email over plotseling volledig onbestuurbare auto’s


Vandaag kreeg ik een email met als titel “Plotseling volledig onbestuurbare auto’s”. Het gaat over de rol van software in de moderne autotechniek. Zonder op de case van de email in te gaan, is het duidelijk dat de toegenomen rol van software heel veel extra aandacht vraagt van onderzoeks- en 001_RBIAdam-image-ZVS11576I01ontwikkelingsafdelingen en groepen om het robuust en foutvrij te maken, zeker in kritieke functies. Dat de auto een iPad op wielen wordt is duidelijk, en dus is de rol van foutvoorspelling en -voorkoming heel erg belangrijk. Daarom doen we op onze universiteit ook veel onderzoek naar verifieerbare software voor automotive. Het is ook integraal onderdeel van onze Bachelor, Master en PDEng opleidingen Automotive.


——————————————————-

Geachte heer Steinbuch,

Het is 2009 toen de Volkswagen Scirocco 1.4 TSI waarin ik reed (met elektronische demping!) in een opritbocht naar de N206 in Katwijk aan Zee van het ene op het andere moment volledig onbestuurbaar raakte. De auto gleed over vier wielen over het asfalt heen en reageerde op geen enkele stuurbeweging meer. Plotseling kreeg de auto weer grip en reed ik weer verder alsof er niets gebeurd was. Ik ben nog uitgestapt om te kijken of er geen olie of diesel of ander glad spul in de bocht lag maar dat bleek niet het geval. Mijn neefjes die bij mij in de auto zaten waren zich net als ik rot geschrokken en weten zich ook nu nog precies dit moment te herinneren zo bizar was het. Later die testweek overkomt het mij nog twee keer, en allebei de keren op momenten dat ik niet hard reed. Ik heb het voorval bij Volkswagen (onderdeel van Pon in Leusden-Zuid) gemeld maar die zeiden dat ze na het uitlezen niets geks konden vinden na het elektronisch uitlezen van de auto. Hier het testverslag van de bewuste auto.

Er gaat een paar jaar voorbij totdat iemand uit Koudekerk a/d Rijn mij mailt, het blijkt een autofotograaf te zijn die vraagt of hij voor mij mag fotograferen. We raken bevriend en op een dag in 2011 rijden we in een flauwe bocht in Noordwijk aan Zee als hij tegen mij zegt: “Hier ben ik een keer de bocht uitgevlogen met een Volkswagen Scirocco. De auto raakte van het ene op het andere moment volledig onbestuurbaar.” Het bleek ook een Volkswagen Scirocco te zijn met jawel elektronische demping.

31 mei 2013, ik vind een mailtje in mijn mailbox van een Audi Q7-bestuurder die in die mail schrijft dat hem exact dezelfde onbestuurbaarheid als ik met de Volkswagen Scirocco had was overkomen in zijn Audi Q7. In een flauwe bocht raakte de Audi Q7 (ook met elektronsiche demping) volledig onbestuurbaar met bijna fatale gevolgen voor hem en zijn vrouw. Zie hier het persbericht.

Volgens mij zit er een bug in de software van de elektronische demping van Volkswagen AG. Dit is namelijk de enige reden waarom een auto zoals die Volkswagen Scirocco of Audi Q7 volledig onbestuurbaar zou kunnen raken.

De reden dat ik u mail is omdat een goede vriend van mij (webmaster van Autotesten.nl) vrijdagavond 22 november mij een Kijk liet lezen met daarin het artikel “De auto grijpt het stuur”. In dat artikel wordt u genoemd en lees ik voor het eerst hoeveel miljoenen regels software – én vooral fouten in die software! – er in de elektronische systemen van elke auto zitten. De gevaren van deze fouten in de software hadden mij of die autograaf uit Koudekerk a/d Rijn fataal kunnen worden als we op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren geweest. Die Audi Q7-bestuurder was wel op het verkeerde moment op de verkeerde plek en het feit dat het ongeluk hem en zijn vrouw niet fataal is geworden mag je een heel groot wonder noemen, zeker als je naar de foto’s kijkt. Het gevaar van softwarefouten in elektronische systemen met theoretisch ernstige gevolgen waarvoor in het artikel gewaarschuwd wordt is dus al praktijk en geen theorie meer! Pon doet er alles aan om deze gebeurtenissen in de doofpot te stoppen heb ik ervaren, en ook de Audi Q7-bestuurder mailde mij dat hij van het kastje naar de muur werd gestuurd. Ik heb afgelopen maandag een persoonlijk een brief afgeleverd bij de directeur van Pon in Almere. Vrijdag ontving ik een brief met antwoord van de PR Manager van Volkswagen met daarin een nietszeggend antwoord. Pon doet er duidelijk alles aan om deze zaken in de doofpot te stoppen. Helaas voor Pon ben ik niet alleen een 100% onafhankelijk autojournalist, maar ben ik ook opgeleid als medisch research analist (ik werk 32 uur p/wk op een IVF-laboratorium, het modernste in zijn soort van Europa) en daardoor goed in het analyseren van gebeurtenissen zoals deze. Als ik eenmaal beet heb laat ik niet meer los en ga net zolang door totdat ik bewezen heb waar het probleem exact zit.

Ik wil u graag een keer spreken als dat kan want volgens mij bent u de enige in Nederland die mij verder kan helpen. Ik ben altijd vrijdags vrij en soms ook maandag als ik een weekenddienst heb gedraaid. Ik hoop spoedig iets van u te horen.

