Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m sept 2012

De ontwikkeling van elektrisch rijden in Nederland gaat voorspoedig. De cijfers die hier getoond worden zijn samengesteld door Agentschap NL, in opdracht van het ministerie van EL&I. Meer informatie staat op deze website. Ook de website van AutomotiveNL heeft links naar een aantal relevante documenten. De verkoopcijfers van de maand september in de USA staan hier.

In tabel vorm:

Dit zijn dus dus totale aantallen op de weg, met kenteken, het zijn niet het aantal nieuw verkochte voertuigen. Dan moet je het verschil nemen tussen de kolommen. Voor het totaal is de toename 11,3% op maandbasis; 19,8% maandgroei bij REV/PHEV en 3,7% bij BEV, vorige maand waren deze getallen: 13,7% (tot), 27,6% (PHEV), 3,1% (EV). Het aantal nieuw verkochte personenauto’s EVs in NL is dus 540 (1749+2880-1686-2403). Dit is 1,7% van de totale verkopen (32090) in september.

Om uit te komen op de doelstelling van 200.000 elektrische voertuigen in 2020, zou een maandgroeipercentage van ca 4% voldoende zijn, als we uitgaan van een exponentiële groei! Met vorige maand 5074 voertuigen volgt dat uit 5074*(1.04^(8*12))=219.000 op 1 sept 2020, nl 8 jaar keer 12 maanden, elke maand 4% toename, met deze maand als startpunt 5650*(1.04^(8*12-1))=234.540 (1 sept 2020). Bij de huidige groeicijfers zitten we goed op schema als we uitgaan van een exponentiële groei. Als we inschatten dat de toename lineair is komen we echter op slecht 50.000 EVs in 2020. Zie ook verder de analyse onderaan.

Ook interessant is de verdeling over de diverse merken, totaal aantal (top 5) hieronder:

De Toyota Prius Plug-in is net op de markt in NL, en doet gelijk goed mee. OpeUSA website boven al genoemd staat ook dergelijke informatie.

Als conclusie naar aanleiding van de recente cijfers is het duidelijk dat we in deze vroege fase van marktontwikkeling zeer actief  moeten blijven met het ontwikkelen van de noodzakelijke infrastructuur en het stimuleren van goede marktsegmenten voor deze fase.

—-

Voor een verdere analyse, eerst de cijfers vanaf feb 2012 met de delta in (maand)procenten en absolute aantallen:

De percentages voor plug-in’s en totaal nemen dus af. Voor EV’s ook maar minder.

Als we een trendline fitten dan is een rechte lijn een perfecte fit:

–          EV verkopen zijn 58 per maand ofwel 700 per jaar.
(Trendline fitten geeft lineaire trend met R2 = 0,99 vanaf dec 2010: het is echt een bijna perfect rechte lijn)

–          PHEV verkopen zijn 380 per maand ofwel 4500 per jaar.
(R2 voor rechte lijn ook 0,99 maar dan voor laatste 8 maanden: eerder niet leverbaar)

Als die lineaire trend doorzet zitten we eind 2020 (100 maanden verder) op:

– 41.000 PHEV’s

– 6.000 EV’s

Dus we hopen maar dat we binnenkort de exponential zien van de S-curve waar we op hopen want met deze lineaire stijging gaat het absoluut niet hard genoeg.

——

Co-productie Auke Hoekstra & Maarten Steinbuch

page1image86552

8 thoughts on “Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m sept 2012

 1. Pingback: Hoe schoon is een PHEV als de Opel Ampera of Toyota Prius Plug-In eigenlijk? « Steinbuch

 2. Dank voor een mooi overzicht met veel links.

  Twee (kritische) noten:
  1) We “zitten mooi op schema”. Klopt, mits dat schema deugt. Persoonlijk vind ik 200.000 EV in 2020 verre van ambitieus. Hoeveel auto’s hebben we dan overall? Zo’n 6mln? Dan is 200k 3,3%. Ik zou over 8 jaar veel liever 50% EV zien. Dus het is maar hoe je het bekijkt.
  2) Ik zie dat de Opel Ampera de lijst aanvoert. (Ik heb er toevallig op 10-10 een testrit in gemaakt). De dealer vertelde me – en daar ben ik het mee eens – dat de verontreiniging natuurlijk afhangt van de vraag of gebruikers ‘m wel elke avond inpluggen… De PHEV en E-REV vertroebelen de lijst enigszins.

  Maar begrijp me niet verkeerd Maarten, I’m not shooting the messenger: De doelstelling en de cijfers komen beide van andere partijen.

  Dank. Groeten, Thomas.

 3. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m okt 2012 « Steinbuch

 4. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m nov 2012 « Steinbuch

 5. Pingback: Cijfers Elektrisch Rijden NL t/m dec 2012 « Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s