De Slimme Scheurkalender 2016

De Slimme Scheurkalender 2016 was los te koop bij:
Samengesteld door Maarten en Inge Steinbuch!
 deslimmescheurkalenderin folie
Motivatie

Wist je dat maar liefst 1 op de 12 wereldwijd nieuw verkochte auto’s een duwband (CVT) heeft uit Tilburg, gebaseerd op de uitvinding ‘het pientere pookje’ van DAF? En wist je dat je met de nieuwste elektronenmicroscoop van FEI uit Eindhoven details kunt zien die 0,00000000005 m groot zijn, terwijl je beweegt met 20 nm/s. Die snelheid is gelijk aan dat je er ruim een jaar over doet als je aan tafel zittend één stoel opschuift. En wist je dat TU/e studenten 625 km op één batterijlading met een Tesla Model S hebben gereden?

We zijn in 2011 uitgeroepen tot slimste regio ter wereld. En terecht. Onze regio is uniek. En we mogen dat best nog duidelijker vertellen. Ik zeg vaak: “we zijn de beste, maar niemand weet dat”. Dat komt wellicht door onze Brabantse (Nederlandse) inborst: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. De afgelopen paar jaar doen we dit wel al veel beter dan daarvoor. Maar De Slimme Scheurkalender gaat een stapje verder: elke dag een weetje om trots op te zijn!

doos

De Slimme Scheurkalender 2016

Elke dag een bijzonder feit op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie, een feit om trots op te zijn, of gewoon leuk te vinden. In de eerdere blogpost Holland High Tech Facts staan al een aantal voorbeelden. Ook worden in De Slimme Scheurkalender 2016 de data toegevoegd van bv de Dutch Technology Week, van de unieke QuizNightXL, van de Dutch Design Week, de RoboCup 2016 finale, de opening academisch jaar etc etc.

Er zijn ook nog weetjes die ik niet weet: bijvoorbeeld zou ik wel willen weten hoeveel gloeilampen Philips in totaal in zijn bestaan heeft gemaakt. Als je wilt helpen met leuke feiten en weetjes: email gerust naar content@deslimmescheurkalender.nl! Wellicht gebruiken we dat dan voor de 2017 editie als die er gaat komen (eerst kijken hoe iedereen de 2016 versie ervaart!).

Samen met David van Iersel van 24U Media (onderdeel van 24 uur in bedrijf) geven we de tweetalige (NL/ENG) scheurkalender uit. Een aanzienlijk deel van de opbrengst zal besteed worden aan het stimuleren en motiveren van jong technisch talent. Voor dit jaar is de keuze gevallen op sponsoring van studententeams, en een gift aan Stichting Techniek Promotie.

Meer informatie over De Slimme Scheurkalender 2016 staat in deze flyer.

Heb je nog ideeën of vragen: email ons op info@deslimmescheurkalender.nl.

Persberichten:

Eindhovens Dagblad 9 december 2015

TU/e Cursor , blz 6/7 dec 2015

5 thoughts on “De Slimme Scheurkalender 2016

 1. Hi Maarten, Geweldig!

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  Op 26 aug. 2015 om 23:07 heeft Steinbuch <comment-reply@wordpress.com> het volgende geschreven:

  Steinbuch posted: “Wist je dat maar liefst 1 op de 12 wereldwijd nieuw verkochte auto’s een duwband (CVT) heeft uit Tilburg, gebaseerd op de uitvinding ‘het pientere pookje’ van DAF? En wist je dat je met de nieuwste elektronenmicroscoop van FEI uit Eindhoven details kunt z”

 2. Gefeliciteerd met de Slimme scheurkalender, deze is goed voor de innovatie.
  Je schrijft: We zijn in 2011 uitgeroepen tot slimste regio ter wereld.
  Het is alleen jammer dat we dat eigenlijk niet zo goed en niet zo vaak vertellen.

  Mogelijk komt dat door het dunning-krugereffect, dit is een psychisch verschijnsel. Het treedt op bij incompetente mensen die juist door hun incompetentie het vermogen missen om in te zien dat hun keuzes en conclusies soms verkeerd zijn. Incompetente mensen overschatten nogal eens hun eigen kunnen, en daardoor wanen ze zich bovengemiddeld competent.
  Mensen die werkelijk bovengemiddeld competent zijn, hebben daarentegen de neiging hun eigen kunnen te onderschatten. Uit wikipedia.

 3. Pingback: Enquete Slimme Scheurkalender | Steinbuch

 4. Pingback: De Slimme Scheurkalender 2017 komt er! | Steinbuch

 5. Pingback: Bestelinformatie “De Slimme Scheurkalender 2017” | Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s