FLLBenelux finale 2012/2013 – WOWmoment!

IMG_1896

Zaterdag 2 februari 2013: de Benelux finale van de First Lego League 2012/2013, in Groningen: een zinderende en enerverende dag met vele kinderen en hun begeleiders, samenkomend om hun projectwerk te presenteren, te laten zien dat ze het beste team zijn met de beste oplossing en ook om hun  robot te laten winnen op het wedstrijdveld. Het was weer een voorrecht er te zijn en geinspireerd te worden door het plezier van iedereen, door te laten zien dat je techniek moet beleven en doen, en dat er aan echte problemen kan worden gewerkt! Van de 480 (record!) teams die dit seizoen meededen, zijn de beste 44 hier verzameld in de MartiniPlaza in Groningen. In een prachtig complex met IMG_1886een grote wedstrijdhal en de pitruimtes voor de teams. Daar zijn vanaf de vroege ochtend de teams die uit het hele land zijn gekomen hun stand aan het opbouwen, compleet met mascottes, posters, vlaggen etc. Het is hun thuishok, tussen de activiteiten die ze als teams moeten doen de hele dag: de robotwedstrijden in de grote hal, de project presentaties voor professionele jury’s, en de bezoeken bij de technische jury’s en de teamkwaliteit jury’s.

De opening begint stipt om 10.00 in de grote zaal met de geweldige Thomas en Hidde die dit nu al 10 jaar doen: ze snappen perfect hoe je een zaal vol energie kunt krijgen! De gedeputeerde van de Provincie Groningen en ik als voorzitter van de organiserende Stichting Techniekpromotie (WOWSTP) doen een welkomswoord, en daarna gaan de teams aan de slag.

IMG_1882Het thema van dit jaar was Senior Solutions. Een prachtig onderwerp om kinderen uit groep 7 en 8 en de brugklas mee aan de slag te laten gaan. Ik heb heel veel mooie oplossingen gehoord: een robothond tegen de eenzaamheid, een Airbag pak tegen het vallen, en de activiteit van een groep waarbij de hele schoolklas elke maand bejaarden bezoeken en spelletjes spelen.

IMG_1866In de VIP ruimte hadden we tussen de middag een aantal presentaties van de Healthy Ageing Campus Netherlands en het Healthy Ageing Network Noord Nederland (HANNN), over de samenwerking tussen de stakeholders, de ambities en een aantal concrete projecten, zoals LifeLines. Ook een presentatie van een programme officer van de EU over de aanstaande vergrijzing. Conclusie: de komende jaren is een revolutie nodig in de organisatie van ons zorgsysteem, en de rol van ICT wordt zeer relevant. Voorbeeld: robotica thuis! Gelukkig is onze Amigo robot er ook bij vandaag!

IMG_1883Met mijn mede bestuursleden van WOWSTP hebben we ook weer een aantal mensen overgehaald om beta-ambassadeur te worden, compleet met WOWSTP speldje! Omdat de Stichting Techniekpromotie 10 jaar bestaat, hebben we dit jaar als actie om je WOWmoment op te schrijven. Ook alle teams deden mee, en konden dat op een groot prikbord zetten. Ik heb een paar erg leuke hierbij geplaatst.IMG_1881 IMG_1880 IMG_1878 IMG_1877 IMG_1876 IMG_1875


IMG_1901Het eind van de dag wordt traditiegetrouw afgesloten door de prijsuitreikingen. De zaal is afgeladen, iedereen moe, maar gespannen  wie er met de bekers naar huis gaat! Hidde en Thomas weten fenomenaal de SlowWave door de zaal te krijgen en de tijd vol te maken totdat de jury rapporten eindelijk klaar zijn. Dan volgen de prijsuitreikingen met een paar groepen die hun groepslied ten gehore brengen.

‘s Avonds eten we samen met de 160 vrijwilligers tevreden en voldaan terugblikkend op de dag. Het was weer een geweldige ervaring: zoveel jong talent, net zoveel meiden als jongens, en allemaal bezig met het gebruik van techniek en technologie om de echte problemen op te lossen. Een ervaring die ze niet snel zullen vergeten, en of ze nu techniek gaan kiezen of niet: ze kennen nu allemaal dat WOW gevoel!

Leuke Links: de video beelden die live werden uitgezonden, twitter, website

One thought on “FLLBenelux finale 2012/2013 – WOWmoment!

  1. Pingback: De week van 28 jan t/m 1 feb 2013 | Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s