Een dag mee met Urgenda’s Climate Miles

Het is nu zondagavond, en Inge en ik zijn gisteren teruggekomen van een dag meelopen met de Climate Miles tocht georganiseerd CUP1DI6WoAAyrmgdoor Urgenda. We liepen maar een dag mee, op de vrijdag in het noorden van Frankrijk, maar de beelden blijven in ons hoofd komen. Gedurende de dag hebben we heel veel interessante mensen ontmoet en ideeën uitgewisseld. We hebben nog meer respect en bewondering gekregen voor Marjan Minnesma en de anderen van Urgenda die dit georganiseerd hebben, en ook zijn we vol respect voor diegenen die de hele reis meelopen. Het is een zwaar schema: elke dag, weer en wind, om 09:00 vertrekken en doorlopen met wat pauzes tot ca 17:00 uur, meestal ruim 25 km. Voor de goede zaak!

Wij vertrokken op donderdagavond ca 21:00 met onze auto naar Nivelles (onder Brussel), waar een Supercharger staat. We reden via Urmond, want ik was die dag al op en neer geweest naar Arnhem, Eindhoven en weer naar Den Bosch, dus de slimme IMG_9547.JPGnavigatie leidde ons via een tussenstop om 20 minuten bij te laden in Urmond. In Nivelles lekker geslapen en ontbeten en om 09:00 vertrokken met 380 km weer als range. Om 10:30 precies kwamen we vrijdagochtend aan in Fresnoy-le-Grand, alwaar de hele groep zich in een echt Frans cafe liet voorzien van heerlijk expresso. Onze SiMOne lieten we achter in het dorp (met ca 230 km range), om samen mee te lopen. Deze 20ste wandeldag van The Climate Miles was het aan mij de eer om de Mijlpaal te slaan. Mijn statement (mede gebaseerd op deze IMG_9567.JPGuitstekende blogpost van twee van onze TU/e studenten):

100% zero emissie rijden of gereden worden voor iedereen vanaf 2025!

Daarna zijn we doorgelopen naar de lunch in een sporthal in het plaatsje Fonsomme, waar de burgemeester ons welkom heette en twee wethouders heerlijke soep inschonken. Overigens was ik erg blij CUQMjQ6WsAAuB5Emet de verwarmingsblazers, want ik was helemaal doorweekt geregend, ik dacht dat mijn stoere hoed mij wel zou redden tegen de regen. Ik heb na een uurtje in de regen toch maar een paraplu geleend. De tocht ging verder, maar zonder mij, want de heren van de NOS hadden zich erg verheugd om met mij een rapportage te maken over elektrisch rijden. Dus zijn we teruggereden naar de Tesla. Natuurlijk was mijn eerste vraag aan de drie NOS heren, of zij al een Tesla dan wel elektrische ervaring hadden. Nee dus, dat geeft mij dan altijd de nodige voorpret. Aldus stapten ze in en stelde de cameraman vanuit de achterbank zijn enorme camera scherp. Na mijn waarschuwing trapte ik het stroompedaal diep in. De cameraman moest zich schrap zetten om er nog een redelijk stabiel beeld uit te halen. Ik genoot er weer van! Vervolgens zijn we nog zo’n twee uur aan het filmen geweest, waarbij ik ook de presentator Sander de Kramer even het stuur gaf. Dat vond hij wel heel gaaf.  Hier staat de uitzending bij NPO2 Mijlpalen voor Parijs van die dag.

CUQVqZjUYAE7cZcVanaf de thee locatie heb ik weer meegelopen met de groep tot aan het eindpunt in Saint Quentin. Onze auto werd naar het hotel gereden door een van de meelopers die last van zijn knie had. Na zo’n tocht ben je blij dat je er bent, en dan heb ik nog maar de helft van de km van de anderen gelopen….

Na het eten was er de Walk Show, waarin ook de impressie van deze 20ste dag (Sfeerbeeld, vanaf 0:58) en de Poppenkast (vanaf 21:39; leuk idee! Starring Inge!), zie hieronder.

Alle andere uitzendingen van Urgenda staan hier.

We hebben heerlijk geslapen, het is zo lekker om je voeten en benen dan op bed te leggen! De volgende ochtend hebben we gezellig ontbeten met zijn allen, en om 09:00 stond de groep helemaal klaar, met nieuwe gasten er bij in de snijdende kou, maar gelukkig vandaag zonder regen. We hebben ze uitgezwaaid, en zijn zelf ook terug naar huis vertrokken. De Tesla navigatie leidde ons nu via Lille terug, want we hadden niet genoeg om direct terug te gaan naar Nivelles (159 km), er was immers heel wat km range gebruikt tijdens het NOS interview!

We zijn blij dat we gegaan zijn. Het was stimulerend en gezellig en leuk. Urgenda en Marjan verdienen onze aandacht en steun, we moeten sneller naar een duurzame samenleving. Dat kan, maar we moeten wel opschieten!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s