Met Vr. Gr. Daan van der Keur

——————————————————-

Met accoord van Dhr van der Keur gepubliceerd.

4 thoughts on “email over plotseling volledig onbestuurbare auto’s

  1. Dat software niet bugvrij is, is maar al te waar en bij dit soort software levert dat extra risico’s op. Er wordt veel publiciteit gegeven aan fysieke veiligheid met filmpjes van botsproeven en wat niet al. Maar hoe het met de veiligheid van de software gesteld is blijft veel schimmiger. De beschikbare technieken op niveau worden lang niet altijd gebruikt worden en als complexe software wetenschappelijk geanalyseerd wordt, vinden de onderzoekers zonder uitzondering veel bugs.

    Het is dan ook een gotspe dat Tesla 5.4 sterren claimt als veiligheidsscore (http://www.autonews.com/article/20131121/OEM11/131129946/nhtsa-clamps-down-on-auto-safety-ratings-above-5-stars#axzz2lTAtP3Mb), meer dan het officiële maximum van de score. In auto’s als die van Tesla zit zo veel software dat claims over veiligheid niet serieus genomen kunnen worden als de betrouwbaarheid van de software niet onderbouwd is.

  2. Wat zo ontzettend eng is aan mijn bevindingen met de Volkswagen Scirocco 1.4 TSI besefte ik niet direct. Pas later dacht ik: “Stel nou dat de VW Scirocco in een bocht onbestuurbaar was geworden, en ik op de andere weghelft was beland en op een tegemoetkomende auto/vrachtwagen/bus was geklapt.” Dan was de kans groot geweest dat als ik dodelijk verongelukt was ze hadden gezegd: “Oh dat is die autojournalist, die heeft vast te hard gereden en is toen de macht over het stuur kwijt geraakt.” De VOA (Verkeers Ongevallen Analyse vd politie) had er dan nooit achter gekomen dat er in werkelijkheid sprake was geweest van een softwarebug in de elektronische demping. De VOA maakt namelijk gebruik van dezelfde apparatuur als Volkswagen, en die zeiden tegen mij na het terugbrengen dat ze tijdens het uitlezen geen fouten hadden gevonden. Ik ben namelijk bij de VOA van de politie in Leiden langs geweest en die bevestigden aan mij dat ze dit niet hadden kunnen vinden. Ik was dan na mijn dodelijke ongeluk de boeken in gegaan als “oorzaak onbekend” met de kanttekening dat ik misschien wel onwel was geworden of een black-out had gehad. Gezien het zware ongeluk van die Audi Q7 ga ik er eigenlijk vanuit dat er na mijn test van de Volkswagen Scirocco 1.4 TSI mensen verongelukt (mijn vader is in 1996 dood gereden dus ik weet hoe het voelt om zo’n bericht thuis te krijgen) zijn door deze softwarebug. Daarom vind ik het ook zo ontzettend vreemd dat Pon uit alle macht probeert dit stil te houden. Leven die lui in de prehistorie of zo??? Zij moeten toch ook weten dat juist iemand als ik met een wetenschappelijke achtergrond nooit en te nimmer opgeeft totdat hij de oorzaak en het bewijs gevonden heeft voor deze onbestuurbaarheid. Het feit dat ik dit naast mijn werk doe maakt dat ik in Nederland de enige echte onafhankelijke autojournalist ben die écht schrijft wat hij wil! Dat ik geen Volskwagen, Audi’s, Seat’s etc. meer meekrijg van Pon boeit me werkelijk helemaal niets! Ik ben niet omkoopbaar nog voor geen 100 miljard. Ik heb daar een keer een gesprek over gehad met Henk Salomons toen hij PR Manager was bij Yamaha Nederland. Ik heb van 1998 t/m 2008 motoren getest, privé rijd ik motor en een Renault Twizy. Toen Henk merkte dat ik absoluut niet omkoopbaar was vertelde hij mij dat hij een apart budget had voor de motorbladen. “Ik koop de motorbladen(=Motor Magazine/Moto ’73 etc.)”, zei hij letterlijk tegen mij. Ik heb toen tegen hem gezegd dat al zou hij een koffer met 1 miljoen euro voor mijn neus zou zetten ik er zo de fik in zou steken. Veel mensen snappen mij niet en zeggen dan: “Iedereen heeft een prijs!” “Nou ik dus niet!”, antwoord ik dan altijd. Wie mij kent begrijpt mij. Lees dit maar eens dan begrijp je me misschien beter: http://www.facebook.com/RuslandreisDaan

  3. Aangezien Volkswagen nooit mee zal gaan werken aan een onderzoek naar de oorzaak – ze gaan die broncode van de software nooit vrijgeven aan derden – heb ik besloten om Frontal 21 te mailen. Dit actualiteitenprogramma van de ZDF is één van de betere in zijn soort. Ik ben benieuwd naar hun reactie op mijn bevindingen en dat ongeluk met die Audi Q7.

  4. Ik hoorde net bij Renault Nederland dat Carlo Brantsen een tweet de wereld heeft ingestuurd nav. dit bericht. Ik ben zeer benieuwd naar de reactie van Pon op die tweet, aangezien hij als autojournalist bij wijze van spreken op de loonlijst van Pon staat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s