De Automobiel 1920 vs 2020

Het is 1920. Mijn overgrootvader maakt de opkomst van de automobiel met verbrandingsmotor mee. De auto’s die elektrisch worden aangedreven van eind 19e eeuw en begin 20ste eeuw verdwijnen langzaam van het straatbeeld. De verbrandingsmotor is volwassen aan het worden. Mensen moeten wennen aan de stank en aan de herrie, maar het is ook wel stoer, een brullende auto besturen. Het is maar voor weinigen weggelegd om er een aan te schaffen. De techniek is bijzonder boeiend! Een verbrandingsmotor is een kleine chemische fabriek! Compleet met ontploffing, krukas, kleppen, mechanische regeling, koeling, filters. En allemaal compact en mobiel! Een geweldige tijd voor techniek. Creativiteit wordt benut om verschillende soorten motoren te ontwikkelen, en ook de techniek van de transmissie is belangrijk. Hoe krijg je bij elke snelheid het maximale koppel aan de wielen? Hoe zorg je dat de motor kan starten en rustig stationair loopt? Het onderhoud en de opleiding  van monteurs en reparateurs is ook belangrijk. Daar moet wel wat aan gebeuren, want steeds meer gebruikers brengen hun auto’s naar de nieuwe garages. De nieuwe technieken moeten worden onderwezen!

Het is 2020. We hebben vandaag de Tesla Model Z bekeken. Ik heb er ook even in gereden. Volledig elektrisch, helemaal van lichtgewicht biologisch afbreekbaar composiet, 1000 kg totaal gewicht, actieradius 800 km. Uiteraard volledig connected, voice controlled, e-reader in de voorruit. Erg gaaf. Het 3D display is erg mooi geintegreerd met het interieur, en de software services kun je zelf kopen vanuit de e-car internet site. Het is maar goed dat we zo’n tien jaar geleden begonnen zijn met de nieuwe Automotive opleidingen bij de Technische Universiteit Eindhoven. De automobiel van 2020 is een high tech systeem. De werktuigbouwkundige weet veel van de materialen en de voertuigdynamica. De banden vormen nog steeds het enige en essentiële contact tussen de auto en de weg. Maar de rest van de auto: die bestaat uit miljoenen regels software code, op een groot aantal gedistribueerde  rekenprocessoren. De draadloze verbindingen met de andere auto’s en de stoplichten zijn erg handig voor het veilig en energiezuinig rijden. De bestuurder is weer het centrale middelpunt van de ontwerpoverwegingen voor de moderne auto! De opleiding van de systeemarchitecten voor de high tech automotive industrie is een geslaagd idee gebleken: de nieuwe generatie ingenieurs is zeer gewild, ook bij de rest van de high tech industrie. Het kunnen ontwerpen van complexe, door de mens bestuurde, betrouwbare en duurzame systemen is een uitdaging. Techniek is nog nooit zo leuk geweest!

———

George F. Steinbuch was civiel en elektrisch ingenieur met een KMA opleiding. Hij was in het begin van de vorige eeuw actief als redacteur van het blad “de Auto” en tevens redacteur van het “technisch bijblad” van 1908-1914 bij de Kampioen van de ANWB. Hij heeft twee delen “de Automobiel” geschreven, die vanwege de didactische aanpak een standaard naslagwerk zijn geworden. De eerste druk is verschenen in 1922 (en deel 2 in 1926, na zijn dood), en vele herdrukken zijn gevolgd, later uitgebreid naar drie delen. De boeken zijn tot aan de jaren negentig van de vorige eeuw gebruikt op de technische autotechniek opleidingen in Nederland.

———

bovenstaand essay is ook gepubliceerd in de nieuwe Keuzegids Elektrisch Rijden

2 thoughts on “De Automobiel 1920 vs 2020

  1. Pingback: Autodeskundige ir. G.F. Steinbuch over linksrijden bij achterop komende trams (1914) « Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s