Op weg naar schoon vervoer; een plan voor schoon en zuinig rijden van GroenLinks

liesbethVandaag presenteert Liesbeth van Tongeren van GroenLinks een nieuw plan voor schoon vervoer. Volgende week zal het plan worden aangeboden aan minster Kamp en staatssecretaris Mansveld. Hierbij de volledige tekst van het vijfpuntenplan van GroenLinks.

********************************************

GroenLinks presenteert een vijfpuntenplan voor de auto van de toekomst. Nederland kan dé koploper in schoon en duurzaam autorijden worden. Meer schone en zuinige voertuigen de weg op, een efficiëntere rijstijl voor alle chauffeurs en gerichte groen industriebeleid zijn onderdeel van het plan. Schoon vervoer is goed voor het milieu en onze gezondheid, spaart geld, stimuleert innovatie en is een stap naar een echt duurzame economie. Daar profiteren we nu en in de toekomst van.

De mogelijkheden voor schone mobiliteit en een groene economie liggen voor het oprapen. Helaas zitten de kansen die schoon vervoer biedt bij dit Kabinet in de dode hoek. Met dit plan brengt GroenLinks kansen voor de groene vervoerssector weer in het volle zicht.

 • Het kabinet moet de doelstelling van 200.000 elektrische auto’s in 2020 bevestigen met een vernieuwd concreet stappenplan. Deze doelstelling lijkt uit het blikveld van het kabinet verdwenen. Dat is jammer. Elektrisch vervoer zou weer helder op het netvlies van minister Schultz en stas Mansveld moeten staan.
 • Het Nieuwe Rijden verdient een nieuw leven. De brede publiekscampagne rond Het Nieuwe Rijden was een ongekend succes.  Door Het Nieuwe Rijden besparen automobilisten brandstof (en dus geld) en blijft de lucht schoner. Daarvoor zijn wel trainingscursussen en publiekscampagnes nodig. De campagne lijkt echter stilletjes van de agenda van minister Schultz verdwenen. Een nieuwe publiekscampagne kan ervoor zorgen dat de traditionele benzine- en dieselauto’s zuiniger gebruikt worden. Eigenaren van hybride auto’s en auto’s met moderne start-en-stoptechnologieën kunnen hun auto’s optimaal gaan gebruiken.
 • Er zijn concrete mogelijkheden voor een Green Car Valley in Zuid Nederland. Rijk en provincie kunnen de ontwikkeling en productie van elektrische en schone vervoersmiddelen in dit gebied gericht faciliteren. Zuid Nederland kan een high-tech regio worden, vergelijkbaar met Silicon Valley, gespecialiseerd in de innovatie, ontwikkeling en productie van schoon vervoer. Met onderzoeks- en opleidingsinstituten en een groeiende sector van toeleveranciers van zuinige auto-onderdelen liggen er  binnen het auto-cluster in Zuid-Nederland volop kansen.
 • Innovaties in schoon vrachtvervoer verdienen meer aandacht. Een bedrijf als Siemens bijvoorbeeld is bezig met de ontwikkeling van dieselvrachtauto’s die net als trolleybussen ook op elektriciteit van een bovenleiding kunnen rijden. Die de vrachtwagens stoten per rit minder uitlaatgassen uit en er kan handig gebruik gemaakt worden van goedkope piekstroom van bijvoorbeeld windmolens P. In de haven van Rotterdam rijden veel vrachtwagens allemaal hetzelfde traject van de Maasvlakte naar de A15. De haven zou daarmee een ideale proeflocatie kunnen zijn om deze innovatie te testen. Al eerder vroeg GroenLinks aandacht voor de ‘sidewing’ van Ephicas. Een manier om luchtvaart technologie in te zetten om 5-10% brandstof te besparen bij vrachtauto’s.
 • Vrachtvervoer in de grote steden kan een stuk schoner en stiller. Bedrijven die de binnensteden bevoorraden kunnen  verleid worden om een elektrische vrachtwagen aan te schaffen. Als bijvoorbeeld honderd bestellingen worden verzameld, kunnen elektrische vrachtwagens voor het eerst op de lopende band worden geproduceerd in plaats van per stuk; bijv. bij DAF in de Green Car Valley. Dit scheelt een kwart van de kosten. Productie en het gebruik van vrachtwagens zonder uitlaatgassen komt dan in een stroomversnelling. Omdat dieselvrachtwagens nogal vervuilend zijn wordt de lucht in de grote steden schoner en ook is dit vervoer veel stiller.

groen links

********************************************

Naschrift van mij: ik ben blij met het initiatief van GroenLinks. Elektrisch rijden lijkt wat weggestopt in de innovatieagenda’s, een beetje bij HTSM en via smart grids ook bij Energie. Terwijl er belangrijke economische voordelen te behalen zijn en ook grote duurzaamheidswinst. Een paar inhoudelijke opmerkingen bij het plan: ik denk dat de Euro6 normen de dieselmotoren heel erg schoon maken, maar dat lokale CO2 uitstoot natuurlijk slechts wordt weggenomen door elektrisch rijden.  Ook denk ik dat de nieuwe elektrische bus van VDL, de Citea Electric, en ook de elektrische bus van Ebusco, best hadden mogen worden genoemd in het stuk, ipv de verwijzingen die er nu in staan. Ook is het Formule E Team bezig met een nieuw plan voor de komende paar jaar, dus dat valt mooi samen met dit initiatief van GroenLinks. Ik heb Liesbeth uitgenodigd om een bezoek aan onze regio te brengen en samen verder te discussiëren hoe we een en ander in de versnelling kunnen krijgen.

