Hightechsystemen centraal op 58e Dies Natalis

De TU Eindhoven markeert zijn 58e verjaardag met de lancering van het High Tech Systems Center (@TUeHTSC)Met de oprichting van dit nieuwe onderzoekscentrum, wil de TU/e voorop lopen in het onderzoek naar en ontwikkeling van de machines van de toekomst. Het HTSC integreert disciplines uit de werktuigbouwkunde, elektrotechniek, fysica, wiskunde en informatica.

De TU/e viert donderdag 24 april haar 58e ‘Dies Natalis’, de geboortedag in 1956. De universiteit viert de Dies in de Paterskerk in Eindhoven. Het thema is ‘High Tech Systems’, verwijzend naar het nieuwe High Tech Systems Center (HTSC) dat op deze dag officieel gelanceerd wordt. Het HTSC vertaalt wensen en behoeftes uit de High Tech industrie naar multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek. De focus ligt daarbij op het ontwikkelen van nieuwe, nauwkeurige hightech apparatuur, zoals industriële – en operatierobots, waferscanners voor de productie van microchips en geavanceerde 3D-printers voor voeding of intelligente kleding.

Eredoctoraat

Daarnaast zal tijdens de plechtigheid een eredoctoraat uitgereikt worden aan professor Norman Fleck van de Cambridge University. Fleck is een wereldwijde autoriteit op het gebied van micromechanica. Op woensdag 23 april, de dag voor de Diesviering, is op de TU/e een symposium onder de naam New Horizons and Future Directions in Micromechanics. Professor Fleck neemt daarbij een prominente plaats in.

Jos Engelen en Siep Weiland

Verder zullen prof.dr. Jos Engelen, voorzitter van NWO en prof.dr. Siep Weiland van de faculteit Electrical Engineering spreken tijdens de 58e Dies. Engelen bespreekt de nauwe verwevenheid van technologische en wetenschappelijke vooruitgang. Een effectief onderzoeksbestel moet volgens hem het verleggen van grenzen op beide fronten mogelijk maken. Weiland gaat in op de volgende generatie machines voor de productie van microchips. Hij bespreekt de rol van modelvorming van thermische aspecten in de beheersing van de nauwkeurigheid van de lithografische processen.

Eerste Dies bestuursvoorzitter

Voor kersvers bestuursvoorzitter van de TU/e Jan Mengelers is het zijn eerste Dies Natalis. In zijn openingsrede gaat hij in op zijn eigen fascinatie voor technologie en de rol van universiteiten in de Europese historie. “Ik zie ernaar uit met onze studenten, onderzoekers, medewerkers en stakeholders de verjaardag van onze universiteit te vieren met boeiende sprekers en de lancering van een prachtig nieuw onderzoekscentrum in het hart van het ecosysteem van de High Tech industrie.”

Bron: persbericht TU/e 23 april 2014

Link naar artikel in Mechatronica & Machinebouw on-line

 

One thought on “Hightechsystemen centraal op 58e Dies Natalis

  1. Beste Maarten, sinds ik mijn Facebook-account heb gedelete (ik was er helemaal klaar mee) kan ik je alleen op deze manier bereiken. Ik zou je graag even bellen om een keer iets af te spreken. Ik denk dat je wel weet waar het over gaat, maar ik heb beloofd mijn mond te houden. Mail me aub. even je 06-nummer als dat geen probleem is op Daan@autotesten.nl dan kan ik je even bellen. Alvast bedankt Daan van der Keur

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s