De marktontwikkeling van Hybrides en EV in NL

We zijn in de vroege fase van marktintroductie van plug-in en volledig elektrisch rijden. Omdat de verwachtingen toch wel hoog waren opgevoerd vragen velen zich af: gaat het nu langzamer dan we hadden gedacht? Valt het tegen? Is de technologie wel volwassen genoeg? In Duitsland was er recent een rapport met negatieve berichten, en in de USA was een hoog oplopend debat tussen de NYT en Elon Musk van Tesla over een testrit in de winterkoude. De NYT is trouwens (terecht) erg enthousiast over NL als EV land!

Het is interessant om de vergelijking te maken met de introductie van de eerste hybride voertuigen, een jaar of 13 geleden. Ook toen was de keus beperkt. In de figuur hieronder zijn de eerste jaren van de volledig hybride (2000-2002), de recente plug-in hybrides (2011-2012) en volledig elektrisch (2010-2012) getoond.

hybrides2

Zoals te zien is is de groeicurve van elektrisch en vooral van plug-in hybrides fors groter dan toen.

In tabel vorm:

Jaar 1 Jaar 2 jaar 3
Volledig hybride personenwagens  25  415  482
Plug-in hybride personenwagens  17  4.348
Volledig elektrische personenwagens  266  1.124  1.910

De marktontwikkeling van hybride auto’s de afgelopen 13 jaar in Nederland is in onderstaande figuur getoond. Het totaal aantal registraties is nu ca 90.000.

hybrides1

De cijfers zijn verzameld door Ton Butter en Sonja Munnix, van AgentschapNL, waarvoor dank!

One thought on “De marktontwikkeling van Hybrides en EV in NL

  1. De actuele subsidies geven de doorslag, die waren er voor de eerste hybrides niet. Groen is geen argument of een drogargument. Geld bepaalt alles. Maar zelfs subsidies werken onvoldoende bij gebrek aan adequaat aanbod. Rest de belabberde economie en het zwalkende, onduidelijke beleid van de autofabrikanten om voor een echte doorbraak te zorgen.

    De verkiezing van de Auto van het Jaar mag dan een schertsvertoning zijn, geen van de acht kandidaten is een hybride, phev of elektrische auto. De jury zou beter moeten weten. Maar ja, Renault heeft liever de titel met de Clio dan met de ZOE…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s