto he?, ja daar hebben mijn collega’s en ik al meer mensen naar toe gebracht!”.  Leuk ja, gaaf eigenlijk!

IMG_2826Bij Tesla aangekomen, een enthousiaste Gert-Jan, helemaal enthousiast over het succes “Tesla verkoopt meer dan VW golf in Noorwegen!”. De fabriek toont vol, heel erg veel Tesla Model Ssen bij elkaar. Toevallig ook heel veel Signature Reds: de eerste serie in de unieke bordeaux rode kleur, die hebben wij dus ook besteld. Die van ons staat klaar en is helemaal volgeladen, 499 km range vlgs de officiële standaard meting, 380 km o.i.d. is reëler denk ik. Na de uitleg (hoewel we al wat ervaring hebben en de handleiding van te voren hadden gelezen, toch wel fijn), zijn we naar huis gereden. Zoon Yuri was er ook bij. Dus het stuk van Tilburg naar huis ongeveer in 3en geknipt en alledrie een stuk gereden. Heerlijk weer om te rijden in de MS. Rustgevend, smooth, en toch een wolf erin. Acceleratie overweldigend. Onderweg zitten spelen met het scherm (degene die niet reed natuurlijk), de radio, de navigatie etc.

IMG_2832‘s Avonds thuis deed de Tesla App op de iPhone het ook: vanaf de bank tijdens de Voice of Holland toch ‘in’ je auto kunnen kijken: heel erg handig. Je kunt het bijladen bijhouden en eventueel stoppen, je kunt de climate control aanzetten, je kunt precies zien waar de auto is. Dus je hoeft nooit meer de straat te onthouden waar je de auto hebt geparkeerd, want je vindt hem zo! Na de Voice IMG_2836samen nog even in de Tesla gaan zitten om alle ‘knopjes’ nog even langs te lopen en alle functies te bekijken. De software versie is 5.0, en de release notes vertellen precies wat er is verbeterd. Het is echt een ‘iPad op wielen’ die je koopt! Overigens is de navigatie erg goed, compleet met stem die voorleest welke weg je in moet slaan etc.

Op zaterdag ‘s morgens via de App even gekeken hoeveel stroom er ‘s nachts was gebruikt. Ik had de kabel ontkoppeld. Zo’n 7 km range was er weg, dus met 200 Wh/km, is dat ca 1400 W. Erg weinig vergeleken met de eerdere versies heb ik via het forum begrepen. Dit lage gebruik is mede dankzij de nieuwe software upgrade. Je kunt de MS ook op Power Off zetten, dan is het verbruik nog veel lager. Dat ga ik nog uitproberen.

IMG_2849IMG_2850Update zondagochtend: vannacht op Power Off gezet, vannacht slechts 1 km range verbruikt, dus minder dan 0,2 kWh energieverbruik. Maar dit is een onnauwkeurige meting, kan in principe tussen de 0 en 400Wh zijn. Ik ga nog meer meten!

climate AppTeslaMet de Tesla App nu net even zitten spelen: je kunt de climate control dus aanzetten. Dan veranderd het plaatje op de App met de luchtstromen in de auto. Je kunt de gewenste temp instellen, en remote volgen hoever het is. In 3 min is de temperatuur nu gestegen van 13 naar 15,5 graden. Zal wel bij andere duurdere auto’s ook allang kunnen, maar ja, wij zijn die Kangoo gewend… Wat ik trouwens ook van het display in de auto erg goed gedaan vind, is dat alle afbeeldingen van de auto ook precies jouw auto zijn, incl de velgen etc. Ook de persoonlijke profielen zijn erg handig: de instellingen van de stoel, stuur, buitenspiegels, ‘regen’, stuurbekrachtiging etc worden allemaal onthouden bij je naam.

IMG_2846

Overdag op zaterdag een aantal relatief kleine ritjes gemaakt. Voor het eerst naar de markt in Helmond met de Tesla. Spannend om de Tesla op het parkeerterrein te parkeren en alleen te laten. Blij om hem weer ongeschonden te zien als je terug komt :). Ook even naar Someren geweest.

De eigenaar van de tuinmachinezaak zag de auto, en heeft ruim foto’s staan maken: goh wat een gave bak! Wat prachtig ziet hij er uit! Wat een geweldig display! IMG_2844Ook nog even op en neer naar Eindhoven gereden met de oudste dochter en haar vriend, Toen we thuis kwamen wilden ze eigenlijk wel blijven zitten. Zo heerlijk rustig!

Gelukkig kreeg ik van Tesla wel een 3×16 stekker erbij, maar ze hebben er nu nog te weinig geleverd gekregen in Tilburg, dus er is niet voor iedereen zo een, maar iedereen krijgt natuurlijk wel een gewone 1×16 stekker die overal in past, maar ja, dan laad je ca 15 km/uur oid, en met 3×16 kun je ruim 40 km/uur halen. Ik heb de laadstroom ‘s avonds op 10A max ingesteld, want ik heb een 3x25A aansluiting thuis en nog meer apparaten. Hij laad dan met 30km/h. Als hij vrijwel leeg zou zijn is dat de hele nacht laden, maar dat gebeurd zelden bij ons rijgedrag. De eerste avond was hij in 1 uur opgeladen, maar ik laadde tot 85% op, dit wordt aangeraden voor de levensduur van de accu. Alleen als je echt ver moet rijden, moet je de accu helemaal vol laden. Ik ga nog een type2/type2 regelen, want dan kun je elders ook opladen.

