Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m sept 2013

Hier de nieuwe cijfers elektrisch vervoer t/m september 2013. Totaal nu 11687 EV en PHEV auto’s in Nederland op kenteken, en daarmee zien we de verwachte versnelling: de Outlander is uitverkocht (ca 10000), de Volvo V60 PlugIn Hybrid (ca 1000) is uitverkocht, de volledig elektrische Tesla Model S is voor dit jaar uitverkocht (ca 1300). De BMWi3 komt ook te koop. De fiscale regels van nu helpen daar natuurlijk bij. Het is zaak dat we voor volgend jaar ook een gezonde fiscale prikkel hebben. De markt zit nog steeds in een erg vroege fase!

De cijfers die hier getoond worden zijn samengesteld door Agentschap NL, in opdracht van het ministerie van EZ. Meer informatie komt op deze website.

fig 1 sept 13

In tabel vorm:

fig 2 sept 13

FEV=Full Electrical Vehicle, ook wel BEV Battery Electric Vehicle; E-REV/PHEV = met range extender en Plug-in Hybrid EV.

Dit zijn dus totale aantallen op de weg, met kenteken, het zijn niet het aantal nieuw verkochte voertuigen. Dan moet je het verschil nemen tussen de kolommen. Voor het totaal is de toename in september 1242: FEV (163) en PHEV (1079), dit is 11,9% op maandbasis; 13,2% maandgroei bij REV/PHEV en 7,1% bij FEV, vorige maand waren deze getallen: 10,8% (tot), 12,9% (E-REV/PHEV), 2,9% (EV). Ik heb via de RAI cijfers begrepen dat er 170 Tesla’s in september geleverd zijn, maar dit is dus niet helemaal hetzelfde als wat deze cijfers zeggen, anyway, de Tesla’s zijn blijkbaar wel de volledige hoeveelheid FEVs in september. Ben erg benieuwd wat de BWMi3 gaat doen de rest van het jaar!

Ook interessant is de verdeling over de diverse merken, totaal aantal (top 5) hieronder:

fig 3 sept 13

het aantal laadpunten

fig 4 sept 13

One thought on “Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m sept 2013

  1. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m okt 2013 | Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s