Nederland barst van jong talent op gebied van techniek en wetenschap – Techniek Toernooi 2012

In mijn vorige blog heb ik mijn visie op het stimuleren van techniekpromotie onder kinderen en jongeren belicht. Een goed voorbeeld van techniekpromotie in de praktijk is het Techniek Toernooi dat door Stichting Techniekpromotie wordt gecoördineerd. De landelijke finaledag op 7 juni jl. werd in het Openlucht Museum te Arnhem gehouden en daar kon maar één conclusie worden getrokken: Nederland barst van het jonge talent op het gebied van wetenschap en techniek.

Tijdens de zonnige finale die zowel buiten als in speciale tenten plaatsvond, bonden in totaal 160 teams van 80 verschillende basisscholen uit heel het land de strijd met elkaar aan. Uiteindelijk werden  32 basisschoolteams door een jury van hoogleraren uitgeroepen tot winnaars. De teams bleken te beschikken over uitmuntende skills om de opdrachten die dit jaar geheel in het teken stonden van water tot een goed einde te brengen.

Het Techniek Toernooi is een jaarlijks terugkerend nationaal techniekevenement voor leerlingen uit alle groepen van het basisonderwijs. De wedstrijd begint op school en eindigt voor de winnende schoolteams met de landelijke finale in Arnhem. Dit jaar stonden de acht opdrachten in het teken van ‘Water’. Zo werden de jongste kinderen van groep 1 en 2 uitgedaagd van kartonnen dozen de hoogste gigabrug te bouwen. Of anders een dijk die zoveel mogelijk water moest tegenhouden.

Per uitdaging waren er eerste, tweede en derde prijzen voor objectief meetbare prestaties (langst, snelst, hoogst…). Daarnaast was er steeds een prijs voor creativiteit (mooist, slimst, origineelst…). Zowel winnende scholen als individuele teamleden vielen in de prijzen. De enthousiaste teams ontvingen hun felbegeerde prijs uit handen van Klokhuis presentator Bart Meijer.

‘Techniek is echt’

“Techniek is als toveren,” zei Prof. Dr. Jan van Ruitenbeek bij de opening van het Techniek Toernooi, “maar techniek is echt. Je kunt mensen versteld laten staan wat je er allemaal mee kunt.” Van Ruitenbeek is penningmeester van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging en hoogleraar bij de Universiteit Leiden. Op het Techniek Toernooi deed hij samen met tientallen andere hoogleraren van Nederlandse universiteiten, gekleed in toga en baret de jurering. Op deze manier onderstrepen ook de universiteiten het belang van techniekonderwijs op de basisschool.

Door deelname aan het Techniek Toernooi geven scholen invulling aan diverse kerndoelen zoals opgesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Leerlingen ontdekken op jonge leeftijd hoe leuk, spannend en uitdagend techniek en wetenschap is. Misschien vinden ze het zo leuk dat ze er later in willen doorleren. Er is grote behoefte aan meer jongeren die kiezen voor een loopbaan in technisch wetenschappelijke vakken. Nu al is er een tekort aan technische vakmensen.

In 2013 ‘Energie’

Volgend jaar staat het Techniek Toernooi in het teken van ‘Energie’. Basisscholen en organisaties van buitenschoolse activiteiten kunnen nu al hun belangstelling voor deelname laten blijken op www.techniektoernooi.nl/landelijk.

——

met dank aan Jolanda Dietvorst en Sabine van Gent

3 thoughts on “Nederland barst van jong talent op gebied van techniek en wetenschap – Techniek Toernooi 2012

  1. Pingback: Techniekpromotie of gratis techniek studeren? « steinbuch

  2. Al enige jaren is het TechniekToernooi niet alleen een nationaal toernooi. Afgelopen jaar heeft voor de 3e keer in Delft het regionale Techniek Toernooi Zuid Holland plaatsgevonden. Met 90 deelnemende teams hebben we in het Science Center weer een fantastische dag beleefd. De lesbrieven zijn uitdagend materiaal (al jaren) om aan de slag te gaan en dat al vanaf groep 1.
    De winnaars gaan door naar de landelijke dag dus dat is twee keer prijs!

  3. Pingback: Stichting Techniekpromotie bestaat 10 jaar #WOWmoment @WOWSTP « Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s