Doe mee aan de toekomst van Automotive!

ipadopwielenModerne auto’s zijn intelligente high tech systemen. In een auto zijn meer dan 60 processoren aan boord, om te zorgen voor regeling, beheer, interactie, navigatie en communicatie. Een moderne auto kan meer dan 100 miljoen regels aan software code hebben. Ter vergelijk, de Boeing 787 heeft er maar 6,5 miljoen. Door de transitie naar nieuwe aandrijvingen (elektrificeren) en ICT systemen, is de automotive industrie aan een fenomenale transitie bezig en zijn de benodigde disciplines aan het veranderen. Voorbeelden van nieuwe ontwikkelingen zijn zelf parkeren (self-parking), automatisch rijden (drive-by-wire) en autonome auto’s, plug-in elektrische auto’s en hybrids, snel groeiende (draadloze) communicatie benodigdheden en mogelijkheden, en opkomende smart mobility concepten (‘connected cars’).  Een erg leuke illustratie is hier te vinden. Ook remote service en upgrade van de software wordt straks normaal. De conclusie is dat meer electronica, software en ICT benodigd zijn, en een beetje minder werktuigbouwkunde. Ook de menselijke bestuurder behoeft veel aandacht , deze zit immers in de regelkring van deze technologie! Een voorbeeld van deze paradigma verandering wordt gegeven door Tesla Motors,  die zowel  het ontwerp van de aandrijving alsook de user interface, de service, de upgrades via internet, en de marketingstrategie totaal vernieuwd.

Aan de Technische Universiteit Eindhoven zetten we vol in om bij te dragen aan deze automotive transitie, zowel in onderzoek en in ons unieke onderwijsprogramma op het gebied van automotive.  TU/e-onderzoeksgroepen bundelen de krachten op het gebied van automotive, en we stimuleren vernieuwende multidisciplinaire onderzoeksinitiatieven en werken samen met nationale en internationale partners aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken rondom mobiliteit. Het automotive onderzoek aan de TU/e kent twee speerpunten:

Schone auto’s: onderzoek naar elektrische power trains, systeemontwerp, perifere systemen en energiemanagement. Op de lange termijn zien we elektrische voertuigen als het beste alternatief voor de verbrandingsmotor (ICE). Door technologische en marktontwikkelingen krijgt Nederland kansen in het openen van niches in de markt van elektrische voertuigen. Ook de verdere verbetering van ICEs voor trucks is een belangrijk onderwerp. Vijftig procent van de toegevoegde waarde bij nieuwe auto’s wordt gerealiseerd door computers, elektrische, elektromechanische en netwerkcomponenten. Dit percentage stijgt nog steeds. De uitdaging voor de auto-industrie is er voor te zorgen dat de integratie van embedded subsystemen de betrouwbaarheid en winstgevendheid niet aantast. Dit vergt veel grootschalig innovatieonderzoek.

Slimme Auto’s: Het voertuig van de toekomst is de Connected Car: een computer op wielen die communiceert met andere computers. De kern van deze intelligente voertuigen is samenwerkende mobiliteit. Door een combinatie van sensoren, real time controlemogelijkheden en communicatie-netwerken communiceren auto’s met elkaar (car-to-car: C2C) en hun omgeving (car-to-infrastructure: C2I en infrastructure-to-car: I2C). Samenwerkende mobiliteit vormt de basis voor vele nieuwe toepassingen die de veiligheid verbeteren, voor minder files en vervuiling zorgen én het persoonlijke comfort verhogen.

Het realiseren van intelligente elektronische toepassingen en het onderzoek op gebied van software, mechatronica, embedded systems en nano-elektronica zorgt niet alleen voor een toename en verbetering van auto’s maar maakt ook toepassingen op andere innovatieve terreinen mogelijk. Het multidisciplinaire onderzoek op het gebied van automotive vindt dan ook plaats op zes verschillende faculteiten, in veertien onderzoeksgroepen.

Het unieke TU/e Automotive Onderwijsprogramma omvat de complete studiemogelijkheden op de universiteit: bachelor, master en post master (ontwerpersopleiding (PDEng), en promoties). Alle leerlijnen adresseren de automotive technologische uitdagingen in maat­ schappelijk perspectief. De opleidingen stellen steeds het systeemdenken centraal en leren de studenten multidisciplinair te denken en de auto als totaal systeem (in zijn omgeving) te doorgronden. Hierdoor zijn de TU/e Automotive opleidingen een voorbeeld voor onderwijs afgestemd op de behoeften van de High Tech Industrie in brede zin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s