De nieuwe spin-off van de TU/e op het gebied van medische robotica, Medical Robotic Technologies (MRT) stond weer goed in de schijnwerpers: op het nationale Health Valley Event 2012 heeft ir. Maarten Beelen de Pitch Award gewonnen met deze 1 min pitch. Eerder op de dag had hij al een voordracht gehouden over de activiteiten van MRT B.V., in het bijzonder de oogchirurgierobot. Maarten Beelen is inmiddels ook verkozen tot een van de 10 pitches bij TEDxBinnenhof, als vertegenwoordiger van het topgebied High Tech Systems! Hier staat zijn inspirerende lezing, en hier staat een interview naar aanleiding van TedxBinnenhof. Maarten is afgestudeerd bij onze CST groep op het ontwerp van krachtterugkoppeling voor Sofie, de robot voor minimaal invasieve buik- en borstholte operaties. Sofie is ontworpen door dr. Linda van den Bedem. Linda is vorig jaar, op basis van haar proefschrift over Sofie, verkozen tot Simon Stevin Gezel 2011 op het STW jaarcongres.
Onlangs kreeg ik het McGraw-Hill “Yearbook of Science & Technology 2012” in handen. En jawel: bij de R van Robotic Surgery, liefst 3 pagina’s van onze hand over Sofie! (pp.226-228).
Het bedrijf MRT is in december opgericht met als doel om de researchresultaten van onze CST groep op het gebied van medische robotica naar te markt te brengen. De directeur is dr. Gerrit Naus, die is gepromoveerd op het gebied van Automotive regelingen. Hij geeft hier een pitch voor de Accenture Innovation Award 2012. Naast Maarten Beelen, werkt ook dr. Thijs Meenink in het jonge bedrijf. Thijs is vorig jaar gepromoveerd op de (slave) robot voor oogchirurgie, waarvan hierboven een foto is te zien met prof. Marc de Smet, oogchirurg, die voor het eerst een vliesje afpelt van een kippenei. Hij was zeer onder de indruk van de nauwkeurigheid die hij nu kon bereiken, vanwege de schaling van beweging tussen master en slaven. Thijs laat ook zien hoe het systeem kan worden geïnstalleerd.
Dit zijn mooie video’s van de oogrobot en van Sofie. Dit jaar zijn we ook gefilmd voor het programma BBC Horizons, en dat is in het weekend van 26/27 mei 2012 uitgezonden via BBC World. Momenteel is MRT B.V. aan het onderzoeken met welke partners we verder willen. Dan gaat het over de marketing/verkoop, productie, software en optica competentie, en geld natuurlijk. Ik vind het erg leuk en spannend om het zo mee te maken, en ik ben er van overtuigd dat we iets moois in handen hebben!
De aanleiding om met medische robotica te beginnen, kwam voor mij bij mijn overstap van Philips naar de TU/e in 1999. Al snel werd ik door prof Jan Janssen en prof Bas de Mol uitgenodigd iets te vertellen bij de medici over mechatronica. Zij beiden hebben mij gestimuleerd om met medische robotica te beginnen. De kracht van onze regio, het systeemdenken en de mechatronica, daar zijn we nr 1 mee in de wereld. Dan is het vreemd dan we de onderliggende competenties op het gebied van construeren en regeltechniek en slimme software, niet benutten en toepassen ook bij medische robots. In de heerlijke vrijheid die ik voelde als onderzoeker en hoogleraar op de TU/e, na mijn werk bij Philips, ben ik eerst met afstudeerders begonnen, nu dus ruim 10 jaar geleden. We zijn gestart met Smart Memory alloys (SMA’s), maar dat bleek te langzaam voor de bouw van instrumenten. Nadat topconstructeur dr. Nick Rosielle in mijn groep was gekomen, zijn we begonnen met de eerste AIO (Linda) die een succesvolle STW aanvraag deed. Ook hebben we een tweetal afstudeerders gehad op het gebied van een master/slave voor katheterisatie. Vervolgens zijn dr. Ron Hendrix (groep van prof Henk Nijmeijer) en dr. Thijs Meenink begonnen en inmiddels gepromoveerd op resp. het ontwerp van de master en de slave voor de oogchirurgie toepassing. Een nieuwe toepassing waar we mee bezig zijn is plastische (reconstructieve) chirurgie, met promovendus Raimondo Cau. Met afstudeerders zijn we aan het kijken naar instrumenten voor oor implantaten. Ook werken we aan de krachtterugkoppeling van een naald voor puncties.
Zinvol onderzoek doen op dergelijke gebieden kan niet zonder het probleem echt goed te snappen. Aan het begin van elk project starten we dan ook met een intensieve consultatie van specialisten in het toepassingsdomein. Voor het onderzoek op het gebied van medische robotica krijgen we erg veel hulp en steun van prof. Broeders, prof. Maessen, prof. van der Hulst, prof. de Smet, prof. Grolman en drs. van Oosterhout. Het is aan ons ingenieurs om de vertaalslag te maken, en medici die met ons meedenken zijn onmisbaar in dit proces!
Meer informatie over Medical Robotic Technologies B.V. is te vinden op http://www.medicalrobotictechnologies.nl, en twitter @medrobtech.
Reblogged this on CST Blog.
Pingback: Collegegeld Techniek Opleidingen 0€! « steinbuch
hier de link naar het Volkskrant artikel van zaterdag 2 juni 2012
teaser van RTLZ http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/25/tedx-binnenhof-hoe-innovatief-is-nederland.xml
Pingback: PrecEyes doet mee met de Accenture Innovation Award « Steinbuch
Pingback: Nieuwe microchirurgierobot | Steinbuch
Pingback: Preceyes wins Euretina Innovation Award | Steinbuch