Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m mei 2017

Hierbij de nieuwe Nederlandse cijfers elektrisch vervoer t/m mei 2017. Het aantal (netto, dus minus de verkochte aan het buitenland)  verkopen in mei was 463, en het totaal is nu gekomen op 114.513 personenauto’s met een stekker in Nederland op kenteken (eind april: 114.050). Totaal zijn er nu 15.498 volledig elektrische personenwagens in Nederland. Voor de Europese verkoopcijfers kijk hier. Voor een voorspelling van de verkopen tot en met 2025, kijk hier.

Vanaf nu ga ik me meer richten op het volgen van de verkopen van de volledige elektrische auto’s. Ik denk dat daar namelijk de grote ontwikkeling in te zien zal zien, ook al omdat naar de toekomst toe de hybride auto eenvoudigweg een te complex systeem is om op langere termijn (uitgaande van een voldoende lage kostprijs en capaciteit batterijen en voldoende (snel)laadinfra) competitief te kunnen zijn.

Het is interessant te zien dat het aantal volledige elektrische auto’s (BEV)  inderdaad nu aan de winnende hand is gekomen: 463 voor deze maand, tegen een netto afname van 15 Plug in Hybrides (PHEV).  De eerste 5 maanden kwam dit uit op 2393 voor de BEVs, zie de tabel verderop. Vergeleken met de stand mei 2016: een toename van maar liefst 81% (2016: 1321 in de eerste 5 maanden). Voor 2017 verwacht ik een totaal aan nieuw verkochte volledig (batterij) elektrische modellen van ca 9000. Populair deze maand waren de Hyundai Ioniq (159), de Tesla Model S (120) en de Renault Zoe (63). Met name de 2de helft van het jaar zullen de verkopen van BEVs nog verder toenemen denk ik.  In 2018 volgen de 300+km (en <40k€) Nissan Leaf 3, BMWi3, en de Tesla Model 3. Zowel voor particulieren, als ook voor zakelijke rijders (4%) zeer interessant!

Als tabel:

BEV = Battery Electric Vehicle, dus volledig elektrisch; E-REV/PHEV = met range extender en Plug-in Hybrid EV.

Voor het personenwagen totaal is de toename in mei dus: 463 (april: 235), waarvan volledig elektrisch (BEV) 478 (april: 285) en plug-in hybrides of met range extender (PHEV) -15 (april: -50) (netto) verkopen in een maand.

Van de totale hoeveelheid geregistreerde auto’s betekent dit voor de maand mei 0,4% groei op maandbasis (M2M); met een maandgroei van 3,2% bij BEV, en -0,02% bij de plug-in hybrides PHEV. In april waren deze groeicijfers respectievelijk: 0,2% totaal, 1,9% BEV en -0,05% PHEV.

De verkoopgegevens ten opzichte van de totale nieuwe verkopen in Nederland (tabel onder):

Dus 1,3% van de nieuwe verkopen deze maand is nu een volledig elektrische auto. Hoewel de aantallen nog zeer gering zijn, is het wel te zien dat voor de volledige elektrische auto’s dit een forse toename is ten opzichte van vorig jaar (+81%). Met andere woorden, de eerste 6 a 7 maanden van 2017 zal het aantal verkopen BEVs al net zoveel zijn als in heel 2016. Ik verwacht dat deze trend zich doorzet.

Tenslotte is van de huidige cijfers ook weer de verdeling over de diverse merken interessant: totaal aantal (top 5) volledig elektrische auto’s (BEV) nieuw verkocht deze maand (vergelijk met april):

Omdat het geordend is op basis van totale aantallen in de markt zie je hier niet de verkopen van de geheel nieuwe auto’s, zoals de Opel Ampere e en de Hyundai Ioniq (BEV versie).

De marktverdeling en -groei van de topmerken  PHEVs hieronder  en de groei:

Een nieuwe tabel bevat de export gegevens:

Het aantal laadpunten:
Met dank aan Philippe van RVO!
Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland – RVO.nl, zie ook hier.

3 thoughts on “Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m mei 2017

  1. Pingback: Schatting verkopen Elektrisch Vervoer Nederland t/m 2025 | Steinbuch

  2. Wel even opletten met die Hyundai Ioniq’s. Die zijn er zowel in brandstof, hybride en elektrische variant! Dus waarschijnlijk zijn de BOVAG-cijfers voor alle drie gecombineerd…

  3. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m juni 2017 | Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s