5 thoughts on “Op weg naar schoon vervoer; een plan voor schoon en zuinig rijden van GroenLinks

  • Bij de huidige EU mix van elektriciteit heeft een Tesla Model S 25% CO2 uitstoot tov een BMW5 serie, en 50% als je de totale productie van beide auto-types meeneemt. Kun je nagaan als je zonnecellen gebruikt!

 1. Tja, Schoon vervoer in steden; oh, oh, oh, wat een bolle retoriek:
  Vrachtvervoer in de grote steden kan een stuk schoner en stiller.
  Bedrijven die de binnensteden bevoorraden kunnen verleid worden
  om een elektrische vrachtwagen aan te schaffen.

  Click to access Op%20weg%20naar%20schoon%20vervoer_0.pdf

  Maar waar wringt het in de bocht? Waarom kan GroenLinks na 120 jaar elektrisch vervoer in Nederland ondernemers daartoe niet verleiden, afgezien van de mannen van de SRV, van je hieperdepiep hoeree in hun elektrische Spijkstaal kar?…
  Luister en huiver hoe dat anno tweeduizend-nu gaat in het fossiele Walhalla:
  In Enschede wordt over twee weken met de Cargohopper het binnenstaddistributiesysteem in gebruik genomen. Ondernemers worden vanaf het transportcentrum meerdere keren per dag bevoorraad. De wagen neemt emballage en afval weer mee terug.
  Vertraging door uitblijven kenteken
  De zogenoemde Cargohopper werd twee jaar geleden al aangekondigd en zou vorig jaar ingezet worden maar kreeg van de Rijksdienst voor het Wegverkeer RDW maar geen kenteken.
  De trekker op zonne-energie moet voldoen aan Europese eisen en dat betekent dat hij zoveel vermogen en remkracht moet hebben dat hij ook in de Alpen zou kunnen rijden. Dat vroeg om aanpassingen en die zijn inmiddels aangebracht en goedgekeurd.
  Inderdaad, licht-, middel- en donkergroene lezers: Dorknoper, symbool van ons conservatisme. Bureaucratia Megalomanica Neerlandica trok aan de noodrem; het hele schone rijden mocht in Nederland in een $helltreinvaart het ravijn in donderen:
  Volgens regeltjes van de Rijksdienst voor het Wegverkeer mocht de cargohopper slechts 20 kilometer per uur rijden. Om harder te mogen rijden moet het remsysteem worden aangepast. Maar dan krijgt de cargohopper toch geen vergunning van de RDW om op de weg te rijden. De oplossing: via de TÜV in München lukt het wel. Die keurt de cargohopper, verleent een kenteken waarna conform Europese richtlijnen de RDW het Duitse kenteken moet omwisselen in een Nederlandse.
  Het duurt al met al een jaar om dit te regelen.
  http://www.tubantia.nl/regio/enschede/schoon-en-stil-door-de-binnenstad-1.3818488?ref=search_form

  Met dank aan onze Duitse buren waar de lucht al jaren 90% schoner is dan boven Nederland, wereldkampioen ‘fossiel’ verbranden en daardoor lucht vervuilen: http://www.temis.nl/airpollution/no2col/data/omi/2013/10/no2total20131013_r9.png

  In ieder geval heeft een voertuig dat op 100% duurzame zonnestroom rijdt -dus NIET op ‘openbare’ stroom uit Europa’s smerigste stopcontact met 89% fossiel opgewekte stroom- 608 gram CO2/kWh minder CO2-emissie:
  voor een Tesla met een verbruik van 0,11 kWh/km is dat dus 67 gram CO2/km (ter plaatse van de centrales) of 0 gram CO2/km bij laden op 100% zonne- of windstroom. (Niet vervuild met 9x méér steenkolen-, aardgas- en andere niet-schoon opgewekte stroom in ons stinkend smerige, openbare net)

  Dames en heren groen, paars, rood en blauw gefopte idealisten:
  voor schoon vervoer moet u bij uw polineuzelaars zijn, de RDW tot de orde roepen!
  De techniek is er al lang: al 120 jaar geleden reed het 1e elektrische voertuig door Groningen. Al 100 j geleden reden ATAX taxi’s in Amsterdam elektrisch. De gyrobus, waterstofbus en trolleybus: vooroorlogse realiteit, slechts in het commerciële ravijn gekiept door onwillige Oliegarchen en slaafse Nederlandse politici.
  Niet voor niets rijden 100% elektrische bussen in Nederland op een Waddeneiland:
  dat kan daar ongestraft, want onze Polineuzelaars hebben koudwatervrees!

 2. Goede ideeën. Ik probeer al een tijdje zuiniger te rijden, gewoon door mijn rijstijl aan te passen en door minder de auto te pakken. Ik hoef veel minder diesel te tanken en dat scheelt in de kosten en het milieu!

  • een plan voor schoon en zuinig rijden van GroenLinks GroenLinks presenteert een vijfpuntenplan voor de auto van de toekomst

   Zég dan gelijk dat je geen zin hebt in het OV, de fiets of lopen: Nu al presteren Nederlandse gaspedaal klompendansers en filetelisten het om per km vervoersprestatie 35% méér fossiele brandstof er door te blazen dan onze Oosterburen… schoon en zuinig rijden door GroenLinks: zelfs elektrische auto’s brengen het op de Nederlandse pannenkoek 30% minder ver dan in Duitsland: http://www.danzei.de/wp-content/uploads/2014/08/AMS-Challenge_Reichweite_Uebersicht.jpg Als brandstof > € 10/l komt, niet fiscaal aftrekbaar of door de baas vergoed:

   Misschien dat we dán Groen Links en Rechts wat minder verstikken in de zure regen van ons luie konten gedrag!

   Faith, Hope and Love. But the greatest of them all is Love. St. Paul, 1 Cor. 13

   Date: Mon, 1 Sep 2014 10:22:15 +0000 To: cohnpaul@hotmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s