Een weekend met een Tesla Roadster

Vrijdag

Op vrijdag heb ik een Tesla Roadster (de laatste 40 (update 13-12-12: nog 15) zijn nog te krijgen in Europa!) opgehaald bij de Benelux vestiging van Tesla in Eindhoven. Mijn zoon Yuri had er al eens eens gereden voor het blad van de studievereniging Simon Stevin van Werktuigbouwkunde van de TU/e, dus die baalde behoorlijk dat hij terug moest rijden in onze Kangoo. Ik ben eerst naar de TU/e gereden, en kon mooi voor ons gebouw parkeren bij de oplaadpaal. Niet aangesloten, want de Tesla was helemaal vol geladen, met een range van 330km nog te gaan. Heel veel studenten kijken op als ik uitstap, blijven staan kijken, en maken foto’s, later op facebook verschijnen ze. Na een vergadering heb ik eerst met de secretaresses een rondje gereden, natuurlijk, in zo een auto is gender diversiteit belangrijk.

Daarna ben ik naar Tilburg gereden, onderweg spelend met regen (afremmen op de motor, kijken hoeveel kWh je terug kunt geven aan de batterijen) en natuurlijk versnellen. Dat is namelijk het leukst van deze auto: de versnelling is heel gaaf! Zo een vliegtuiggevoel in je rug. Maakt niet uit wat je startsnelheid is, werkt ook als je wilt inhalen bij 100 km/h. Ook een sport om te proberen met zo weinig mogelijk vermogen te rijden, bij ca 90 km/h  achter een vrachtwagen hangen, dan staat de wijzer bijna op ca 12 kW, als je dan versnelt vliegt het verbruik naar het maximum van 200kW (in de performance stand). In Tilburg aangekomen, op de parkeerplaats gezet, en later een voordracht gehouden over robots en autos en samenwerking in de Brainport regio, op een openingscongres van de infertiliteitskliniek van het Elizabeth Ziekenhuis in Tilburg. Het was allemaal een beetje uitgelopen, dus Jan-Jaap van de Wal moest even wachten :). Er was weer veel belangstelling voor de medische
robots, maar ook voor het rijden in een elektrische sportauto, en voor de Tesla Model S. Ik heb diverse mensen mijn blog gegevens gegeven zodat ze later nog eens kunnen lezen hoe goedkoop het is als je ZZP bent of in een maatschap zit.

Ik heb ook aangeboden aan het publiek om een testrondje met me mee te gaan, en er stonden een paar medewerkers van de kliniek buiten te wachten. Helaas was ik nog binnen aan het netwerken.

Teruggereden naar huis. De stand van de range was nog ca 200km, en na het eten dochter naar Eindhoven gereden, met open dak, maar dat was toch wel frisjes. ‘s Avonds de Tesla binnengezet, range nog ca 170 km. Aangesloten op een 16A stopcontact.

Zaterdag

‘s Morgens eerst gekeken of het opladen goed was gegaan, hij was nog niet helemaal vol, maar met een range van ca 300 km, genoeg voor vandaag. Eerst naar de markt in Helmond geweest met de Tesla, de groenten en fruit etc pasten net in de kofferbak. Later op de dag even naar de Open Dag geweest op de Automotive Campus. Met open dak, het was perfect weer, heerlijk zonnig. Het campus bezoek was een groot succes. Ik heb veel mensen laten kijken en een kort ritje mee laten rijden. Inez van DrivenbyHelmond vond het heerlijk, zie foto (ze doet dit om haar T shirt te laten zien: I am Driven!)! Ook heb ik weer een paar mensen mijn blog adres gegeven en ze later per email gelinkt aan de Tesla Benelux vestiging. Range was behoorlijk teruggelopen door al die korte ritjes versnellen en remmen, en dat laatste niet altijd op de motor…

Terug thuis de auto weer binnengezet en aan de stroom.

Zondag

Vandaag veel regen, even gekeken of de aansluiting geen kortsluiting gaf, maar dat was prima. Helemaal opgeladen (range 349km geeft de meter aan), terwijl ik later op de snelweg rijd even een foto gemaakt van het display, nu nog 338km. En voor de mannen de truc: laat je vrouw rijden! Inge rijdt naar de TU/e toe, op weg naar de TU/eXperience day (open dag), in het kader van de Dutch Technology Week. Aan het begin zegt ze nog: ” ik ga niet zo hard als jij hoor”, en ik zeg maar even niks. En ja hoor, al snel ontdekt ze de power van de Tesla Roadster, en versnelt en vertraagt en versnelt. Helemaal overtuigd! Het gaat niet om snelheid, het gaat om versnelling. Pure mechanica.

Op de TU/e aangekomen, parkeren we de Tesla naast de Fisker Karma van Ruud Koornstra, die de hele dag vrijwel doorlopend een college geeft over duurzaamheid. Mijn  vrouw gaat naar hem luisteren, ik ga met de Tesla nog wat mensen buiten blij maken. Na @julinka van nr42 en van de QuizNight-XL en ook @PaulineHoen en Anget ook een aantal kinderen laten voelen wat elektrisch rijden betekent. Met een jongen uitgerekend dat  in 3,3 s naar 100 km/h dus ongeveer 1g (10m/s2) versnelling is, dat voel je dus in je rug! Studio-040 rijdt ook nog even mee, en krijgt maar net de camera mee in de auto.

Voldaan rijden we weer naar huis, Inge aan het stuur weer, spelletjes spelen met macho mannen in BMWs die ons niet bijhouden :). Daarna nog een rondje met de buurman. Nu ga ik de Tesla even poetsen, zodat hij er weer mooi uitziet.

5 thoughts on “Een weekend met een Tesla Roadster

  1. Pingback: Mijn eerste IRL ervaring met de Tesla Model S « Steinbuch

  2. Pingback: Mijn eerste rij-ervaring met de Tesla Model S « Steinbuch

  3. Pingback: Een ochtend als verkoper bij Tesla Eindhoven | Steinbuch

  4. Pingback: Een weekend met een Tesla Model S – deel 3 | Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s