Tesla Motors opent Europees Distributie Centrum in Tilburg

model-s-signature-red_1920x1200_b

PERSBERICHT

Tilburg, 12 december 2012

Deze maand opent het Amerikaanse Tesla Motors in Tilburg haar Europese distributiecentrum. Voor deze marktleider op het gebied van elektrische voertuigen wordt Tilburg de strategische locatie in Europa. In 2013 zullen de eerste exemplaren van de bekroonde Model S van Tesla vanuit Tilburg Europa in gaan. “Tilburg is onze strategische mijlpaal voor Europese uitbreiding”, aldus Vice President Global Services Joost de Vries van Tesla Motors. Met de komst van het centrum zullen naar schatting 50 nieuwe banen beschikbaar komen, en in de komende jaren volgen er naar verwachting nog een aantal extra banen.

Het in Californië in de Verenigde Staten gevestigde Tesla Motors speelt een toonaangevende rol bij de ontwikkeling en productie van elektrische voertuigen. Tesla slaagde er in om de eerste volledig elektrische sedan op de markt te brengen, de Model S. Deze inmiddels bekroonde auto accelereert in 4,6 seconden van 0 naar 100 km/u zonder ook maar één druppel benzine te gebruiken en kan met de 85 kWh batterijvariant een ongekende afstand van 500 km afleggen. De Model S is sinds juni dit jaar in productie. Tesla heeft vanuit de hele wereld al meer dan 13.000 reserveringen binnen. De algemene productie van de Model S voor Europa gaat naar verwachting begin maart 2013 van start.

Tilburg is perfecte vestigingslocatie

Europa geldt voor Tesla Motors als een van de belangrijkste markten voor haar internationale groeiplannen. Bij het betreden van die Europese markt is Tilburg als vestigingsplaats voor Tesla een sleutelpositie toebedacht. Vanuit het distributiecentrum zullen onder meer de logistiek, spareparts en het onderhoud van Tesla producten in Europa plaatsvinden. Ook de Model S van Tesla rijdt straks, na de laatste montagehandelingen vanuit Tilburg Europa in.

“De centrale ligging van Tilburg maakt dat we in de nabijheid van onze grootste markten gevestigd zijn”, aldus Vice President Global Services Joost de Vries van Tesla Motors. “We beschouwen onze vestiging in Tilburg als een strategische mijlpaal voor onze Europese uitbreiding. Mede dankzij de hulp van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), die voor ons van onschatbare waarde is geweest, hebben wij een perfecte vestiginglocatie gevonden in Europa.”

Intensieve samenwerking

Tesla’s keuze om zich in Tilburg te vestigen, is geboren uit een tweejarige, intensieve samenwerking met de BOM, het NFIA, de gemeente Tilburg, CBRE Group (als vastgoedadviseur van Tesla) en DTZ Zadelhoff (als vertegenwoordiger van eigenaar pand Syntrus Achmea). “Gezamenlijk hebben we Tesla begeleid bij het volledige proces in het zoeken naar een geschikte locatie”, aldus Senior Projectmanager Investeringsbevordering Bodo de Wit van de BOM: “We hebben het bedrijf voorzien van de informatie die nodig was om een locatiebeslissing te nemen: van het land dat de beste keuze zou zijn tot het vinden van de definitieve vestigingslocatie van 19.000 vierkante meter in Tilburg. We hebben diverse locatiebezoeken en onroerend goed bezichtigingen verzorgd, kennismakingen georganiseerd met deskundigen in Brabant op het gebied van HR en logistiek, de begeleiding op ons genomen rond fiscale aspecten en belangrijke contacten gelegd tussen Tesla en de betreffende instanties. Nu gaan we onze activiteiten onder andere richten op het werven van nieuw personeel.”

Aanwinst

Tesla Motors wordt in Tilburg gevestigd op industrieterrein Vossenberg en opent deze maand zijn deuren. “Tesla is een prachtige aanwinst voor Tilburg”, aldus wethouder Economische Zaken Erik de Ridder. “De stad bewijst hiermee nog maar eens dat haar centrale ligging en de uitstekende multimodale verbindingen via autowegen, spoorwegen en water uitstekende vestigingscondities zijn. Daarnaast maakt de keuze van Tesla duidelijk dat Tilburg nauw verbonden is met de hightech en automotive industrie in Zuid Nederland zoals High Tech Campus in Eindhoven en AutomotiveCampusNL in Helmond.”

Volgens Gedeputeerde Economische Zaken Bert Pauli van de Provincie Noord-Brabant betekent de komst van Tesla een versterking van de Brabantse positie op het gebied van elektrisch rijden. “Tesla’s keuze om zich in Nederland en Tilburg te vestigen, is in vele opzichten van cruciaal belang voor onze provincie. De bedrijfsmissie ten aanzien van de duurzaamheid van elektrische mobiliteit en energie, sluit nauw aan op het aandachtspunt en de vaardigheden in deze regio. De sterk ontwikkelde logistieke infrastructuur en het uiterst bekwame arbeidspotentieel in Brabant bieden het bedrijf een solide basis voor zijn uitbreidingsplannen binnen Europa. Wij verwelkomen het bedrijf van harte in onze provincie en verheugen ons op een verdere samenwerking op Tesla’s weg naar succes.”

Bron: Brabantse Ontwikkelings Maatschappij
Susanne Lambregts
T +31 (0)6-52613030, E slambregts@bom.nl, I http://www.bom.nl

Meer informatie: ​Brabantse Ontwikkelings Maatschappij
Bodo de Wit, senior projectmanager,
T +31 (0)6-15249859, E bdewit@bom.nl

Bezoek voor de meest recente informatie over Tesla Motors, waaronder persberichten en de Tesla blog: teslamotors.com/press of neem contact op via: press@teslamotors.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s