Proeven met ‘slimme auto’s’ veelbelovend

Goede ‘in car’ informatie levert een betere verkeersdoorstroming en brandstofbesparing op, zo blijkt uit proeven in de regio Eindhoven-Helmond. Files worden hiermee in de auto opgelost, is de overtuiging van de initiatiefnemers.

Met de nieuwe hulpjes in de auto ben je niet sneller op de plaats van bestemming, maar volgens de onderzoekers verbetert de doorstroming aanzienlijk. Het grootste resultaat is nog wel het lagere brandstofgebruik en de lagere CO2-uitstoot. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de weggebruiker bereid is om te betalen voor oplossingen.

Specifieke rijadviezen

Bestuurders krijgen specifieke rijadviezen. Met de applicaties kunnen ook technische gegevens van de voertuigen centraal worden verzameld, zoals snelheid, vering, remmen en ruitenwissers. Deze gegevens geven wegbeheerders informatie over het actuele gebruik en de conditie van de wegen en kunnen worden gebruikt voor het verbeteren van de reisinformatie.

Als het aan de industrie ligt hebben automobilisten volgend jaar al applicaties op telefoon of navigatiesysteem die snelheidadvies geven bij de nadering van een verkeerslicht of kruising. Moderne communicatiesystemen in de auto zijn vele keren effectiever en bovendien sneller te realiseren dan nieuw asfalt, zegt programmamanager Bastiaan Krosse van TNO.

De vier proeven, die in januari begonnen, hebben in totaal 5 miljoen euro gekost. De regio Eindhoven, provincie en de rijksoverheid betaalden 2 miljoen euro. Er komt waarschijnlijk een vervolg. De definitieve rapporten verschijnen in januari volgend jaar.

Een aantal uitkomsten van de proeven:

  • Een proef wees uit dat automobilisten goedkoop en eenvoudig via een FM-frequentie en met een app kunnen worden geadviseerd over de ideale snelheid voor een groene golf. Bedenker Amaryllo wil het systeem in heel Eindhoven gaan aanbieden via de frequentie van de lokale omroep.
  • Automobilisten die op de A270 tussen Deurne en Eindhoven een adviessnelheid kregen, naderden een kruising rustiger, hoefden minder te accelereren en reden dus zuiniger.
  • Eindhovense taxichauffeurs die werden uitgedaagd om hun rijgedrag te verbeteren, behaalden gemiddeld 5 procent minder brandstofverbruik. De informatie die het kastje in hun auto verzamelde over bijvoorbeeld het weer en de staat van het wegdek kan bovendien nuttig zijn voor anderen zoals bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, zei projectleider Maurice Geraets van chipmaker NXP.

Bron: RTL Nieuws

Zie hier een video van het Spits project, en hier een video van het Smart Mobility strategie area van de TU/e. Een mooi filmpje van Volvo op het gebied van platooning kun je hier vinden.

One thought on “Proeven met ‘slimme auto’s’ veelbelovend

  1. Reblogged this on Active Science and commented:
    Innovaties zijn nodig om het fileprobleem op te lossen. Hieronder een verslag van het inzetten van slimme auto’s. Moderne communicatiesystemen in de auto zijn vele keren effectiever en bovendien sneller te realiseren dan nieuw asfalt, zegt programmamanager Bastiaan Krosse van TNO.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s