Automotive Studenten Teams TU Eindhoven

Recentelijk zijn een aantal nieuwe Automotive studenten teams gevormd bij de TU/e. De bestaande teams zijn het ATeam en URE.  Het University Racing Team Eindhoven (URE) bouwt elk jaar een nieuwe racewagen en doet mee met de Formula Student races in Europa. Meer info van URE: website, facebook, twitter.
Het ATeam heeft meegedaan met de zg Grand Cooperative Driving Challenge (GCDC), waarbij semi-autonome voertuigen rijden op een echte snelweg. Meer informatie over de GCDC vind je hier. Meer info van het ATeam: websitetwitter. Het wachten is op een nieuwe challenge. We hopen op een GCDC2013!
Het afgelopen jaar zijn drie nieuwe TU/e Automotive teams opgericht:

  • InMotion. Het eerste nieuwe Automotive studenten TU/e team is InMotion. De visie van InMotion is om een onderzoeksplatform te creeeren dat de toekomst op het gebied van automotive laat zien. Door alle nieuwste innovaties toe te passen op een te ontwikkelen auto is de bedoeling om de huidige Formule 1 auto’s te verslaan, met rijden op groene energie en dit ook nog eens 24H uit te houden. Hierbij wordt ook gedacht aan het autonoom racen. Er zal één auto gebouwd worden die verbeterd word in de opvolgende jaren dankzij onderzoek verbonden aan dit project. Deze auto wil het InMotion team vervaardigen in samenwerking met verschillende kennisinstellingen, commerciële bedrijven en de overheid. Zo creëert dit onderzoeksplatform een uitstekende samenwerkingsmogelijkheid waarmee we Nederlands vernuftigheid kunnen laten zien aan de wereld! De bedrijven die onze partner zijn kunnen hun innovaties uittesten op de auto en wereldkundig maken via de wekelijkse tv show die rondom InMotion wordt uitgezonden. RTL is al enthousiast geworden en wil ons project wekelijks uitzenden op RTL 7 en RTL Z via een “A Car is Born”/”Big Brother” tv formule. De leden van het team zijn ex-URE leden,  met oa. studenten van de TU/e masteropleiding Automotive Technology die hun afstudeerproject uitvoeren. Info: facebookwebsite, twitter      

  • Solar Team Eindhoven. Het eveneens dit jaar opgerichte Solar Team Eindhoven (STE) is een team van 22 enthousiaste top studenten dat aan de wereld wil tonen dat rijden met personenauto’s op zonne-energie geen toekomstmuziek is, maar vandaag al kan. Om zich volledig in te kunnen zetten voor dit project en het team hebben de studenten de studie een jaar aan de kant gezet. We zullen deelnemen aan de World Solar Challenge®, een competitie die ons en de auto 3000 km door de outback van Australie zal leiden. We komen steeds een stapje dichterbij onze duurzame toekomst; wij dragen daar graag een steentje aan bij met de ontwikkeling van een elektrische personenauto. In het eerste jaar van Solar Team Eindhoven staan er veel uitdagingen te wachten om aangepakt te worden. De gebruiksvriendelijke en comfortabele elektrische auto, die aangedreven wordt door zonne-energie (mag deels maar beperkt bijladen), zal van de grond af aan worden opgebouwd. Het ontwerp van de auto van de toekomst sluit aan bij de wensen van de moderne consument. De auto moet in staat zijn in één dag een gezin naar Frankrijk te vervoeren, bruikbaar zijn voor woon-werk verkeer en bovenal comfortabel zijn. De aanwezige kennis op de Technische Universiteit Eindhoven, gecombineerd met inzichten uit de hightech industrie wordt geïmplementeerd in het ontwerp, bij de productie en tijdens het testen. Deze samenwerking maakt de groep top-studenten tot een krachtig team dat zal participeren in de gloednieuwe ‘Cruiser class’. Dit is het begin van een traditie waarin het Solar Team Eindhoven succesvol deelneemt aan deze race in Australië en elk jaar de lat hoger legt. Ons enthousiasme voor techniek en een duurzame toekomst delen wij graag met anderen door actief contact te zoeken met het grote publiek via evenementen, activiteiten in de regio en voorlichting aan scholieren. Op deze manier laten we Nederland de waarde en mogelijkheden van duurzame energie zien en willen we anderen tot nieuwe innovaties inspireren. Overigens zijn een aantal onderdelen van de ontwikkeling van de auto, in de vorm van stages en afstudeerprojecten van de studenten. Info: facebook, twitter en de website.
  • TU/ecomotive. Het nieuwe TU/ecomotive is een team dat bestaat uit 7 enthousiaste Automotive bachelorstudenten die de uitdaging aangaan om een efficiënte nieuwe elektrische auto te bouwen. Als doel stellen wij deelname aan de Shell Eco Marathon van 2013. Uiteindelijk willen we echter met onze auto een goedkoper alternatief bieden voor elektrisch gelegenheids  vervoer. De Shell Eco Marathon is een wedstrijd die draait om energiezuinig rijden. Wij willen een elektrische tweepersoons auto bouwen die naast energiezuinig ook veel praktisch nut biedt. Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat de auto, eventueel als brommobiel, RDW goedgekeurd wordt. Het is een van ons meest belangrijke doelen om een realistisch voertuig neer te zetten dat niet zou misstaan in het hedendaagse straatbeeld. Eveneens is het een ambitie van ons om een auto te bouwen met materialen die voor de normale mens verkrijgbaar zijn. Behoudens misschien een chassis en de aandrijving, moet alles in de bouwmarkt te krijgen zijn. Zo zouden mensen zelf een elektrische auto kunnen bouwen en er zelfs een eigen carrosserie op verzinnen. Zo ontwikkel je een open-source project waarbij mensen hun ontwerpen kunnen uitwisselen. Interessant om te noemen is dat delen van dit project, onderdeel zijn van het 2de jaars programma van de bacheloropleiding Automotive. Info: facebooktwitter en de website.


Regelmatige updates en nieuwsfeiten kun je ook volgen op de facebookpagina van TUeAutomotive en op twitter. Onderwijsinformatie staat hier. De Automotive activiteiten zijn een onderdeel van het Smart Mobility Research Area van de TU/e.

2 thoughts on “Automotive Studenten Teams TU Eindhoven

  1. Pingback: Join the future of Automotive! « steinbuch

  2. Pingback: TU/e op Ecomobiel 2012, 9 en 10 oktober, Ahoy Rotterdam « Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s