Een weekend met een Tesla Model S – deel 1

Dit weekend heb ik een Tesla Model S meegekregen van de Tesla store in Eindhoven. Aanleiding was de DutchTechnology Week waar in Helmond op zaterdag een Automotive dag plaatsvond op de AutomotiveCampus, en op zondag de TU/e Experience Day. Op beide evenementen was de vraag aan Tesla geweest een van hun wagens te kunnen tonen. Namens Tesla was ik gevraagd dit te doen…met plezier natuurlijk :).

BLqbUGLCAAAheht.jpg-largeOp zaterdag was het zover: om negen uur samen met Inge in onze Twingo naar Eindhoven gereden. Daar kwam Gert-Jan juist aan, met de Signature rode Performance. Exact het model en de kleur die ik ook ga krijgen! In augustus helaas pas. Ik ben blij dat wij de donkere stoelbekleding hebben gekozen, want deze had lichte kleuren en de vele spijkerbroeken van alle testritjes hadden hun sporen achter gelaten. Omdat Gert-Jan uit Belgie kwam, was er helaas nog maar 95 km range op de meter. Dat was jammer, want ik wist eigenlijk nog niet waar en hoe ik zou moeten gaan opladen, en zaterdagavond had ik gepland om naar mijn ouders te gaan, als excuus, zo’n 100 km enkele reis.

Vanaf de Tesla store was de rit naar Eindhoven weer heerlijk: je wordt erg rustig van deze auto, heel stil, en gladjes rijdt hij, totdat je het ‘gas’pedaal diep indrukt: dan spuit je werkelijk weg. Bij het stoplicht bij het begin van de A270 naar Helmond belde Inge mij vanuit de Twingo (zij reedt achter mij aan, want vanaf de campus in Helmond zouden we samen weer naar de markt gaan). “He schat, je moet wel wat meer naar links rijden hoor, je rijdt steeds tegen de rechter streep”. tja, dat krijg je als je een Kangoo gewend bent, even wennen aan de nieuwe buitenmaten.

IMG_2135Ik reed ongeveer 180 Wh/km, iets beter dat het gemiddelde op het scherm van 205 Wh/km, maar ja, daar zat die reis van Gert-Jan uit Belgie bij.  In het begin reed ik net wat meer km dan de range km’s. Maar op de A270 weer een paar keer flink versneld en weer afgeremd op de motor, leuk om die 60kW weer terug te zien leveeren aan de batterij. Aangekomen in Helmond was de resterende range 79km, dus dat klopte wel ongeveer.

Het was de bedoeling om de Tesla op het binnenplein bij het AutomotiveHouse te zetten, en daarvoor moest ik de Tesla manouveren door twee openingen nauwelijks breder dan de tesla… Met geduld en ca 6 aanwijzende mensen van o.m. AutomotiveNL lukte het om de Tesla binnen te rijden. Toch bijzonder om zo een auto zonder uitlaatgassen via een binnenruimte te kunnen rijden!.

BLrdn-rCMAASc73.jpg-largeBuiten was een mooie plaats voor de Tesla bedacht, compleet met blauwe ‘drivenBy’ loper. Omdat ik nog steeds van plan was ‘s avonds ver te gaan toeren, wilde ik wel graag opladen. Met veel zoekwerk, met dank aan Michael van de AutomotiveCampus, lukte het een krachtstroom punt te vinden en met een flink verlengsnoer konden we de Tesla aansluiten. We zijn inmiddels 1 uur verder. Maar het groene LaadLED knipperde dus dat was goed. Krachtstroom met een grote 32A aansluiting dus de stand op de standaard 32 A laten staan. Het was inmiddels 11:00 en we wilden nog naar de markt, dus de Tesla afgesloten, range stand inmiddels ca 74 km,  en gegaan. Ik zou om drie uur weer terugkomen om toelichting te geven.

