TechUnited WereldKampioen RobotVoetbal

Zinderend was het, de finale. Nr 5 waar we in stonden. Bij rust 2-1 voor ons, dat voelt erg onzeker, vooral omdat Robot nr 2 was uitgevallen met wat later bleek een losse kabel. Vorig jaar in Istanboel hadden we ook al een doorgebrande versterker tijdens de finale, dat komt dan gelijk weer boven. Halverwege de rust was het probleem gevonden. Hoewel we natuurlijk al vaker hebben gewonnen van MRL, onder andere bij de finale van de Robocup Dutch Open, zijn teams altijd sterk in ontwikkeling tijdens zo een week. Door de wedstrijden tegen goede tegenstanders leer je het meest, en alle teams verbeteren zichzelf altijd. Met de zenuwen gespannen gaan we de tweede helft in… na 2 doelpunten en staan met 4-1 voorsprong op Iran (MRL). De seconden tikken weg aan het eind, en we hebben de neiging hardop af te tellen! En dan de fluit: YES!! TechUnited zich beloond met de WERELDTITEL robotvoetbal in de Middle Size League! Hier een compilatie van de finale!

Het is niet voor te stellen hoe lang we naar dit moment uitgekeken hebben. We vallen elkaar in de armen en ik ben niet de enige die mijn ogen vochtig voelt. Alle avonduren, al het nachtwerk, het testen van TURTLEs in hotelkamers, vandaag betaalt het zich eindelijk uit!

Zoals gebruikelijk werd er vlak voor de wedstrijd nog veel veranderd aan de software. Het machteloze gevoel na het uploaden van de software, was deze keer sterker dan ooit. Beelden van de voorgaande vier finalewedstrijden flitsten door de hoofden van ieder teamlid. Het zou toch niet weer mis gaan in de laatste wedstrijd van het toernooi?

Tijdens de finale bleek opnieuw dat Tech United de nieuwe passingsregel, waarbij over de middellijn gespeeld moet worden, het beste beheerst. Zodoende werd er vlijmscherp gepast en ontstonden veel kansen. Het was ongekend mooi voetbal! Daarnaast werd, geheel in Mexicaanse stijl, de Sombrero geïntroduceerd: een vlakke plaat bovenop de TURTLES die ervoor moet zorgen dat de veldspelers meer lobballen tegenhouden! Ook het publiek deed enthousiast mee, maar ik twijfel of de robots er door gestimuleerd werden…

De teamleden werkend aan de AMIGO en de Humanoid robot waren minstens zo gespannen, waardoor een heuse finale-sfeer gecreëerd werd. Met een halve-finale plek voor de TUlip en een zevende plaats voor de @Homerobot mochten zij tevreden terugkijken op dit toernooi.

Op de website van TechUnited staat een videoverslag van de finale, of zie hier. Na de wedstrijd wordt er traditiegetrouw gespeeld tegen de officials van de RoboCup organisatie. We spelen zelfs 2-2 tegen ze, vlgs mij de eerste keer dat er niet wordt verloren van mensen! De foto rechts laat de prijsuitreiking zien.

Het was geweldig het mee te maken hier in Mexico, het is hele complexe High Tech, en onze mensen hebben geweldig gescoord! Het is nu ook officieel dat de de WK RoboCup 2013 in Nederland komt, van 24-30 juni in Eindhoven. Ik kijk er al weer naar uit!!

4 thoughts on “TechUnited WereldKampioen RobotVoetbal

  1. Pingback: Mijn konijn heet ook Maarten! « Steinbuch

  2. Pingback: Holland High Tech Facts « Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s