Spin-off rond microchirurgierobot nu op eigen benen

Het was erg leuk om met onze nieuwste robot aan tafel te zitten bij DWDD afgelopen donderdag. Samen met de microchirurgen Tom van Mulken en Rene van der Hulst van het Maastricht UMC+ hebben we verteld waarom we dit apparaat ontwikkeld hebben. Hier kun je het fragment terugkijken.

Hieronder het persbericht van afgelopen week.

Microsure, een gezamenlijke spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven en van Maastricht UMC+, is vanaf deze week zelfstandig. Het bedrijf is bijna klaar met de ontwikkeling van een operatierobot voor ingrepen met uiterste precisie. De robot, die wordt bestuurd door een chirurg, is geschikt voor hersteloperaties die met mensenhanden amper of niet mogelijk zijn. Over twee jaar moet het apparaat, ’s werelds eerste in zijn soort, klaar zijn om gebruikt te worden in  operatiekamers.

DSC_0358_v2_small

Het eerste exemplaar van de operatierobot staat de komende twee jaar in het Maastricht UMC+ om voorzichtig en stapsgewijs aan te tonen dat het apparaat geschikt is voor ingrepen bij mensen. Tegelijkertijd werkt Microsure aan de benodigde Europese CE-markering. Het bedrijf kreeg in januari een lening van een kwart miljoen euro van technologiestichting STW voor de opstart van de onderneming. Deze week werd het bedrijf officieel opgericht en zijn de overeenkomsten met de TU Eindhoven en Maastricht UMC+ getekend. Bij het bedrijf zijn zowel ingenieurs als chirurgen betrokken.

Vijf keer zo nauwkeurig
De armen van de robot worden altijd bestuurd door een chirurg, via twee joysticks. De robot voert de beweging van de handen van de chirurg ‘verkleind’ uit, waardoor de robot tot vijf keer zo nauwkeurig kan zijn. Bovendien filtert de robot alle trillingen van de mensenhand eruit, wat ook bijdraagt aan de precisie.

Zenuwbanen hechten
De robot is vooral bedoeld voor ‘reconstructieve chirurgie’. Daarbij wordt weefsel ergens in het lichaam weggehaald om op een andere plek iets te herstellen. De operaties om bloedvaten en zenuwbanen te hechten aan nieuw weefsel zijn zo precies dat slechts een klein deel van de chirurgen zulke operaties kan uitvoeren. Dat komt doordat de menselijke hand van de chirurg beperkt is in precisie van bewegen. De robot kan helpen om deze nauwkeurige bewegingen gemakkelijker en beter te maken. Ook zorgt de robot voor meer comfort voor de arts, doordat de arts niet meer over de patiënt gebogen hoeft te staan, maar rustig kan zitten. Raimondo Cau, chief technology officer van het bedrijf: “Doordat de precisie van de chirurg zo ondersteund wordt, kunnen er mogelijk zelfs operaties gedaan worden die tot nu toe nog niet mogelijk waren.”

Oorzaak aanpakken
De eerste focus van Microsure ligt op het aanpakken van lymfoedeem. Daar krijgen relatief veel borstkankerpatiënten mee te maken, doordat de lymfeknopen in de oksel soms uitzaaiingen hebben. Die worden dan operatief verwijderd, waardoor vocht zich ophoopt op ongewenste plekken. “Nu worden vaak alleen de symptomen bestreden, maar met de operatierobot kunnen we de verbinding van de kleine vaatjes herstellen, en dan pak je de oorzaak van het probleem aan”, vertelt Cau. “Maar er zijn nog veel meer operaties mogelijk die we willen gaan doen, bijvoorbeeld op gebied van urologie, vaatchirurgie, plastische chirurgie en neurologie.”

Enthousiasme
Raimondo Cau promoveerde twee jaar geleden op de TU/e op het prototype dat hij ontwikkelde voor de chirurgierobot. Zijn promotietraject vloeide voort uit de eerdere vraag vanuit het Maastricht UMC+ aan de TU/e om een microchirurgierobot te ontwikkelen. Hij keek hiervoor naar veel operaties en sprak uitgebreid met microchirurgen. Het prototype is inmiddels door veel chirurgen uitgeprobeerd en leidt tot enthousiaste reacties. René van der Hulst, plastisch chirurg bij het Maastricht UMC+ :”Het verder ontwikkelen van deze techniek kan revolutionaire gevolgen hebben voor de plastische chirurgie.”

Bron: persbericht Technische Universiteit Eindhoven

3 thoughts on “Spin-off rond microchirurgierobot nu op eigen benen

  1. Pingback: Terugblik op mijn sabbatical 2016 | Steinbuch

  2. Pingback: 2027 | Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s