IMG_2141Na de lunch mijn oude krachtstroomaansluiting met een ouderwetse zwarte stekker omgebouwd naar een nieuwe zodat ik vanavond de Tesla thuis zou kunnen laden. Daarmee ontdekt dat ik 1400€ kan uitsparen door zelf de leidingen tzt te leggen, nu nog maar even met een 3 fase verlengkabel. Het was weer even lekker klussen.

IMG_2144Om 15:00 was ik weer terug, zoals beloofd aan Inez van Poppel van DrivenByHelmond om in en rond de auto uitleg te geven aan bezoekers. Tot mijn grote schrik knipperde de laadLED niet meer: stoppen waren eruit geklapt. Nieuwe stoppen gezocht, en de max laadstroom dan maar op 15A gezet. Even Gert-Jan gebeld, en ja: dit is nog een USA model dus het is wel een krachtstroom stekker, maar het laden is 1 fase, dus 3,5kW (220V/16A). De range was gezakt naar 55km op het display. Zonder gereden te hebben… Met 3,5kW laad je dus ca 15 a 18 km per uur, en vanaf half vier werkte het laden weer, dus dat ging ik nooit meer halen voor vanavond.

IMG_2145De twee uur daarna heel erg veel mensen gesproken, de deuren open gedaan, de frunk en de trunk laten zien, het prachtige display, het open dak. Gaaf gaaf gaaf. Iedereen vindt de auto mooi. Een tweetal echte automotive mannen die lang in de productie en engineering hebben gezeten, keken heel nauwkeurig naar de rubbers, de gebruikte plastics, de kieren en naden. “Netjes voor een Amerikaan”, en ” bijna Europese kwaliteit”.

IMG_2148Om 17:30 was het al stiller, dus toen heb ik de Tesla van de stroom gehaald. Range: 89km, dus inderdaad net iets meer dan 30km geladen. Weer voorzichtig naar buiten gereden, dat ging een stuk makkelijker dan de andere kant op. Nog even 2 testritjes gemaakt met o.a. Inez die ook al in het Roadster weekend een rol speelde. Ook de TU/e Automotive bachelor studenten Tim en Texas van het TU/ecochallenge team even meegenomen voor een ritje.

IMG_2149Naar huis gereden, en bij onze boerderij een paar mooie sfeerfoto’s gemaakt. Het is een plaatje deze auto!. Daarna met vrouw en oudste dochter even een klein ritje gemaakt, en weer thuis het display eens goed bekeken. Range nu 50 km. Dan wordt het balkje grijs. Het nieuwe verlengsnoer aangesloten, en gecontroleerd of hij goed laadde.

‘s Avonds inderdaad met de Twingo dan maar op pad gegaan. Inge wilde rijden. Ik heb een afstudeerverslag kunnen corrigeren. Toen we tegen 24:00 thuis kwamen was er inderdaad 90km range bij (6 uur geladen, ca 15km/uur). Wat lijkt het me heerlijk om die superchargers in de buurt te hebben van Tesla: 120kW ipv nu 3kW, 40 keer zo snel laden!

Nog even met Inge in de nacht dus in de Tesla gezeten. Erg mooi die interieurverlichting met LEDs. Ook even de muziekinstallatie geprobeerd. Ook gaaf. Maar ja ik ben ook niets gewend in onze Kangoo en Twingo ..:).

Nu maar weer wachten tot morgen, voor deel 2!

IMG_2143IMG_2131 IMG_2134 IMG_2133 IMG_2132

IMG_2158 IMG_2157 IMG_2156 IMG_2155 IMG_2154 IMG_2152 IMG_2150

3 thoughts on “Een weekend met een Tesla Model S – deel 1

  1. Pingback: Een weekend met een Tesla Model S – deel 2 | Steinbuch

  2. Pingback: I believe in Feedback! | Steinbuch

  3. Pingback: My 10 TOP 2013 blogposts | Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s