Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m feb 2017

Hierbij de nieuwe Nederlandse cijfers elektrisch vervoer t/m februari 2017. Het aantal verkopen in februari was 453, en het totaal is nu gekomen op 113.149 personenauto’s met een stekker in Nederland op kenteken (eind jan: 112.696). Voor de Europese verkoopcijfers kijk hier. Voor een voorspelling van de verkopen tot en met 2025, kijk hier.

Het is interessant te zien dat het aantal volledige elektrische auto’s (BEV)  inderdaad nu aan de winnende hand is gekomen: 413 voor deze maand, tegen slechts 40 Plug in Hybrides (PHEV). Dit zal de nieuwe trend zijn denk ik vanwege de veranderde fiscale benadering, en de beschikbaarheid van modellen. Voor 2017 verwacht ik een totaal aan nieuw verkochte volledig (batterij) elektrische modellen ca 9000. PHEVs slechts 2000. Met name de 2de helft van het jaar zullen de verkopen van BEVs toenemen denk ik.  In de loop van 2017 komen de vernieuwde Renault Zoe (al in januari leverbaar, 300 km range, 29.900 €), en vooral de Opel Ampera-e (juni?, 400 km range, en 38.000€?) op de NL markt. In 2018 volgen dan de 300+km (en <40k€) Nissan Leaf 3, BMWi3, en de Tesla Model 3. Zowel voor particulieren, als ook voor zakelijke rijders (4%) zeer interessant!

Als tabel:

BEV = Battery Electric Vehicle, dus volledig elektrisch; E-REV/PHEV = met range extender en Plug-in Hybrid EV.

Voor het personenwagen totaal is de toename in februari dus: 453 (jan: 688), waarvan volledig elektrisch (BEV) 413 (jan: 468) en plug-in hybrides of met range extender (PHEV) slechts 40 (jan: 220) verkopen in een maand. Het effect van de verhoogde bijtelling in 2017 is zeer duidelijk!

Van de totale hoeveelheid geregistreerde auto’s betekent dit voor de maand maart 0,4% groei op maandbasis (M2M); met een maandgroei van 3,4% bij BEV, en 0,04% bij de plug-in hybrides PHEV. In jan waren deze groeicijfers respectievelijk: 0,6% totaal, 3,6% BEV en 0,2% PHEV.

We hebben nu ook de gegevens erbij ten opzichte van de totale nieuwe verkopen in Nederland (tabel onder).

Tenslotte is van de huidige cijfers ook weer de verdeling over de diverse merken interessant, totaal aantal (top 5) PHEVs hieronder (vergelijk met jan) en de groei:

en de marktverdeling en -groei van de topmerken volledig elektrische auto’s (BEV):

Het aantal laadpunten:
Met dank aan Philippe van RVO!
Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland – RVO.nl, zie ook hier.

4 thoughts on “Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m feb 2017

 1. Hoi Maarten,
  Ik had eigenlijk al op je emailbericht over de verkoopcijfers December 2016 willen reageren, maar dat is er niet van gekomen.
  Je was in die blog/email toen erg positief over de verkoopcijfers van PHEV’s in de laatste maand van het jaar. Echter net als in de voorgaande jaren, zetten de dealers op het laatste moment nog even snel op kenteken. Omdat die auto’s – als ze dat niet doen – door de hogere bijtelling vanaf 1/1 van het nieuwe jaar, heel moeilijk verkoopbaar zijn. Je ziet dat terug in de advertenties in het jaar daarna.
  Kortom je mag ervan uitgaan dat de daadwerkelijke PHEV verkoopcijfers over 2016 beduidend lager hebben gelegen dan dat in de cijfers van RVO wordt genoemd en dat anderzijds de daadwerkelijke PHEV verkoopcijfers 2017 iets minder slecht zijn dan de RVO cijfers aangeven.
  Maakt allemaal in de analyse niet zoveel uit, want feit blijft dat door de veranderde bijtelling de markt voor PHEV’s is ingestort (wat in de Nederlandse context en het verkeerde gebruik van de PHEV’s ook wel terecht is). Maar wist je dat in Noorwegen 55% van de kilometers die PHEV’s rijden, elektrisch is.
  Met vriendelijke groet,
  Harm

 2. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m maart 2017 | Steinbuch

 3. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL februari 2018 | Steinbuch

 4. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL maart 2018 | Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s