Een jaar bloggen

blog2Vandaag precies één jaar geleden ben ik begonnen met bloggen. De eerste ging over techniekpromotie en het tekort aan technisch personeel. Een onderwerp wat me nog steeds erg boeit. Sindsdien heb ik 86 blogposts gemaakt, dit is nr 87. Over de langstudeerdersboete, het afschaffen van de master studiefinanciering, techniekpromotie, robocup, gender diversity, over innovatiebeleid, over mijn overgrootvader G.F. Steinbuch, en natuurlijk over elektrisch rijden en mijn aanstaande Tesla. Het blog met als titel “Gratis studeren aan 3TU” was in hits geteld de grootste: 1064 op één dag. Ik had dat ook via facebook gepost, en dat is toen door heel veel studenten geliked, een soort ‘viral’ die dag. Ik geniet elke keer weer als zo een werkstukje af is. Het is net als een paper schrijven, maar dan iets sneller. De titel “mijn konijn heet ook Maarten” vond ik zelf de allerleukste: een kind kwam mij dat zeggen na een van mijn robotcolleges op de RobocupDutchOpen afgelopen jaar. Ik vind het creatieve proces ook erg leuk: te bedenken wat te schrijven. Zo stond ik laatst onder de douche (daar bedenk ik het meeste geloof ik), en toen zat ik wat met getallen in mijn hoofd te spelen om te laten zien hoe gaaf onze high tech sector is. Toen heb ik de blogpost “Holland High Tech Facts” bedacht. Sindsdien gebruik ik die gegevens regelmatig in voordrachten. Indrukwekkend! Lees maar eens!

In totaal heeft het blog ruim 75.000 hits gehad, met als absolute topper de Auke Hoekstra-co-productie-“EV voor ZZP” met ruim 18.000 hits nu, en elke dag komen er ca 150 bij op die post. De combinatie met twitter (‘microblog’), facebook, LinkedIn en Google+ is volgens mij heel sterk. Ik kom regelmatig mensen tegen die mij kennen van mijn tweets en mijn blogpost. Ook internationale wetenschappelijke collega’s zijn zich bewust dat ik ‘nogal’ actief ben, via LinkedIn.

Ik geniet er van. Ik kan mijn verhaal kwijt op een ontspannen en snelle manier. Als je dan weer leuke reacties krijgt of ziet dat het gelezen wordt, geeft dat ook weer een kick. Ik ben er trouwens van overtuigd dat we als medewerkers van een universiteit allemaal een taak hebben, om naast onderwijs en onderzoek ook te werken aan valorisatie en outreach. Marco de Baar is het met me eens. Het meer naar buiten gericht zijn is een opdracht die ik graag meegeef aan mijn collega’s: de maatschappij vraagt dat van ons, en onze universiteit heeft dat nodig! De wetenschapper 2.0! Het gebruik van social media hoort bij deze tijdgeest: in interactie met iedereen, open en in discussie. De ingenieurs van de toekomst!

Join the Future!

4 thoughts on “Een jaar bloggen

  1. Tja, eigenlijk zou ik je voorbeeld moeten volgen. In ieder geval gefeliciteerd met bijna 2 posts per week!

    Verzonden vanaf Samsung Mobile

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s