Slimme mensen in slimme auto’s

Editorial bij de Telegraaf bijlage van 16 januari 2013, over Innovatieve Mobiliteit.

Bent u onderweg of moet u straks weg? Wat is het beste, snelste of goedkoopste: de trein, bus of de auto? En, heeft u nog een eigen auto? Hoe laten u zich over 20 jaar vervoeren? 

IMG_1862“Weet u hoe de mobiliteit er over 10 of 20 jaar uitziet? Steeds meer mensen besluiten samen een auto te delen. Soms is deze al elektrisch, helemaal stil, geen uitlaat, en heel goedkoop in het gebruik. Maar nog heel veel meer nieuwe mogelijkheden komen op ons af vanwege de snelle innovaties: de auto wordt een iPad op wielen: een superintelligente robot die ons brengt waar we willen zijn, schoon en stil. Tja, hoe zal dat gaan?

Het elektrisch vervoer gaat een nieuwe fase in, vanaf dit jaar komen er veel nieuwe modellen. Bij de hybride auto’s zo’n tien jaar geleden duurde het ook enige tijd voordat een zeker marktaandeel ontstond: hoe meer keuze de consument heeft, hoe meer er verkocht gaat worden. Een effect van het vertrouwen in nieuwe technologie. Het is dus ook niet meer de vraag of elektrisch vervoer komt, maar eerder hoe snel. Heel populair zijn nu de plug-in hybride auto’s. Dat zijn hybride auto’s, dus met een gewone verbrandingsmotor en een elektrische motor en batterijpakket, maar met een stekker. Je kunt ze opladen met een stopcontact en er 20-70 kilometer mee rijden, voor 5 ct/km. Dat is heel interessant want gemiddeld rijden we in Nederland slechts 20 km/dag! Het hangt af van de ontwikkelingen in de batterijtechnologie hoe snel volledig elektrisch voor een breder deel van de markt populair wordt. De verwachting is dat in 2020 (7 jaar!) de batterij al twee keer zo goedkoop is. Dit jaar kijken we uit naar de introductie in de Nederlandse markt van een topsegment volledig elektrische auto. Zo kan de vijfpersoons Tesla Model S maar liefst 450 km op één lading rijden!

Maar het hele idee dat we vaak een eigen auto hebben lijkt eigenlijk ouderwets: veel jongeren hechten er niet meer aan en delen een auto. Met de slimme apps op onze mobieltjes kunnen we heel gemakkelijk toegang hebben tot de juiste deel-auto op het juiste moment. En er zijn ook nu al heel veel mensen die slimme combinaties van modaliteiten gebruiken: met je elektrische fiets naar een opstappunt van een deel-auto of gewoon naar de trein. Of gewoon thuis werken. Dat wordt ook steeds makkelijker met alle snelle computerverbindingen.

IMG_1863En als je dan in de toekomst met de auto op pad gaat, dan draai je de slimme snelweg op. Je auto neemt de besturing van je over en past zich vloeiend in een platoon  met onzichtbaar aan elkaar geplakte auto’s. Dat werkt met afstandsmeting tussen de auto’s, en met automatisch remmen gas geven en sturen. Zo zullen er veel minder files zijn en hebben we minder asfalt nodig. Handen los van het stuur en lekker de krant lezen dus. Als we wereldkampioen zijn met voetballende robots, kunnen we dit ook wel ontwikkelen!

We gaan samen naar een meer duurzame maatschappij toe. We kunnen niet anders met de schaarste van grondstoffen; we moeten zuinig zijn op de aarde waar we van leven. Als we toch de luxe van de mobiliteit willen hebben, moeten we goed nadenken waar we de energie vandaan halen. Als zon en wind grootschalig zijn ingevoerd kunnen we met recht spreken van de electric society. Het is zelfs denkbaar dat we uit zonne-elektriciteit nieuwe vloeibare brandstoffen maken waarbij CO2 wordt hergebruikt. Deze solar fuels worden vooral voor vrachtwagens en vliegtuigen belangrijk  is de verwachting. Alle nieuwe uitvindingen en innovaties in mobiliteit gaan ons leven beïnvloeden: onbegrensde mogelijkheden.

Prof Maarten Steinbuch

Hoogleraar Automotive, Technische Universiteit Eindhoven

3 thoughts on “Slimme mensen in slimme auto’s

  1. Pingback: Column: Slimme mensen in slimme auto’s - Groen7

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s