Het eerste Freestyle Robopark event: kennis maken met ‘de mensen van de robots’ in de (gehandicapten)zorg

14731356_1582048728769679_7494475138080316524_n

Toen ik het hoorde vond ik het gelijk een gaaf idee: een wedstrijd tussen gebruikers van robotarmen! Ik heb Linda van den Bedem van zorginstelling Siza gevraagd daar een blog over te schrijven. Hier is die!

Gastblog door Linda van den Bedem,  Siza, Arnhem

Het eerste Freestyle Robopark event op Het Dorp in Arnhem vond plaats op zaterdag 11 juni, en werd mede mogelijk gemaakt door Siza, een zorgorganisatie voor mensen met een handicap. Dit eerste event is opgezet door en voor mensen met beperkte of geen armfunctie die gebruik (gaan) maken van een robotarm. Zij eten er bijvoorbeeld zelf een boterham mee. Het idee achter het Freestyle Robopark: de vorm van een skatepark om te oefenen, te sparren, uit te dagen, tips en trucs uit te wisselen, te ontdekken en grenzen te verleggen. Een skatepark in de zorg opgezet voor de (mogelijke) robot(arm)gebruikers, ontwikkelaars en onderzoekers. Het doel: kennis maken en kennis delen zodat mensen met een zorgvraag meer uit de robot(arm) kunnen halen. En om vroegtijdig samen aan ontwikkelingen te werken zodat een product zo veel mogelijk aansluit bij de behoeftes van gebruikers.

De ontwikkelaars van robotarmen beschikbaar in de Nederlandse markt gaven die zaterdag een korte presentatie over samen ontwikkelen en gingen in gesprek met het publiek. Vragen werden, in eerste instantie wat schoorvoetend, gesteld over huidige en nieuwe ontwikkelingen. Ideeën werden geopperd zoals stembesturing van de robotarm voor het geval je de joystick niet meer kunt bedienen.

afbeelding1

Figuur 1: de eetrobot van Charlie Chaplin, gedeeld door een van de aanwezige ontwikkelaars in zijn presentatie over samen ontwikkelen.

Daarna stonden de ‘battles’ op het programma. De robotarmgebruikers bonden de strijd met elkaar aan: blokjes stapelen, bekers in een zo hoog mogelijke piramide stapelen binnen de tijd. Zo snel mogelijk over een skateramp/parcours rijden (het basis-idee is tenslotte een skatepark) en daarbij de aardappel die je met een lepel in je robotarm vasthoudt niet laten vallen. Eigenlijk waren rauwe eieren het idee…

afbeelding3

Figuur 2: de skateramp/het parcours, zo snel mogelijk met je losliggende object (aardappel op een lepel) er overheen

afbeelding2

Figuur 3: de cup stacking battle ‘arena’

Tijdens de afsluitende graffiti workshop gingen de deelnemers het doek te lijf met kwasten, rollers en andere hulpmiddelen. De workshop werd geleid door lokale graffiti artiesten die de kunst afmaakten met de spuitbus. Een nieuwe ervaring voor de deelnemers, hun versterking, de ontwikkelaars, het team én de lokale graffiti artiesten. Grensverleggend en leerzaam op verschillende gebieden.

afbeelding4

Figuur 4: graffiti maken met je robotarm (1)

Een band zorgde voor een ontspannen sfeer aan het begin, voor sommigen is het toch wel spannend zo’n nieuwe omgeving. Een DJ zorgde voor ‘freestyler’ muziek tijdens de ‘battles’ en de graffiti workshop. ‘Hoe doe jij dat eigenlijk?’ ‘Ik wil dat ook kunnen!’ ‘Kan ik nog meer uit mijn robotarm halen?’ ‘Goh, dit is best een uitdaging’ ‘Wat zijn de ontwikkelingen waar jullie nu mee bezig zijn?’ Zo maar een greep uit de opmerkingen en vragen die voorbij kwamen, tussen robotarmgebruikers onderling en robotarmgebruikers en ontwikkelaars. Ik ontdekte opnieuw dat er nog zoveel te vertellen valt over de verschillen en noodzaak van robots in de zorg. Daarnaast: glimmende ogen, lachende gezichten, twee nieuwe teamgenoten en enthousiaste reacties na dit eerste event.

afbeelding5

Figuur 5: graffiti maken met je robotarm(2)

Dit eerste Freestyle Robopark event is geïnitieerd door twee robotarmgebruikers. Zij hebben dit samen met mensen van Siza neergezet. Wat ik voel? Ik voel trots, hoop en enthousiasme! Een stuiterende bruis in m’n hart, lichtheid in mijn hoofd. Misschien herken je het van andere ervaringen, misschien niet. Wat heeft het team veel bereikt en geleerd in de voorbereiding en van het Freestyle Robopark event zelf! En wat een mooie stappen kunnen er nog worden gezet om nog meer uit elk teamlid te halen, te ontdekken, samen met ontwikkelaars, onderzoeksinstellingen (en de lijst is nog niet af) te leren en waardevolle producten neer te zetten die er toe doen. Blij! En dankbaar. Op naar het volgende event! En tests met andere gebruikers, robots en ontwikkelaars.

Zie ook: www.facebook.com/freestylerobopark voor verschillende filmpjes en het laatste nieuws.

De datum van het tweede Freestyle Robopark event is bekend!
Wanneer: zaterdag 26 november
Waar: KKC, Dorpsbrink 7, 6813 CD Het Dorp, Arnhem
Hoe laat: van 13:30 uur tot 17:10 uur
Voor wie: mensen met een robotarm of actieve armondersteuning en andere geïnteresseerden
Je kunt je aanmelden tot en met zondag 20 november door een e-mail te sturen naar contact@freestylerobopark.com
Graag ook meteen degene inschrijven die met je meegaat als je die dag zorg nodig hebt. Deelname is gratis. Voor meer informatie en het programma verwijzen we je graag naar onze website www.freestylerobopark.com

Linda van den Bedem
Siza
Centraal Bureau / Business Development
Kemperbergerweg 139 6816 RP Arnhem
T +31-(0)88-37 77 100
Linda.vanden.Bedem@siza.nl

One thought on “Het eerste Freestyle Robopark event: kennis maken met ‘de mensen van de robots’ in de (gehandicapten)zorg

  1. Super idee om de prachtige, mensondersteunende faciliteiten die je met robots kunt realiseren in een battle te vertalen. Adaptive robotics kan een boost als deze best gebruiken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s