De invloed van de benzineprijs op het kostenplaatje van elektrisch rijden

B4qmLTOCQAEYIQB

De afgelopen dagen was er veel aandacht voor de mogelijke invloed van de recent sterk gedaalde olieprijs op de verkopen van elektrische auto’s. De 25% lagere beurskoers van het aandeel Tesla was daar mede oorzaak van. teslastock

Op BNR radio was er aandacht voor en ook NOS op 3 besteedde er aandacht op op de radio en op de TV (van 5:20-7:20). Het is niet duidelijk op welke manier de variabele km kosten werkelijk een rol van betekenis spelen bij een aanschafbeslissing. In de VS wordt daar op zijn minst aan getwijfeld in dit artikel.

In een vorig blog heb ik voor de particuliere (niet-zakelijke) rijder een aantal berekeningen gemaakt (TCO-Total Cost of Ownership) voor elektrisch rijden vergeleken met benzine, met een benzinerprijs van €1,74. Omdat de benzineprijs nu zo’n €1,52 is, leek het me goed opnieuw eens wat concrete berekeningen te doen.

Onder de veronderstellingen van het vorige blog, zijn de daar doorgerekende situaties met een benzineprijs van €1,74 als volgt: 174

met een prijs van €1,52 ziet dit er zo uit:

nr 5

Het leek me ook wel interessant om te berekenen wat de relatie is tussen de terugverdientijd en de benzine prijs. De conclusie is globaal dat elk dubbeltje lagere benzineprijs, leidt tot 1 jaar langere terugverdientijd.

variatiebenzine

In een figuur ziet dat er zo uit

: EV particulier.xlsx6

De parameters die ik bij deze berekening heb gebruikt zijn hieronder gegeven. parameters

Ik heb een kWh prijs van €0,30 gebruikt als een soort gemiddelde van onderweg en thuis laden. Een ingewikkeld punt was nog even de restwaarde. Ik heb daarvoor een formule gefit/opgesteld (gelijk voor elektrisch en voor benzine): noem de periode van berekening (aantal jaar) x, dan is de restwaarde in procenten restwaarde = 0,784*x^2 – 16,4*x + 89. Dit geeft de volgende afschijvingsgrafiek:

afschrijving

5 thoughts on “De invloed van de benzineprijs op het kostenplaatje van elektrisch rijden

  1. Pingback: Hoe goedkoop is elektrisch rijden? | Steinbuch

  2. Voor de terugverdientijd moet je eigenlijk rekenen met de gemiddelde benzineprijs over de komende zoveel jaar. Ik denk dat het op z’n minst twijfelachtig is dat deze zo laag blijft als nu.

  3. De meeste eigenaren van een EV rijden zakelijk en dan gelden er weer meer voordelen dan voor een particuliere eigenaar. Afschrijving van 136% en veel lagere bijtelling dan voor een brandstof auto.
    En voor een Tesla een gegarandeerde restwaarde door de fabrikant als na 3 jaar word ingeruild!

  4. Pingback: Green Tax Battle Electric: EV’s slimmer laden | Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s