Cijfers Elektrisch Rijden t/m aug 2012

De ontwikkeling van elektrisch rijden in Nederland gaat voorspoedig. De cijfers die hier getoond worden zijn samengesteld door Agentschap NL, in opdracht van het ministerie van EL&I. Meer informatie staat op deze website. Ook de website van AutomotiveNL heeft links naar een aantal relevante documenten.

In tabel vorm:

Opvallend is de toename van de E-REV (batterij EV met range extender) en de PHEV (Plug-in batterij EV). Dit komt vrijwel geheel door prima verkoopcijfers van de Open Ampera. Voor het totaal is de toename 13,7% op maandbasis: 27,6% maandgroei bij REV/PHEV en 3% bij BEV, vorige maand waren deze getallen: 11,1% (tot), 24,7% (PHEV), 1,9% (EV).

Om uit te komen op de doelstelling van 200.000 elektrische voertuigen in 2020, zou een maandgroeipercentage van ca 4% voldoende zijn. Met nu 5074 voertuigen volgt dat uit 5074*(1.04^(8*12))=219.000 op 1 sept 2020, nl 8 jaar keer 12 maanden, elke maand 4% toename. Bij de huidige groeicijfers zitten we dus goed op schema. Als we de rest van het jaar met 13,7% zouden doorgroeien hebben we eind 2012 8000 EVs, en eind 2014 66.000, dus dat sommetje zal wel niet uit gaan komen. Als we vanaf nu met 4% per maand groeien zitten we eind 2015 op 15.000. De waarheid zal wel in het midden liggen.

Zorgelijk is wel de matige groei van FEV (full EV). De range/aanschafkosten zijn hier mogelijk debet aan. Het wordt interessant te zien wat er gebeurd als het topsegment FEV komt (o.a. Tesla), en ook hoe de Renault met batterijhuur zich gaat ontwikkelen. Wij op de TU/e zijn in ieder geval erg blij met onze Twizy aanschaf! Veel positieve aandacht als je er mee op de weg rijdt (iedereen kijkt en zwaait, een uitstekend PR middel!).

Als conclusie naar aanleiding van de recente cijfers is het duidelijk dat we in deze vroege fase van marktontwikkeling zeer actief  moeten blijven met het ontwikkelen van de noodzakelijke infrastructuur en het stimuleren van goede marktsegmenten voor deze fase.

De cijfers mogen met bronvermelding (Agentschap NL) gebruikt worden.

Zie ook de detail gegevens van AgentschapNL en achtergrondinformatie over (de kosten van) elektrisch rijden.

page1image86552

One thought on “Cijfers Elektrisch Rijden t/m aug 2012

  1. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m sept 2012 « Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s