Terugblik op mijn sabbatical 2016

Ik ben nu weer twee weken ‘normaal’ bezig na mijn sabbatical. Als je bij een universiteit werkt kun je zes jaar lang verlofdagen sparen. Die moet je dan na die zes jaar ook echt opnemen. Je kunt dan bijvoorbeeld 3 maanden naar een groep in het buitenland. Vorige keer (2010) brak ik mijn been trouwens met sneeuwschuiven, dus dat had ik me alvast voorgenomen in ieder geval niet te doen deze keer :).

Ik heb er voor gekozen om thuis te blijven en eens wat afstand van mijn werk te nemen. Bovendien bleek het een mooie periode om af te vallen, de zolder op te ruimen, een nieuwe BV op te richten, de Model 3 te bestellen, en van RoboCup te genieten. Ik zal er wat meer over vertellen. Overigens was ik in deze periode nog steeds 3 dagen per week op pad, externe meetings, radio, tv etc. Inge whatsappte naar onze kinderen na een paar weken dat ik nu eindelijk een 36 urige werkweek had. Anyway, ongeveer 2 dagen per week was ik thuis, en ‘s avonds werkte ik niet meer. Dat gaf in ieder geval een flinke verlaging van mijn cortisol nivo denk ik :).

Afvallen

Omdat mijn BMI toch echt te hoog was, zijn we aan het begin van mijn sabbatical periode, op 4 januari, samen begonnen met een totaaltraject, aan de hand van het boek SLIM Lifestyle van Leonard Hofstra. Net zoals hij in het begin beschrijft hadden ook wij al diverse (lichte) pogingen gedaan eea in de hand te krijgen. Tip: koop het boek, en lees het: door de gedegen onderbouwing zijn wij in ieder geval erg gemotiveerd geraakt.

Resultaat: gewicht bij mij van 91,5 naar 75,5 kg (-16 kg), buikomvang van 116 naar 98 cm. Mijn doel is 73 kg en 90 cm buikomvang. Ik ben 1,74 m lang dus als ik een beetje varieer van 73-75 kg, blijf ik netjes onder de BMI van 25, en mijn buikomvang moet onder de 94 cm komen. Inge is inmiddels ook ruim 12 kg kwijt. Update 26 mei ’16: DOEL GEHAALD!! 73,0 kg (-18,5), bijna: buik 95 cm; Inge -17,1 kg! Update 17 juni ’16:  72,3 kg (-19,2), buik 94 cm! Update 29 augustus ’16:  in de vakantie gestegen van 74,4 kort daarvoor, tot 76,6. Nu in 1 week weer terug naar 74,6 kg, buik (helaas) 95 cm. Weliswaar tussen doel 73-75, maar wil toch weer iets naar beneden. Minder wijn vooral!

Samengevat houdt ons dagritme in: ‘s morgens koud douchen (Inge is daarmee gestopt), ik doe 100 kniebuigingen onder die koude douche, glas koud water voor elk eten, ontbijt met magere kwark of yoghurt en sinaasappel, lunch salade, of een speltcracker met haring of ei in het weekend, en ‘s avonds vlees/vis met vooral groenten. Verder: ontstressen, na 22:00 telefoon, iPads, TV uit, Mozart (!) aan, boek lezen met een cold-pack tussen je schouderbladen. Om 22:45 vallen we nu in slaap. De eerste weken moest dat volgens het schema van het boek zelfs vanaf 21:00 al: we hebben elke nacht toen twee uur meer geslapen. Nu slapen we dus 1 uur meer elke nacht, ik heb nu wel slechts van 20:30-22:00 om te werken, vroeger werkte ik door tot ca. 23:00. Om dat te compenseren heb ik nu elke ochtend gereserveerd in mijn agenda tot 09:30 of 10:00 om emails weg te werken of papers te lezen. Dat geeft een hoop rust ‘s avonds! En 3 keer in de week voor de TV oefeningen doen met de Kettle Bells. Alleen in het weekend wijn. En nu moeten we het echt gaan volhouden! Update 17 juni 2016: dat sporten met de Kettle Bells door de weeks lukt ons helaas niet. We stoppen wel braaf elke dag om 22:00 met werken en gaan dan lezen, we slapen dus elke dag 1 uur extra tov vroeger! Links foto: oud, rechts nieuw.  

