Morgen is er een grote delegatie uitgenodigd om met de tweede kamer commissie te spreken over de verdere uitrol van elektrisch rijden in Nederland. Ik zal op deze blogpost alle relevante links verzamelen.
Allereerst zijn er de readers die zijn samengesteld door alle partijen die zijn uitgenodigd. Hier kun je die readers downloaden. Op die site zijn ook de deelnemers vermeld.
Naar aanleiding van de Motie de Groot is er een rapport met aanbevelingen opgesteld door het Formule E Team, en dat rapport is hier te downloaden, evenals de reactie van de minister aan de Kamer. Kernboodschap: we moeten nu de particuliere (niet slechts de zakelijke) markt stimuleren, bv dmv een aanschafpremie (zoals ook in Belgie, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, en USA), we moeten de tweede hands markt stimuleren, bv dmv een €1000 laadtegoed, en we moeten betere voorlichting gaan geven.
Gisteravond had RTL Nieuws een item hierover. Morgen bericht BNR radio.
Mijn eigen stuk laat zien dat we in een hele snelle transitie zitten. Zie de boodschap van KPMG hieronder (dit is een jaarlijkse survey onder 2500 top executives in de Automotive industrie, wat zij verwachten over 5 jaar); kijk naar de enorme omslag van 2015 naar 2016!
Ook zal ik binnenkort een aparte blog met links gebruiken om de 10 mythes te weerleggen.
10 mythes rondom elektrisch rijden (alles hieronder is ONZIN)
6. We moeten kiezen tussen elektrisch en waterstof
7. Batterijen kunnen niet tegen snelladen
8. Batterijen worden snel ‘te oud’ en belasten daarna het milieu
Super gaaf! Zal je blog de komende tijd even volgen, ben zeer benieuwd naar de uitkomst van deze bespreking.
Ik ben heel benieuwd of je ook ingaat op de infrastructuur die nodig is om de auto’s op te laden. Als je in een rijtjeshuis woont zonder eigen oprit (vaak het geval in Nederland) mag je geen laadpaal in je tuin zetten omdat de meeste gemeentes geen draden over de stoep wil hebben. Lijkt me terecht. Dat betekent dus dat je bent aangewezen op openbare laadpalen.
Gaan we in de toekomst, als iedereen een elektrische auto zou hebben, alle parkeerplaatsen dan voorzien van een oplaadmogelijkheid? Mijns inziens is dit een van de grootste show-stoppers bij de introductie van elektrisch rijden in Nederland, echter er wordt nauwelijks aandacht aan dit aspect besteed.