Autodeskundige ir. G.F. Steinbuch over linksrijden bij achterop komende trams (1914)

Een leuke foto van mijn overgrootvader G.F. Steinbuch vond ik op internet. Hij demonstreert hier voor de rechtbank met behulp van een plattegrond en miniatuurvoertuigen de wenselijkheid van het linkshouden door een auto bij een achterop komende tram, Amsterdam 1914.

Uit Fotocollectie Het Leven (1906-1941) van Spaarnestad Photo

Autodeskundige ir. G.F. Steinbuch demonstreert voor de rechtbank met behulp van een plattegrond en miniatuurvoertuigen de wenselijkheid van het linkshouden door een auto bij een achterop komende tram, Amsterdam 1914.
Titel: Autodeskundige ir. G.F. Steinbuch demonstreert voor de rechtbank met behulp van een plattegrond en miniatuurvoertuigen de wenselijkheid van het linkshouden door een auto bij een achterop komende tram, Amsterdam 1914.
Maker:
Trefwoord:
Verv.jaar: 1914
Bron: [SFA003002654], Het Leven, Spaarnestad Photo
Copyright: Voor meer informatie: Spaarnestad Photo

Ik had al eerder, met hulp van Jan Wouters van AutomotiveNL en het NCAD, de “blogpost” over alcohol in het verkeer van G.F. Steinbuch gevonden. Het blogje De Automobiel 1920 vs 2020 heeft ook nog wat info over hem. Het onderstaande kwam ik ook nog tegen.

Het begin: Rijksnummerbewijzen

Vanaf 20 februari 1898 was voor het gebruik van rijkswegen en -paden voor voertuigen zwaarder dan 150 kg, mits voortbewogen door een mechanische kracht, een vergunning van Rijkswege vereist. Het volgnummer van de vergunning moest duidelijk zichtbaar en voldoen aan een minimum formaat op de voorzijde van het koetswerk van het voertuig worden aangebracht. Men kon kiezen voor zwarte letters op een witte achtergrond, of witte letters op een zwarte ondergrond. Ondanks de duidelijke omschrijvingen bleek dat er toch ruimte was voor sommigen om hier een geheel eigen interpretatie aan te geven.

De allereerste voorzitter van de Conam, Ariejan Bos, is er destijds in geslaagd om gebruikmakend van vele archieven een overzicht te maken van die eerste Rijksnummerbewijzen, aangevuld met allerlei waardevolle gegevens en daarbij vaak geholpen door ander Conam leden. Deze lijst van ‘Volgnummers der vergunningen voor het berijden van rijkswegen, uitgegeven op naam van een Nederlandse eigenaar’ is opgenomen in het boek ‘Het paardloze voertuig’ (uitgave 1996, bladzijde 272 e.v.).

Bron: Contactgroep Automobiel- en Motorrijwielhistorie .

Rijksnummer 1051 was toegekend aan de lichtblauwe auto van de bekende ingenieur de heer G.F. Steinbuch.1051-lichtblauwe-Auto-G-F-Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s