Zolder Opruimen

We wonen in een prachtige boerderij, met heel erg veel ruimte. Je hoeft dus niets weg te gooien en dat doe je dan dus ook niet :). Met dochter Gaia heb ik de eerste maand vrijwel elke dag op de zolder een uurtje opgeruimd. Ook onze bibliotheek en studeerkamer zijn helemaal opgeknapt. Heerlijk om het eindresultaat te zien! We hebben 3 ritjes gemaakt met de aanhanger naar de tweedehandswinkel en naar de milieustraat (jawel: met onze oude benzine Renault Kangoo met trekhaak…:)). Dat vind ik altijd het leukste moment: dat je daar staat en binnen 10 min alles uit de aanhanger hebt weggegooid of gebracht!

IMG_1480

MicroSure BV

Ook in mijn sabbatical hebben we de tweede BV uit de activiteiten van mijn research groep op het gebied van robot super-chirurgen echt geboren laten worden: MicroSure BVMicrosurgical Robot prototype from TU/e gaat master/slave systemen ontwikkelen die micro-chirurgen in staat stellen om hele kleine vaten aan elkaar te hechten. De BV is opgericht en op hetzelfde moment heeft Maastricht UMC de eerste proto besteld. Dat was een mooie aanleiding om op 25 februari naar DWDD te gaan, met apparaat en met onze partners van MUMC. Ik was erg trots dat er bij Matthijs een echt apparaat op de tafel stond: goed voor de Nederlandse maakindustrie! Overigens kreeg in dezelfde periode onze start-up op het gebied van oogchirurgie Preceyes BV de eerste order uit Oxford!

microsure

Model 3

Op 31 maart was het dan eindelijk zo ver, de lang verwachtte persrelease van de Model 3 van Tesla. Op die dag heb ik bij de Tesla store in Eindhoven twee Model 3s besteld, ik wil over 2 jaar nl. ook onze twingo wegdoen. Op vrijdagochtend 05:30 (!) was er een life verbinding met de USA vanuit Tesla Amsterdam, terwijl het in de USA op dat moment dus nog donderdagavond was. Ik ben om 03:15 midden in de nacht dus opgestaan, en naar Amsterdam gereden om samen met die andere ‘Tesla idioten‘ het feestje mee te maken. Inmiddels zijn er al bijna 400.000 van besteld, ongekend in de Automotive wereld!

We zijn trouwens ook nog voor een weekend naar Noord-Italië gereden, helemaal elektrisch!

RoboCup European Open 2016

Eind maart/begin april waren er de Open Europese kampioenschappen RoboCup, deze keer in het Evoluon, en weer perfect georganiseerd vanuit onze groep door Rene van de Molengraft met zijn team. Onze voetballers zijn Europees kampioen geworden, net zoals onze zorgrobot Amigo en Sergio in de @Home wedstrijden. Zij versloegen zelfs de nrs. 1 en 3 van de wereld! Ik heb weer met plezier kindercolleges over robots gegeven. Kijk hier naar de leuke aftermovie!

Px187MzQ3NzA0Ni0yLTcyNzMxMjI3OQ==

Universiteit 4.0

Ook had ik natuurlijk drie maanden de tijd om eens rustig te reflecteren op mijn werk op de universiteit. Omdat ik ook betrokken ben bij de Singularity University, en tijdens voordrachten bij bedrijven spreek over de snelheid van de technologische veranderingen, denk ik dat we moeten nadenken over de 4de generatie Universiteit. Onze CvB voorzitter Jan Mengelers geeft hier een mooi overzicht van de drie generaties universiteit. Hoewel de derde generatie universiteit al duidelijk inzet op valorisatie en multidisciplinair onderzoek, denk ik dat we nog steeds een lineaire manier gebruiken voor het doen van onderzoek. Ik denk dat het sneller moet en kan. Een van de ideeën die ik verder wil uitwerken vanuit ons TU/e High Tech Systems Center is het idee van een research pressure cooker: 10 promovendi bij elkaar op de hei of in 1 kantoor voor een paar weken, uit verschillende disciplines, en dan met zijn allen een stevig probleem oplossen, een co-publicatie schrijven, een proefopstelling realiseren etc.

BKO

BKOIn mijn sabbatical heb ik ook nog mijn Basis Kwalificatie Onderwijs gehaald, een recent ingevoerde certificatie van onderwijskwaliteit. Ik vond het erg leuk om via een stuk reflectie na te denken over wat ik eigenlijk geleerd heb in al die jaren onderwijs ontwikkelen en geven, en daarbij ook de verbeterpunten goed te identificeren. Het rapport is dat ook weer een leuk eigen werkstukje geworden!

