Stichting Techniekpromotie bestaat 10 jaar #WOWmoment @WOWSTP

Vijf november bestaat Stichting Techniekpromotie 10 jaar. Een mijlpaal die wordt aangegrepen om nog meer aandacht te vragen voor wetenschap- en techniektalentontwikkeling van kinderen van vier tot en met vijftien jaar. Als aftrap van een periode vol festiviteiten gaat Stichting Techniekpromotie op zoek naar WOW!momenten. Voor de één is dat een groots moment zoals het ontstaan van de relativiteitstheorie, voor de ander is dat de persoonlijke overwinning dat het gelukt is een brug te bouwen van spaghetti. Met de inventarisatie wil Stichting Techniekpromotie een kilometerslange keten van mooie momenten creëren die later in het jubileumjaar letterlijk door het hele land wordt uitgerold en wordt ingezet als wake up call om de noodzaak van wetenschap- en techniekeducatie onder de aandacht te brengen van publiek en politiek.  

Historie – Heden – Toekomst
Tien jaar geleden ging een aantal studenten namens de Technische Universiteit Eindhoven op pad onder de vlag van Stichting Techniekpromotie om leerlingen van basisscholen kennis te laten maken met natuurkunde. De activiteit Natuurkundecircus was een groot succes omdat het kinderen spelenderwijs meenam in de wereld van wetenschap.

Nu, een decennium later, maakt de activiteit onderdeel uit van een heel scala aan activiteiten en staat een van de  studenten inmiddels aan het roer van een volwassen Stichting Techniekpromotie. Jelle de Jong heeft de groei van de organisatie van dichtbij meegemaakt. “Stichting Techniekpromotie is van een heel lokaal initiatief in tien jaar uitgegroeid tot een landelijk platform waarin vele onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven zijn verenigd en zich gezamenlijk inzetten om kinderen en jongeren bewust te maken van hun talenten op het gebied van techniek en wetenschap” aldus de trotse directeur.

“Inmiddels bereiken we jaarlijks ruim 100.000 kinderen (ruim 1 miljoen contacturen) via vele regionale activiteiten en via grote landelijke programma’s zoals de FIRST® LEGO® League, Eureka!Cup en Techniek Toernooi. Dankzij de samenwerking maken we bovendien een enorme efficiencyslag door kennis, creativiteit, onderzoeksresultaten en budget te delen. Aangesloten regionale samenwerkingen zoals Science Center Delft, sCoolscience Eindhoven en Twente Academy Young gebruiken alle output van deze landelijke samenwerking naar eigen inzicht om wetenschap- en techniektalentontwikkeling in de eigen regio te stimuleren. Onze ambitie is om op korte termijn meer instanties en regio’s aan ons te binden, zodat we in de komende tien jaar een nog grotere bijdrage kunnen leveren aan de invulling van het tekort aan goed geschoolde professionals.”

#WOWmoment
Ter ere van het jubileum gaat Stichting Techniekpromotie op zoek naar persoonlijke WOW!momenten met betrekking tot wetenschap en techniek. Zowel kinderen, als het bedrijfsleven, als hoogleraren, als BN’ers worden opgeroepen hun mooiste momenten te delen via social media onder vermelding van #WOWmoment. Het is de bedoeling een professie- en doelgroepoverschrijdend beeld te schetsen om de brede scope van wetenschap en techniek letterlijk zichtbaar te maken om kinderen en jongeren te inspireren.

Later in het jubileumjaar worden alle inzendingen fysiek uitgerold in een kilometerslange keten van WOWmomenten door het hele land. De keten eindigt in Den Haag waar Stichting Techniekpromotie haar kans grijpt om wetenschap- en techniekeducatie definitief op de prioriteitenlijst van de huidige regering te krijgen. De mooiste inzendingen worden maandelijks gepubliceerd via Twitter @WOWSTP en Facebook: www.facebook.com/StichtingTechniekpromotie. Voor meer informatie over Stichting Techniekpromotie en alle activiteiten die verder onder de noemer #WOWmoment worden uitgerold zie www.techniekpromotie.nl.

Bron: Stichting Techniekpromotie

Andere blogs over dit onderwerp:

 

 

 

 

One thought on “Stichting Techniekpromotie bestaat 10 jaar #WOWmoment @WOWSTP

  1. Pingback: FLLBenelux finale 2012/2013 « Steinbuch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s