Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m mrt 2013

bannerish

Stilte voor de storm. Hier de nieuwe cijfers elektrisch vervoer t/m maart 2013, beter dan vorige maand. Totaal nu 7699 EV en PHEV auto’s in Nederland op kenteken, maar de cijfers voorspellen nog niet wat er komt….de Outlander is (vrijwel?) uitverkocht, de Volvo V60 PlugIn Hybrid is uitverkocht, de Tesla Model S gaat hard in de Benelux. De fiscale regels van nu helpen daar natuurlijk bij. Het is zaak dat we voor volgend jaar ook een gezonde fiscale prikkel hebben. De markt zit nog steeds in een erg vroege fase!

De cijfers die hier getoond worden zijn samengesteld door Agentschap NL, in opdracht van het ministerie van EZ. Meer informatie komt op deze website.

figuurmrt

In tabel vorm:

tabelmrt2

FEV=Full Electrical Vehicle, ook wel BEV Battery Electric Vehicle; E-REV/PHEV = met range extender en Plug-in Hybrid EV.

Dit zijn dus totale aantallen op de weg, met kenteken, het zijn niet het aantal nieuw verkochte voertuigen. Dan moet je het verschil nemen tussen de kolommen. Voor het totaal is de toename in maart 548 FEV en PHEV, dit is 7,1% op maandbasis; 9,4% maandgroei bij REV/PHEV en 2,9% bij FEV, vorige maand waren deze getallen: 3,8% (tot), 5,1% (E-REV/PHEV), 0,8% (EV).

Ook interessant is de verdeling over de diverse merken, totaal aantal (top 5) hieronder:

tabelmrt3

6 thoughts on “Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m mrt 2013

  1. Het wordt heel interessant om te zien wat de ontwikkeling gaat doen als er in de loop van dit jaar en volgend jaar voldoende modellen in voldoende oplage beschikbaar zijn. Dat het storm loopt op de Outlander en V60 geeft aan dat veel mensen er wel voor open staan maar dat ze tot nu toe blijkbaar niet de juiste auto hadden gevonden.
    Eens overigens dat het oliedom zou zijn om de markt in deze fase de foute prikkel te geven door de 0% bijtelling af te schaffen. Ik ben recent naar Californië geweest en Nederland is (mede door de pro-actieve opstelling van de netwerkbedrijven die voor publieke oplaadpunten zorgden) hét pilotland van de wereld. Daar kan een prachtige industrie omheen ontstaan.
    Maar het zou tekenend zijn voor het recente nationale beleid als we zo’n succesverhaal snel ondermijnen voor we er geld mee kunnen verdienen. Dat hebben we immers ook gedaan met zon en wind. Hoop natuurlijk dat dat niet gebeurt!

  2. Auke, de Volvo rijdt in de praktijk 7,58l/100 km (diesel) en iets meer dan 4 km/kWh: http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/554076.html?page=2 Rekenend met de bekende cijfers is een gewone zuinige diesel of zelfs gewone hybride al veeeeel gunstiger. Dan zal ik het maar niet hebben over de perfroamcne van de Outlander: extreem veel massa, heel veel luchtweerstand. Dat doet wat met bereik (weinig) en verbruik (veel). Is het een goede prikkel deze auto’s met 0% bijtelling op de weg te zetten? Of is dat juist oliedom?

  3. Pingback: Cumulative US Plug-In Vehicle Sales Chart | Steinbuch

  4. Pingback: FET brief aan Weekers mbt fiscaliteit Elektrisch Rijden | Steinbuch

  5. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m apr 2013 | Steinbuch

  6. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m mei 2013 | Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s