Het is heerlijk de auto nu eindelijk te hebben. Hij ziet er gaaf uit en rijdt heerlijk. Rustgevend en toch sterk. Ik kijk uit naar de volgende rit! Gaaf!

Accelereren is een feest!

IMG_2853Op zondag weer een paar ritjes gemaakt, Brandevoort, even naar Nuenen. Lekker zonnetje en droog weer, dus even de power kunnen testen. Enorm. Via de App kun je ook de actuele situatie bijhouden. Toen Inge reed, kon ik dus op de App zien hoe hard ze reed en waar, zie foto rechts. Ook vandaag de buitenspiegels voor het achteruitrijden goed naar beneden gezet, dat rijdt veel fijner achteruit. Hij onthoudt dat bij het driver profiel. Nu is de Tesla zo ingesteld dat hij automatisch vanavond vanaf 24:00 gaat laden. Morgen naar mijn werk, ik heb er zin in!

Hieronder nog een foto-shoot!

IMG_2855IMG_2856IMG_2859

27 thoughts on “Ons eerste weekend met de Tesla Model S P85+

 1. Leuk! Wat moet dat een genot zijn na zo lang wachten! (ik moest destijds een vol jaar op onze Prius wachten, dus ken het gevoel). Had me niet gerealiseerd dat je kWh/uur natuurlijk ook om kan rekenen naar aan het accupakket toegevoegde km’s/uur en dat is natuurlijk ook de manier waarop je er naar gaat kijken als je eenmaal elektrisch rijdt.

  Verstandig om het acceleratiefimpje af te kappen op 84km/h 🙂

 2. Hallo Maarten, ik was de dag na jouw uitlevering in Tilburg, en ze konden zich jou nog herinneren :-). Heb in de zomer in Toronto de MS mogen rijden (en een drie jaar geleden de roadster), is inderdaad een uniek gevoel. Het is dat wij onze centjes nog even in het huis stoppen, maar anders …. Leuk je hier te treffen bij een gemeenschappelijke passie,

 3. Tof verslag Maarten, en wat een fantastische wagen! En knap dat je met zo’n speeltje op je oprit toch nog liever naar de Voice kijkt 😉

 4. Beste Maarten, leuk om zo deelgenoot te worden van julle Tesla-bezit. Bijzondere auto, bijzondere mensen. Als echte autoliefhebber pas in december van Tesla gehoord, en het afgelopen jaar echt de ‘ coming out’ zien gebeuren. Gaaf… 😉
  Discussie over duurzaamheid durf ik wel aan t.o.v. mijn eigen auto, een audi 100 uit 1989.

 5. Oh wat heerlijk om te lezen! Korte vraag: is het bij de Model S mogelijk om de laadsnelheid te begrenzen VOORDAT de laadsessie is begonnen, in plaats van deze tijdens de sessie instellen?

 6. Ik kan me alleen maar aansluiten bij de mensen die eerder al reageerden. Mooi om (onder meer) via jouw blog een beetje mee te delen in jullie Grote Genieten van deze prachtige auto. En tof dat collega Brigit en ik zojuist een stukje mochten meerijden.

  Tot over een paar weken, dan laat ik je graag een uur leeglopen over dit rode pareltje. 😉

 7. Proficiat met de Tesla. Een kort vraagje, kan de Tesla (app) ook bij houden hoeveel vermogen er geladen is over een bepaalde periode (ik doel op een jaar ivm zakelijk/prive stroom verbruik)?

 8. Wowww wat gaaf om jullie leuke ‘S’ ervaringen zo te lezen!
  Ik ben erg benieuwd naar de kwh verbruikcijfers, met name bij normaal snelweg rijden en bij wat pittiger rijden.
  Dan kan ik een betere inschatting maken met welke rijstijle ik het beste met mijn 60kwh ‘S’ naar mijn schoonouders kan rijden (280km). 🙂

 9. Maarten, Wat een prachtig verhaal! Gave auto! Lang genoeg op moeten wachten, geniet ervan! Het nieuwe tijdperk van electrisch rijden is aangebroken. Nu net met 30.000 km’s op de teller, geniet ik van “het vliegend tapijt gevoel” iedere dag als ik naar mijn werk rijd. De Ampera heeft in ons gezin al een bijnaam gekregen: “Pa, mag ik met de raket even mijn vriendin van het station ophalen?”. Groeten, Loek.

 10. Pingback: Elektrisch rijden: voor de ZZPer heel goedkoop | Steinbuch

 11. WINTERVERBRUIK. Een vd grote verschillen van e-cars met brandstof-auto’s is dat de verwarming vd laatste met afvalwarmte gebeurt. Voor een e-car moet dat met dure elektrische stroom gebeuren dmv stoel- of interieurverwarming.
  Mijn vraag: Wat is het zomerverbruik met/zonder airco en met name:
  Wat wordt het winterverbruik bij -10C en 4 personen?
  Ben zeer benieuwd!

 12. Pingback: My 10 TOP 2013 blogposts | Steinbuch

 13. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m dec 2013 | Steinbuch

 14. Pingback: De eerste 10.000 km met de Tesla Model S | Steinbuch

 15. Pingback: Het eerste jaar met de Tesla Model S | Steinbuch

 16. Pingback: Tesla Model S na 50.000 km en een tweede vakantietrip | Steinbuch

 17. Pingback: Tesla Model S after 50,000 km and a 2nd holiday trip | Steinbuch

 18. Pingback: Onze eerste 100.000 km elektrisch rijden | Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s