Een historische week in de automotive: het kantelpunt. Een stille aardverschuiving?

Gastblog door Tomas Friedhoff.

Met geschiedenis is het altijd lastig te bepalen wanneer er nou exact een “waterscheiding”, een “game-changing” event plaatsvindt. Vaak realiseren we ons na afloop pas de impact van iets wat ons aller dagelijkse leven, toekomst en de manier waarop we die inrichten beïnvloedt.  Deze week werd gekenmerkt door een aantal nieuwsfeiten die op zichzelf al indrukwekkend zijn, maar als je de optelsom maakt, een gigantische invloed heeft op hoe we gaan wonen, werken en leven.

Er waren 3 grote events, die gezamenlijk stevig ons vervoer opschudden. Laat de combinatie v/d 3 afzonderlijke aankondigingen even op u inwerken (zie links):

WSJ 19/07:  EU beboet truckfabrikanten, die 90% v/d trucks maken: E3 miljard

WSJ 20/07  Truckfabrikanten & Uber krijgen concurrentie v. Tesla & SolarCity

WP 21/07 Reeks auto (varierend van Ford tot Tesla) & energiebedrijven zoals Duke Energy (+ andere utilities) bouwen fijnmazige infrastructuur io..v Obama

Toen ik met Professor Steinbuch interessante discussies had over de omvang van en significantie van deze omwenteling, bezonk pas echt goed wat voor impact dit op ons leven gaat hebben. Ik ben 29. Ik ben opgegroeid met dieselauto’s, gas uit het fornuis, kolencentrales en letterlijk olie als smeerolie van onze economie.

Pas de laatste 5 jaar, doordat Tesla de traditionele autofabrikanten uitdaagde (en vele elektrische start-ups in hun kielzog: inmiddels meer dan een dozijn), zijn de ontwikkelingen richting een zero-emission & zero-carbon economie pas echt op gang gekomen.

Deze week werd in mijn ogen voorgoed een streep gezet achter het diesel-verleden en de genadeklap gegeven, aangejaagd door het succes van Tesla en de gigantische nasleep van het VW-schandaal. De toekomst is zero-emission!

Ik zeg bewust zero-emission, want waar mijn jeugd ook bestond uit de Jetsons, voelt het nu alsof we eindelijk het tijd van de Flintstones in aan het ruilen zijn voor dat van de Jetsons. Millenials verwachten en eisen van van hun werkgevers dat ze niet alleen een CSR policy hebben, maar dat ze een holistische visie op duurzaamheid hebben. YP’s dagen hun bazen uit sneller te innoveren. De gemiddelde leeftijd bij Tesla is 29: jong, gepassioneerd talent, gekoppeld aan  zeer ervaren krachten en de werelds beste experts. Bijv. Jerome Guillen, oud-VP bij Tesla, is terug en heeft al een eerste ontwerp van vrachtauto & pick-up klaar. (NB het plaatje hieronder is niet een officieel plaatje van Tesla!)

tesla truck

 

Alle bovenstaande ontwikkelingen vallen nu tegelijk, en worden gecombineerd met het besluit van het Witte Huis om $4.5 miljard beschikbaar te maken voor het aanleggen van een grootschalige, fijnmazige elektrische infrastructuur, en hiermee de bedrijven het laatste zetje geeft. En de benodigde investeringszekerheid bied die bedrijven zoeken, alsmede de consument helpt van de stuiptrekkingen van range-anxiety af te komen.

Dit filmpje vat de reactie in de Boardrooms bij bedrijven die nog een stevige inhaalslag moeten maken in de transitie naar zero-emission mooi samen:

De milliondollar question is: waar komen DAF, MAN, IVECO, Renault & Daimler aan full-electric mee nu Tesla hun oligopolie stevig verstoort ? En zijn ze er klaar voor?

M +31 (0)6 4286 3480 (work)
M +31 (0)6 546 56 209 (private)

 

2 thoughts on “Een historische week in de automotive: het kantelpunt. Een stille aardverschuiving?

  1. Weet niet of deze presentatie bekend is, maar het einde van fossiel is natuurlijk een belangrijke aanjager voor deze ontwikkeling. Dat proces is in een versnelling aan het raken en daar heeft Jeremy Leggett een prachtig boek over geschreven, dat onlangs door Maurits Groen in het Nederlands is uitgebracht. Hier een lezing over dit onderwerp tijdens de boekpresentatie: https://www.youtube.com/watch?v=-pH4vHytGO0

    • @Erik Boele-de Zeeuw Dag Erik, ja zeker, had het voorrecht ook bij het 2e deel van de Amsterdam Smart City conference (de boekpresentatie) aan te schuiven en had daar graag ook nog gesproken met de Smart City voorbeelden uit Saudi Arabie (Yabu) omdat wat ik daar van kon vinden het een grote industriele hub in Saudi Arabie was, die dus van petrochemisch naar renewable aan het overstappen was. Hij had ook een aantal zeer interessante bronnen & slides over de hoeveelheid debt in de fossiele industrie (en dat is volgens mij nog exclusief de fossiele autobedrijven): dat was E3 triljoen, oftwel 3000 miljard! Zie ook een artikel (een van de meest gelezen FD artikelen van dit jaar, bovendien 3000+ online shares, wat zeer ongebruikelijk is voor het FD (meestal circa 30): http://fd.nl/morgen/1143083/schone-energie-zal-de-olie-en-autowereld-vermorzelen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s