Robot als vriend – HealthValley 2014

foto2Afgelopen week was het HealthValley Congres 2014, in een schitterende zaal in Nijmegen. Omdat ik een van de plenaire sprekers was, mocht ik de Tesla mooi prominent parkeren op de VIP parkeerplaats! Ik heb natuurlijk geen laadpunt nodig (veel mensen vragen mij dat dan) waarop ik uitleg dat de afgelopen  6 maanden ik nog nooit overdag heb hoeven opladen (350 km range). Die ochtend werd ik gevolgd door Radio 1, die 3 keer een paar minuten van mij uitzond. De eerste was vlak voor de opening, en we spraken over de doelstelling van dit congres, het verbinden en de innovatie.

We lossen echte problemen op hoor!

foto3Ik was de laatste en vierde plenaire spreker, en terwijl ik in de zaal zat, zat ik mij in toenemende mate te ergeren aan de statements van de sprekers. Rouvoet herhaalde dat de zorgkosten uit de hand lopen (open deur) en dat dat komt door medische technologie? Het verhaal van Hans de Jong van Philips ging over de transitie van centraal naar thuis (prima verhaal). De voordracht van Kees van de Burg exciteerde mij het meest: “Technologie is kil, het gaat om zelfrespect” zei hij ongeveer. Je kunt je voorstellen hoe ik daar in die pluche stoel zat te popelen om dat podium op te springen en te laten zien dat technologie juist kan helpen om zelfrespect te verhogen. En bovendien wilde ik de broodnodige inspiratie geven op zo een dag over innovatie! Techniek is gaaf! En we lossen echte problemen op!!

0e41bf2Dus toen Harmke Pijpers mij op het toneel vroeg, kon ik het nauwelijks laten zelf de lead te nemen in het korte interviewtje aan het begin. De interactie met de zaal ontstond gelijk door mijn vraag wie er tegen mijn stelling “de zorgrobot is je allerbeste vriend” had gestemd. Een handjevol durfde dat maar toe te geven, ha!

 

 

High Tech land 

foto1In mijn presentatie daarna, heb ik laten zien hoe we als Nederland B.V. High Tech koploper in de wereld (Philips CD spelers, ASML, FEI, Philips Healthcare) zijn, en nu ook wereldkampioen robotvoetbal zijn geworden, hoe we daaruit Amigo aan het ontwikkelen zijn voor de zorgsector, en hoe we via een reeks van medische robots onze kwaliteit van precisie mechatronica ook omzetten in bruikbare en betaalbare robotsystemen voor chirurgie.

Schermafbeelding 2014-03-14 om 20.25.53

Blond met krullen 

Bij de afsluiting van mijn verhaal vroeg Harmke me als ik mocht kiezen later, tussen een robot als verzorgende of een mens, wat ik dan wilde. Ik antwoordde of ik die mens zelf zou mogen uitzoeken. “Ja dat mag, en wat zou je dan willen?”, vroeg ze mij. Tja, daar sta je dan voor 1000 mens publiek, en wat zeg je dan. “Blonde vrouw” zei ik, “en krullen”, en ik was even stil, “en rode lippenstift”. “Ja en verder?” vroeg Harmke. Tja, wat zeg je dan?  “Nou”, zei ik “daar laat ik het even bij”….  waarop de hele zaal moest lachen. Ik denk dat alle mannen hetzelfde dachten als ik op dat moment, en de vrouwen misschien ook…

Kortom, ik heb genoten, en het publiek was aangenaam verrast door mijn voordracht, zo bleek tijdens mijn rondgang over het congres verder die dag. Het was een voorrecht te hebben mogen spreken op zo een congres, met al die verschillende soorten beroepsgroepen bij elkaar. Verbinden en Innoveren in de zorg. Gaaf.

Hier staat een leuk verslag, en hieronder het verslag van MedZine Redactie, ook erg leuk om te lezen!

—————————–

Health Valley 2014: “De zorgrobot is je allerbeste vriend”

Health Valley 2014: “De zorgrobot is je allerbeste vriend”

Het Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen stond donderdag 13 maart volledig in het teken van vereniging en verbinding. “Daar zullen ze over nagedacht hebben”, grapte Andre Rouvoet. De voormalig politicus en huidig voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland was één van de vier keynote sprekers tijdens het jaarlijks terugkerende Health Valley Event. Dit jaar probeerde de organisatie met het thema ‘Where health & innovation meet’, de afstand tussen de gezondheidszorg en techniek kleiner te maken. Dagvoorzitter was journaliste en presentatrice Harmke Pijpers.

