Hannover Messe terugblik

holland tulpenAfgelopen week was ik op de Hannover Messe, waar dit jaar Nederland Partnerland was. Zondag ben ik er naar toe gereden, helaas niet met de Tesla. Het was naar mijn hotel 375 km, en dat zou ik wel halen, maar het hotel had geen oplaadmogelijkheid, en gewoon 220V duurt een beetje lang als je helemaal leeg bent. Helaas dus, want dat had ik wel erg leuk gevonden, maar goed, zoon Yuri was erg blij deze week! Dus met een Peugeot diesel huurauto naar Duitsland, het was even afzien, terug in de tijd zeg maar.

IMG_4164Op maandag ben ik vroeg naar de beurs gegaan. Allemaal tulpen buiten, en binnen heel erg veel oranje! Om 8.15 had ik eerst een interview via mijn mobiel met Radio 4. Daarna heb ik de Holland High Tech plek in de R&D Hal 2 bezocht. Daar hadden we vanuit de 3TU een paar mooie IMG_4176opstellingen, o.a. onze micro-chirurgie robot. De 3TU bijdrage was weer heel goed georganiseerd door Inge en Lucienne. Daarna naar Hal 3, naar het grote NL paviljoen, met daarnaast de Provincie N Brabant stand: met de elektrische racewagen van ons University Racing team, de Stella van ons Solar team, een onderstel van een Tesla Model S, en een rode Model S. Tenslotte nog de elektrische bus Citea-E van VDL. Ik was onder de indruk van de omvang en uitstraling van de NB stand, erg mooi! opening Ceremony Holland Pavillion Hannover MesseEven na 9 uur, mocht ik Merkel en Rutte verwelkomen naast onze Stella, en heb ik kort verteld dat we in NB erg effectief met open innovatie industrie en kennisinstellingen en overheid laten samenwerken, en dat Tesla in Tilburg en de Stella van de TU/e twee paradepaarden zijn van onze regio op het gebied van elektrisch rijden. Merkel wist onmiddellijk te melden dat Mercedes een belang in Tesla heeft. Wouter nam namens het Solar team het woord en heeft Merkel en Rutte de kernboodschap van Stella uitgelegd: de eerste gezinswagen ter wereld op zonne-energie, met een positieve netto energieopbrengst per jaar, en nr 1 in Australie!

IMG_4178Een mooi gezicht had ik naar alle persfotografen! Een soort selfie van hen!


Na het vertrek van Merkel en Rutte en alle pers, werd het publiek toegelaten. Gelijk kreeg de Stella veel aandacht, en ook de Tesla ernaast. Dat was trouwens de rest van de dagen echt niet normaal: de enorme aandacht voor de Tesla, altijd heel erg veel mensen in en rond de auto.

IMG_4195Ik ben eerst nog even teruggegaan naar Hal 2, waar op dat moment Merkel en Rutte van onze Amigo een tulp kregen, zie ook het leuke stukje in de TU/e Cursor. Onze Amigo was verkleed als Frau Antje. We hebben daar intern van te voren nog wel discussie over gehad, willen we dat wel…

IMG_4199Later ben ik naar Hal 4 gegaan (Brainport Industries) en via Hal 16, waar opvallend VW zeer fors op het gebied van e-mobility uitpakte, naar Hal 27 waar een stand te vinden was van o.a. ons Formule E team: het Holland E Mobility House over elektrisch rijden. Gaaf dat de volledig elektrische vrachtwagen van Hytruck helemaal naar Hannover was gereden!
De lunch weer in Hal 3 genuttigd met de provincie NB, en gesproken met Kim, de sales manager Benelux van Tesla. Kim kende ik nog van toen ze bij de EV afdeling van Renault in Eindhoven werkte. Maar daar was het te rustig, in tegenstelling tot de baan bij Tesla!

IMG_4183Omdat we bij de TU/e gaan starten met ons nieuwe research High Tech Systems Center, had ik een hele doos met flyers mee. Dus die heb ik over de verschillende stands verdeeld om wat reclame te maken. Ook weer even bij Raimondo en Ferry van de micro-chirurgierobot gaan kijken: ze hadden inmiddels heel wat mensen zelf laten oefenen met de master-slave aansturing.

Na de Holland High Tech borrel om 18:00 terug naar het hotel gereden, en gebaald van de slechte 3G en Wifi mogelijkheden. Wel lekker een echte Duitse Schnitzel en een Apfelstrudel gegeten en gesproken met collega’s van 3TU.

IMG_4218Dinsdag was het “Tesla meets Stella” symposium, georganiseerd door de provincie NB. Gelukkig zat de zaal goed vol, en mijn praatje over Holland High Tech, elektrisch rijden, de Tesla, en de Stella ging heerlijk. halverwege met de video van Ingede Tesla rijdt gaaf“, en ik eindig altijd met de ‘crash‘ van de Turtle van TechUnited. Daarna een video opname gedaan voor een NL/Duitse TV maker, en verder heel veel rondgelopen, gepraat, flyers uitgedeeld, en uitgeput om 18:00 naar de borrel van Brainport Industries, waar John een tweetal Duitse dames had geregeld met uitbundige muziek.

Hier is de video opname.

IMG_4201Op woensdag was het symposium over “Smart Industries”, het NL antwoord op de Industry 4.0 plannen van onze oosterburen. Dat gaat over o.a. robotisering in de industrie, Cyber Physical Systems, dus manufacturing over netwerken etc. Zie ook de special van IMG_4208Toekomstmakers, van RTL-Z, een programma vanaf de beurs, overigens met tijdens de interviews met onze Stella op de achtergrond!

Na het symposium over Smart Industries, en Industrie 4.0, vat ik ons nieuwe HTSC centrum met de volgende formule samen:

HTSC = Mechatronica 2.0 + Industrie 4.0!

Op de TU/e dies viering komen we uitgebreid terug op dit nieuwe initiatief!

IMG_4221Later op woensdag heb ik in het ‘glazen huis’ (van ScienceGuide en Platform Beta/Techniek) een voordracht gevolgd van Prof. Maroeska Roovers, van Nijmegen; kernboodschap: als we medische robotica effectief en efficiënt naar de markt zinvol willen brengen, moeten we techniek, medici en patiënten al in de beginfase bij elkaar brengen! Hele goede boodschap, en een leuke discussie daarna. Na de pauze gaf ik zelf ook een voordracht, in de vorm van een discussie, met wat slides van mij, onder andere over medische robotica en de Stella. Daarna zijn we naar de Stella gelopen voor een korte uitleg.

Verder heb ik op woensdag een rit in de Stella gemaakt met staatssecretaris Sander Dekker, en hadden we ‘s avonds het feest in het Holland paviljoen. Toch maar in het hotel weer een Schnitzel gegeten, en niet te laat gaan slapen, mijn voeten waren helemaal ‘op’!

Op donderdag voldaan teruggereden naar Eindhoven. Ik was blij dat ik drie volle dagen geweest ben, en ik was bijzonder onder de indruk van de manier waarop Nederland als Partnerland zeer duidelijk aanwezig was, en de manier waarop we als High Tech industrie en kennisinstellingen onszelf hebben weten te presenteren! Daarbij in goede samenwerking met onze 3TU, hier nog een selfie van de TU/e Amigo en de UTwente Frog, samen met Stefano Stramigioli en Vanessa Evers.

IMG_4185

 

 

 

 

One thought on “Hannover Messe terugblik

  1. Mooi verslag Maarten! Wij kijken als 3TU.SAI ook terug op een mooie deelname aan de Hannover Messe. Ik houd de nieuwe ontwikkelingen rond HTSC in de gaten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s