Radio en TV

Ook heb ik de contacten met de pers niet geschuwd. Ik vind het erg belangrijk dat we beter zichtbaar zijn, en draag daar dus graag aan bij. Het Eindhovens Dagblad heeft een erg leuk interview geschreven met mij, twee pagina’s groot. Ook was ik onder andere te zien bij Omroep Brabant, en te horen in een leuk interview over robotica bij BNR Digitaal. Voor een totaal overzicht zie hier.

En toen weer naar het werk..IMG_1395

Tja, en toen begon ik op maandag 4 april, met eerst een uurtje thuis de emails doen, en dan gehaast onder de donkere trap mijn schoenen snel aan en naar het werk. Daar schrok ik me rot: nog nooit had ik twee verschillende schoenen aangedaan….

Nieuwe mode had ik maar bedacht, ik hoopte maar dat niemand het zou zien, verstrooide professor…

 

12 thoughts on “Terugblik op mijn sabbatical 2016

 1. Nou, dat is lekker… Je gaat naar bed en kijkt er al naar uit. Lekker onder de koude douche morgenvroeg..

  Ik denk dat het wel werkt.. Afharding. Geestelijk en fysiek. En meteen wordt de wilskracht opgewekt. En ik weet dat het bruine vet gekweekt wordt.

  Maar of het nodig is.. EN als je het vol houdt tot aan je dood.. ? Als je dat nu al met nee beantwoord.. Kun je er beter meteen mee stoppen..
  Mijn broer vond het lekker, Ik kon dat nooit geloven..

  Volgens mij is er maar 1 weg naar een normaal gewicht : “Let op,.. hoeveel je eet” !

  Dat ontbreekt in je beschrijiving. Hoeveel calorieen eet je nu ? ALs wetenschapper moet je dat toch zeker berekent hebben en bijhouden. Net als je tesla ELK moment aangeeft hoeveel energie hij/zij eet..! EN ook bijhoudt hoeveel energie hij opgeslagen heeft…

  Elke life-style-regelement dat veroorzaakt dat je minder of gewoon de juiste aantallen calorien eet zal zijn goede effect hebben.

  Weten dat elk tussendoortje meestal beter als extraatje bovenop de norm betekent..

  Of je moet net als de tesla elke calorie die binnenkomt opmeten en bijtellen… En een automatische stop hebben als de norm/batterij vol is.

  Nee, het is beter om alles wat lekker snel tussendoor weghapt of slikt in een verboden groep zetten. Suiker en zetmeel als verbod is een hele krachtige en effectieve methode om in deze wereld je inname van calorieen te verminderen..

  Maar gewoon van alles bewust wat eten en weten wanneer je teveel eet.. zal hetzelfde effect hebben.. Of zoals Tatjana Simic haar geheim in woorden bracht : “Niet eten tussen het snoepen door “!!

  Dat is dan weer niet voedingtechnisch een gezond patroon.

 2. Pingback: Terugblik op mijn sabbatical 2016 — Steinbuch | Charged Battery

 3. Wat een fantastische blog weer Maarten! Ik heb een tijdje in Silicon Valley gewerkt, maar kan niet anders concluderen dat Nederland in Eindhoven zijn eigen innovatieve polder heeft. Zet het goede werk voort!

 4. Klinkt als een periode om de balans te herontdekken, gave variatie. Ik ken niemand die tijdens een sabbatical nog zoveel van de grond krijgt overigens, haha. En mooi om te horen dat er meer focus gaat naar multidisciplinaire teams. Creëert misschien op korte termijn minder publicaties, maar is wel de manier om echte problemen op te lossen.

 5. Beste Maarten,
  Je moet kleine etensborden nemen!
  Veel moet je aan de batterijen van EV’s overlaten.

  LaadSlowSun met van der Sijs Techniek!
  EV’s staan 20 uur stil!
  Vermogensverlies is de stroomsterkte in het kwadraat maal de weerstand.

  Blijf gezond.
  Hartelijke groeten,

 6. Toffe blog. Dat idee van de pressure cooker spreekt mij als student erg aan. Ik heb wel ervaring met bepaalde case nights waar je als groep studenten aan een probleem werkt met een strakke deadline; even stressen maar ook genieten van het resultaat. Ik hoop ook eens mee te doen met zo’n promovendi project, nog even dromen dus.

 7. Pingback: Minister voor Technologie & Innovatie | Steinbuch

 8. Goed zo. Jullie zijn goed bezig. Ga zo door. Alleen val niet in oude patronen.
  ( ik ben n nicht van Lidwien en kreeg dit op fb door)

 9. Pingback: 2027 | Steinbuch

 10. Pingback: Afvallen in Coronatijd | Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s