Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m april 2017

Hierbij de nieuwe Nederlandse cijfers elektrisch vervoer t/m april 2017. Het aantal (netto, dus minus de verkochte aan het buitenland)  verkopen in april was 235, en het totaal is nu gekomen op 114.050 personenauto’s met een stekker in Nederland op kenteken (eind maart: 113.815). Totaal zijn er nu 15.000 volledig elektrische personenwagens in Nederland. Voor de Europese verkoopcijfers kijk hier. Voor een voorspelling van de verkopen tot en met 2025, kijk hier.

Het is interessant te zien dat het aantal volledige elektrische auto’s (BEV)  inderdaad nu aan de winnende hand is gekomen: 285 voor deze maand, tegen zelfs een netto afname van 50 Plug in Hybrides (PHEV).  Voor 2017 verwacht ik een totaal aan nieuw verkochte volledig (batterij) elektrische modellen van ca 9000. De eerste 4 maanden kwam dit uit op 1915, zie de tabel verderop. Met name de 2de helft van het jaar zullen de verkopen van BEVs nog verder toenemen denk ik.  Populair zijn de Hyundai Ioniq en de BMW i3. In 2018 volgen dan de 300+km (en <40k€) Nissan Leaf 3, BMWi3, en de Tesla Model 3. Zowel voor particulieren, als ook voor zakelijke rijders (4%) zeer interessant!

Als tabel:

BEV = Battery Electric Vehicle, dus volledig elektrisch; E-REV/PHEV = met range extender en Plug-in Hybrid EV.

Voor het personenwagen totaal is de toename in april dus: 235 (maart: 666), waarvan volledig elektrisch (BEV) 285 (maart: 749) en plug-in hybrides of met range extender (PHEV) -50 (maart: -83) (netto) verkopen in een maand. Het effect van de verhoogde bijtelling in 2017 is zeer duidelijk!

Van de totale hoeveelheid geregistreerde auto’s betekent dit voor de maand april 0,2% groei op maandbasis (M2M); met een maandgroei van 1,9% bij BEV, en -0,05% bij de plug-in hybrides PHEV. In maart waren deze groeicijfers respectievelijk: 0,6% totaal, 5,7% BEV en -0,08% PHEV.

De verkoopgegevens ten opzichte van de totale nieuwe verkopen in Nederland (tabel onder):

Dus 1% van de nieuwe verkopen is nu een volledig elektrische auto.

Tenslotte is van de huidige cijfers ook weer de verdeling over de diverse merken interessant, totaal aantal (top 5) PHEVs hieronder (vergelijk met maart) en de groei:

en de marktverdeling en -groei van de topmerken volledig elektrische auto’s (BEV):

Een nieuwe tabel bevat de export gegevens:
Het aantal laadpunten:
Met dank aan Philippe van RVO!
Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland – RVO.nl, zie ook hier.

3 thoughts on “Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m april 2017

  1. Pingback: Schatting verkopen Elektrisch Vervoer Nederland t/m 2025 | Steinbuch

  2. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m mei 2017 | Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s