Flink prijskaartje
Niet elke innovatie is een verbetering, begon Rouvoet zijn betoog. “Het woord ‘innovatie’ is geen garantie voor een goed idee.” Volgens Rouvoet is het maken van beslissingen over het verzekeren van innovatieve zorg dan ook een uitdaging voor de zorgverzekeraar. “Wij hebben te maken met tegenstrijdige, maar terechte belangen tussen verschillende partijen zoals de verzekerde en de verzekeraars. Het is onze taak om afwegingen te maken en deze belangen te verbinden.” Volgens de oud-politicus moet iedereen zich er van bewust zijn dat de stijgende zorgkosten in de zorg niet alleen veroorzaakt worden door vergrijzing en de mondige patiënt, maar vooral door ontwikkelingen van medische technologie. “Innovatieve zorg is vaak betere zorg, maar daar zit wel een flink prijskaartje aan.”

Daarom, zo sluit Rouvoet zijn lezing af, gaan de verzekeraars uit van het principe ‘iets nieuws voor iets ouds’ om dubbele kosten te voorkomen. “Want uiteindelijk moet zorginnovatie lonen voor de patiënt én de premiebetaler.”

Betrokken bij de belevingswereld
Keynote spreker Hans de Jong, voorzitter van de directie van Philips Benelux, sprak over de drastische verandering die de zorg doormaakt. “We zijn altijd en overal verbonden met elkaar, er komt meer samenwerking tussen disciplines met als gevolg minder concurrentie, personalized medicine wordt steeds groter en thuis wordt de beste omgeving voor zorg.” Volgens De Jong maakt ook Philips een soortgelijke verandering door. “Wij willen de integrale partner zijn en betrokken zijn bij de belevingswereld van de zorgpartijen.” Philips wil een bijdrage leveren aan innovatie om de zorg effectiever en efficiënter te maken. “In Nederland zijn zowel de zorg als de technische industrie en academie van wereldniveau. Laten we hier dan vooral gebruik van maken en verbindingen aangaan.”

Zelfrespect
Volgens Kees van de Burg, directeur van Langdurige Zorg van het Ministerie van Volksgezondheid, leven we in een bijzondere tijd waarbij chronisch zieken en ouderen zo lang mogelijk thuis willen wonen. Van de Burg zet vraagtekens bij de technologische innovaties. “Waar we voor moeten waken is dat de techniek de zorg niet koud en kil maakt. We moeten denken aan de mens en niet de systemen.” Van de Burg pleit dan ook voor innovaties in overleg met alle betrokken partijen, waaronder de patiënt. “We moeten blijven denken aan het zelfrespect van de mens. Robots mogen ons niet overnemen.

Beste vriend
Enigszins verrast door de uitspraak van Van de Burg kwam de laatste keynote spreker het podium op. Volgens Maarten Steinbuch, hoogleraar Regeltechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven, is de robot namelijk je allerbeste vriend. “Want als jij altijd iemand moet laten komen voor hulp omdat je zelf geen glas drinken meer kan optillen, dan geeft een robotarm die voorkomt dat je afhankelijke wordt van anderen juist je zelfrespect terug.” Samen met promovendi ontwikkelt Steinbuch zorgrobots, die bijvoorbeeld in de operatie kamer gebruikt kunnen worden. “Dit doen wij vanuit de wens van de chirurg. Wij willen hun probleem snappen en oplossen.” Steinbuch is het echter wel met Rouvoet eens. “Medische technologie is veel te duur. Er is vaak sprake van patenten waardoor bedrijven een monopolypositie hebben. Er is nog niet genoeg concurrentie.” Een voorbeeld van dure technologie liet hij vervolgens zelf het podium opkomen. “Dit is Amigo”,  stelde hij de robot aan het publiek voor. Amigo bracht Steinbuch een flesje water, maar kon nog niet reageren op vragen en was ook wat langzaam. “Hij is nog in ontwikkeling”, lachte Steinbuch. Maar ondanks dat Amigo nog een prototype was, maakte hij op het publiek veel indruk.
Steinbuch liet ook nog andere technologieën zien die de zorg toegankelijker en efficiënter moeten maken, zoals robotarmen die gebruikt kunnen worden tijdens operaties. Hoewel de ontwikkelingen van deze technologien en zorgrobots nog lang niet klaar zijn, kunnen ze volgens hem over een niet al te lange tijd een grote bijdrage aan de zorg leveren.

Na de plenaire lezingen konden de aanwezigen parallelle sessies bezoeken. Zo konden de deelnemers meer leren over de stand van zaken omtrent personalized medicine, integrale zorg, medical devices en eHealth & monitoring. Na de lunch konden de aanwezigen verschillende workshops volgen.

Ontwikkelingen en struikelblokken 
Tijdens het Health Valley Event 2014 werd het belang van samenwerking duidelijk gemaakt. Hoewel vele technologische ontwikkelingen zich nog in een vroeg stadium bevinden en er nog veel verschillende struikelblokken zijn, werd duidelijk dat alle partijen het zelfde doel voor ogen hebben: duurzame en kwalitatief goede zorg.

Bron: Medzine

One thought on “Robot als vriend – HealthValley 2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s